Els dos gràfics enganyosos d’ERC que exageren la creació d’ocupació i la producció industrial de Catalunya
La diferència entre les àrees de les circumferències és molt més gran que la diferència de les xifres en si.
Què s’ha dit?
Un gràfic d’ERC suggereix que Catalunya ha creat gairebé tres cops més llocs de treball que la Comunitat de Madrid el 2023.
Què en sabem?
A Catalunya l’ocupació ha pujat un 5,63%, davant del 5,02% de la Comunitat de Madrid. En xifres absolutes, la diferència és d’un 23%.
Esquerra Republicana de Catalunya ha compartit a X (antic Twitter) un gràfic que compara els llocs de feina creats a Catalunya i a la Comunitat de Madrid el 2023. Ho ha representat amb dues circumferències, on la que representa Catalunya és 2,6 vegades més grossa que la que representa Madrid.
El gràfic és ENGANYÓS: l’àrea del cercle que representa Catalunya és un 161% més grossa que la del que representa la Comunitat de Madrid, quan a Catalunya s’han creat un 23% més de llocs de feina que a Madrid. També és enganyós comparar xifres absolutes en comunitats amb poblacions diferents. La població ocupada ha augmentat un 5,62% a Catalunya, i un 6,03% a Madrid.
Poques hores després de publicar aquesta verificació, Esquerra va compartir un segon gràfic molt similar, que també distorsiona les dades pel mateix motiu. En aquest cas, les dades comparaven la producció industrial de Catalunya i Madrid. Si bé la dada catalana era un 69% més elevada que la madrilenya, l’àrea de la circumferència és un 178% més gran.
L’engany de l’àrea d’una circumferència
Les dades que ha compartit ERC provenen de l’Enquesta de Població Activa que va publicar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el passat gener. Corresponen als llocs de feina creats a cada comunitat al llarg del 2023.
El gràfic que ha compartit ERC distorsiona les magnituds per a exagerar l’ocupació creada a Catalunya. Tot i que s’hi van crear un 23% més de llocs de feina que a Madrid el 2023, el cercle que representa Catalunya està molt sobredimensionat: és un 161,5% més gran que el de Madrid, tenint en compte l’àrea de la circumferència. Preguntat per Verificat, el departament de comunicació d’Esquerra ho ha atribuït a un error de disseny.
A més, com a norma general, no és bona idea utilitzar gràfics d’àrea. Un manual de visualització de dades publicat per Princeton University Press apunta que a les persones “ens costa interpretar àrees correctament”, ja que moltes vegades s’exageren. El llibre explica que, si a l’hora de fer un gràfic com aquest, s’assignen els valors que es volen representar al radi del cercle, el resultat final exagera molt la diferència, ja que l’àrea es calcula multiplicant aquest valor per ell mateix. Recordem que la superfície d’una circumferència sorgeix d’aquesta fórmula: Àrea = π * radi²
“El resultat és que la diferència en mides entre les àrees serà molt més gran que la diferència entre els dos nombres que representen”, apunta el manual, firmat pel sociòleg Kieran Healy, de la Universitat de Duke.
Es veu clar en el gràfic de l’ocupació. Si bé ERC ja sobredimensiona els radis (el de Catalunya és un 61,7% més gran que el de Madrid), aquesta exageració s’amplifica pel fet que per a dibuixar una circumferència, el radi es multiplica per ell mateix.
El gràfic d’ERC ignora la diferència de població
A més, la comparació entre la creació de llocs de treball s’ha fet amb xifres absolutes —el nombre de persones que han trobat feina— i no s’ha tingut en compte la diferència de població. El 2023 Catalunya tenia una població activa —en edat de treballar— de 4,08 milions de persones; Madrid, de 3,71 milions, d'acord amb la mateixa enquesta.
Comparar la creació d’ocupació en valors absoluts de dues comunitats amb poblacions diferents és enganyós; el més adient és fer-ho de manera proporcional. En aquest sentit, la població ocupada a Catalunya va augmentar un 5,62% durant el 2017, mentre que la de Madrid, un 5,03%: una diferència de 0,59 punts percentuals.
Finalment, si mesurem l’ocupació creada respecte a la població activa de cada comunitat, la diferència tampoc és molt gran. A Catalunya, s’han creat 48 llocs de feina per cada 1.000 persones en edat de treballar, mentre que a Madrid se n’han creat 43.
El tercer gràfic enganyós d’ERC en menys d’una setmana
ACTUALITZACIÓ: Al cap d’unes hores de publicar aquesta verificació, Esquerra Republicana de Catalunya va publicar un altre gràfic, molt similar, comparant el pes de Catalunya i Madrid respecte al conjunt de l’Estat en matèria producció industrial. Concretament, les dades apunten que Catalunya representa el 22% del valor afegit brut (VAB) industrial d’Espanya, mentre que Madrid, el 13%.
En altres paraules: el pes del VAB català respecte l’estatal és un 69% més elevat que el madrileny… Però el cercle que el representa és un 178% més gran. A més, tampoc ha tingut en compte que Catalunya supera la Comunitat de Madrid en població.
La setmana passada ja vam verificar un gràfic publicat a xarxes per Esquerra Republicana. En aquell cas, era un gràfic de barres que exagerava l’augment de despesa dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Del gràfic se’n desprenia que la despesa inicial prevista s’havia multiplicat per 6 en les darreres dues dècades, quan en realitat s’havia triplicat.