El turisme no consumeix el 44% d’aigua a Catalunya
Què s’ha dit? Que el turisme consumeix un 44% de l’aigua a Catalunya Què en …
Què s’ha dit?
Que el turisme consumeix un 44% de l’aigua a Catalunya
Què en sabem?
La dada fa referència al consum urbà i domèstic. Les estimacions de l’Agència Catalana de l’Aigua xifren el consum total del turisme en un 2%
Ens heu fet arribar a través del nostre canal de WhatsApp una publicació amb més de 3.500 m’agrada del compte d’Instagram de VilaWeb, on s’atribueix a Imma Puigcorbé, veterinària i membre de Plataforma Pagesa, que “la ramaderia consumeix el 2% de l’aigua” de les conques internes de Catalunya, mentre que el turisme en gasta “el 44%”.
És ENGANYÓS. Si bé el consum de la ramaderia coincideix amb les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la del turisme és incorrecta. Malgrat que no hi ha dades oficials, les estimacions de l’ACA situen el consum d’aquest sector en un 2%, segons recull el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2022-2027. Contactada per Verificat, Puigcorbé ha explicat que la dada del 44% fa referència a l’ús urbà i domèstic de l’aigua, no al turisme.
“La ramaderia consumeix un 2% de l’aigua. El turisme, el 44%”
Imma Puigcorbé, veterinària i membre de Plataforma Pagesa
Tal com ha explicat a Verificat, Puigcorbé va emprar com a font les dades publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Efectivament, en elles hi apareix un 44%, però no destinat al turisme, sinó a l’ús domèstic i urbà a les conques internes. El 20% és d’ús industrial i el 36% restant fa referència a l’agricultura i la ramaderia — on s’hi dedica un 1,6% del total, dada que coincideix amb la donada per Puigcorbé.En el moment de publicar aquesta verificació, VilaWeb no havia rectificat el post d’Instagram. Sí que ho ha fet a l’entrevista completa publicada al seu web, després que Verificat contactés amb la veterinària de Plataforma Pagesa.
En ella, s’hi esmenta també que a la ciutat de Barcelona, el turisme consumeix un 12% de l’aigua, una dada que recull la publicació Turisme i metròpoli, de Barcelona Regional.
D’on surt la dada del 2%?
No hi ha dades oficials del consum d’aigua del turisme al conjunt del territori català. Al Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2022-2027, l’ACA va estimar que el sector consumeix uns 22 hm³ al territori, dada que suposa el 2% de la demanda total anual de les conques internes de Catalunya (1.043 hm³), una de les dues conques en què es divideix el territori, juntament amb la de l’Ebre. L’entitat avisa, però, que “aquesta avaluació s’ha de considerar com una estimació preliminar”.
L’informe suma dues xifres diferents per obtenir l’estimació del consum d’aigua derivat del turisme a Catalunya. La primera, 8,5 hm³, es correspon a consums directes dels turistes o de la població no resident, és a dir, a aquella aigua que han gastat per higiene personal o per cuinar, per exemple. Aquests càlculs s’han fet a través d’estimacions a partir de la població estacional, juntament amb “altres estadístiques relacionades amb el sector turístic”, com per exemple el nombre de places hoteleres i de càmping, els nivells d’ocupació o les pernoctacions.
La segona dada resulta de sumar aquests 8,5 hm³ als 13 hm³ que consumeixen anualment les indústries del sector de l’oci i el turisme a Catalunya. En tot cas, el pla no té en compte altres consums associats al sector, com podria ser l’aigua necessària per produir el menjar que consumeixen els visitants o “una part important del sector, que són els apartaments turístics”, com explica a Verificat David Saurí, professor de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Els hotels de Barcelona
A Barcelona, els hotels consumeixen entre el 8 i el 12% de l’aigua, segons un estudi del 2016 de Barcelona Regional, l’Agència Desenvolupament Urbà de la ciutat, i un altre més actual del Gremi d’Hotelers de la ciutat. El consum per turista ha caigut amb els anys, segons un informe que Saurí va dur a terme durant la sequera del 2008, però això “no vol dir que no sigui un consum important”, conclou.
Tot i aquests percentatges, la Regió Metropolitana de Barcelona té un consum bastant uniforme al llarg de l’any, d’acord amb les dades presentades al Pla de gestió, mentre que el del Consorci de la Costa Brava, presenta pics, sobretot al juliol i a l’agost, a causa de l’estacionalitat del turisme.