Metodologia
Com funciona Verificat?
Analitzem tant el discurs polític com el soroll que circula a les xarxes socials (textos, àudios, vídeos o mems) que siguin d’interès públic i verificables. Prioritzem la desinformació originada per representants polítics i càrrecs públics i la que posa en perill la salut física de l’audiència, desafia la conservació del planeta o fomenta el discurs d’odi.
Totes les verificacions de Verificat són revisades per almenys dos periodistes experts en el seu camp (política o ciència) i per la cap de continguts. No es publica cap informació que no tingui el consens d’almenys quatre verificadors.
Com verifiquem el discurs polític?
- Seleccionem una declaració i avaluem la seva rellevància.
- L’equip de fact-checking polític detecta les declaracions verificables de les intervencions dels representants de tots els partits polítics a: institucions (especialment, el Parlament de Catalunya), compareixences, rodes de premsa, mitjans de comunicació i xarxes socials.
- Prioritzem les declaracions que han tingut més audiència, les que s’han produït en seu institucional o les que generen més confrontació o dubtes entre les diferents formacions polítiques.
- Preguntem a la font original en què es basa per fer aquesta afirmació, en cas que no quedi clar a la mateixa declaració.
- Consultem fonts i bases de dades oficials.
- Contrastem amb fonts acadèmiques, tècniques i especialitzades.
- Contextualitzem la informació, si cal, amb investigadors de referència en el seu àmbit. Totes les verificacions compten, com a mínim amb dues (i si és possible, més) fonts d’informació, excepte en els casos en què només existeix una única font rellevant d’informació.
- Qualifiquem amb les següents etiquetes:
Verdader
Es reafirma un cop consultades diferents fonts.
Veritat a mitges
El gruix de la informació és correcte, però obvia detalls contextuals rellevants de manera que pot induir a una interpretació errònia de la realitat.
Enganyós
Conté alguna informació verídica però amaga fets rellevants. Les dades són insuficients per comunicar la realitat o la manipulen.
Fals
Les fonts oficials i les investigacions no avalen l’afirmació.
No comprovable
Les dades oficials disponibles o les investigacions realitzades no són suficients per provar si és verdader o fals.
Verificat sotmet tots els partits polítics al mateix procediment de verificació.
Soroll
És com anomenem la desinformació viral.
- Identifiquem la desinformació viral i n’arxivem l’original.
- N’avaluem la seva rellevància. Prioritzem la desinformació més viral i les narratives emergents.
- El procediment de fact-checking de la informació varia en funció del format:
- Si es tracta d’un vídeo o una imatge:
- Intentem localitzar els documents originals per detectar si han estat manipulats i per detectar la data en què s’han publicat, així com la ubicació on s’han retratat/enregistrat. En cas que sigui necessari, localitzem el protagonista de la informació i preguntem si és verídica.
- Si escau, busquem altres fonts com testimonis que puguin acreditar la seva validesa.
- Realitzem una anàlisi forense de la imatge amb eines de recerca digital.
- Si es tracta de desinformació política:
- Seguim el mateix procediment que en les declaracions dels representants polítics.
- Si es tracta de desinformació científica:
- Analitzem l’evidència científica publicada fins al moment i n’exposem tant el consens com les limitacions.
- Considerem consens científic l’opinió i/o posició d’una àmplia majoria de científics experts en el camp de referència en un moment donat. Per a establir-lo utilitzem: comunicats oficials publicats per organismes internacionals i centres de recerca independents. Al mateix nivell, es troben les metaanàlisis i les revisions sistemàtiques, treballs que recopilen els estudis publicats sobre un tema i estableixen una conclusió general.
- Consultem fonts expertes rellevants en el seu camp de recerca per determinar la posició majoritària dins l’àmbit científic i les aproximacions que, tot i no tenir consens, aporten informació fonamentada.
- Contextualitzem la informació amb altres dades, fets i fonts rellevants.
- Si es tracta d’un vídeo o una imatge:
- Totes les verificacions compten, com a mínim amb dues (i si és possible, més) fonts d’informació, excepte en els casos en què només existeix una única font rellevant d’informació.
- Classifiquem la informació segons sigui verdadera, enganyosa, falsa o no comprovable.
Transparència de fonts
A Verificat ens comprometem a no utilitzar fonts anònimes. En cas de no disposar de suficient informació pública per desmentir una desinformació d’interès públic, escriurem un article destacant quina és l’evidència disponible i la que no es pot demostrar. El procediment per arribar al veredicte final s’exposa de manera clara per a garantir la seva transparència i fiabilitat mitjançant enllaços a les fonts originals, documents consultats o perfils públics dels experts.
- Són investigadors rellevants en universitats o centres de recerca independents punters en la seva àrea d’expertesa.
- Treballen en un organisme públic local, autonòmic, estatal o internacional encarregat de regular sobre el tema objecte de la verificació.
- No tenen conflictes d’interès (no treballen en entitats privades que es lucren amb el seu objecte de recerca i els fons de finançament dels seus projectes són públics). Qualsevol fet que pugui esbiaixar la seva visió sobre el tema en qüestió queda explícitament assenyalada al text i la informació que aporta es complementa amb la d’altres experts o fonts documentals.
Neutralitat i independència editorial
Verificat és una entitat independent que treballa per tenir un enfocament neutral i imparcial a tots els temes que tractem i a totes les activitats que portem a terme. Totes les decisions sobre la selecció i verificació de la informació, així com sobre el procés de publicació de les verificacions a la pàgina web o a les xarxes socials de Verificat són responsabilitat exclusiva de l’equip editorial de l’organització, que segueix els preceptes explicitats a la nostra metodologia.
Pots consultar les nostres polítiques de neutralitat i independència editorial fent clic aquí
Rectificacions
Esperem que no passi mai, però si detectem qualsevol error a les nostres verificacions, rectificarem el més ràpid possible. El nostre compromís és ser transparents en totes les rectificacions.
I si vosaltres detecteu errors, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al correu , o a través de les nostres xarxes Facebook, Twitter, Instagram.
Ens comprometem a alertar i rectificar quan sigui necessari.
Consulta aquí la nostra política de correccions i totes les nostres rectificacions.