ZyCoV-D, aprovada la primera vacuna d’ADN
L’Índia ha aprovat la seva segona vacuna de creació pròpia: un vial d’ADN que s’administra sense agulla
L'Índia ha aprovat la segona vacuna de creació pròpia, desenvolupada per Zydus Cadila sota el nom de ZyCoV-D. Es tracta d'un vial d'ADN, la primera d'aquest tipus desenvolupada en el món per a éssers humans, ja que fins ara només s'utilitzava en animals.
L'ADN entra dins el nucli, i allà, la informació es copia en un molècula d'ARN missatger, que a la seva vegada es converteix en les instruccions per a produir la proteïna Spike. En altres paraules, és un pas extra en la producció d'antígens en la cèl·lula en comparació amb les vacunes d'ARNm, com les de Pfizer o Moderna: així com amb aquestes darreres no era necessari accedir al nucli per a ensenyar a les cèl·lules a produir la Spike, amb les d'ADN si.
La vacuna ha superat assajos clínics de fase I/II i fase III, l'últim amb més de 28.000 voluntaris, 1.000 dels quals comptaven entre 12 i 18 anys d'edat. Els resultats provisionals, encara no publicats en cap revista científica (s'han fet públics a través d'un comunicat de l'empresa desenvolupadora), han mostrat una eficàcia del 66,6% enfront de la infecció simptomàtica, i del 100% enfront del desenvolupament de la malaltia moderada. En la nota també s'indica que no es van produir casos greus o morts per covid-19 després de l'administració de la segona dosi de la vacuna.
La injecció serà la primera a subministrar-se a menors d'edat al país (fins als 12 anys), i se suma a Pfizer, Moderna, Sinovac i Sinopharm com a fórmules que s'administren a nens menors de 16 en el món.
Els resultats de la primera part de l'assaig de fase I/II, realitzat sobre 48 adults d'entre 18 i 54 anys d'edat, no van registrar segons la nota de premsa cap efecte secundari sever, i el doctor N. K. Arora, membre sènior del National COVID-19 Task Force, va explicar en el diari local The Hindu que “la reactogenicitat de la vacuna, això és, febre, dolor, i sensació de malaltia és molt de menor que amb les altres vacunes usades actualment a l'Índia” (que inclouen Moderna, Janssen, Astrazeneca, la local Covaxin, Covishield i Sputnik V). Ni el Govern Indi ni la pròpia empresa desenvolupadora han comentat més detalls sobre aquest tema.
La principal novetat del fàrmac, a més de ser la primera vacuna d'ADN per a fer front a la covid-19, resideix en què s'administra mitjançant l'aplicador PharmaJet, que no utilitza agulla, sinó que ‘injecta’ el contingut del vial a través d'un doll fi i precís que penetra la pell.
La vacuna s'administra en 3 dosis, cadascuna separada 28 dies de l'anterior, i pot emmagatzemar-se entre 2 i 8 °C de temperatura, segons ha informat l'empresa desenvolupadora en nota de premsa, precisant que es manté estable a 25 °C durant tres mesos. L'entitat explica que també ha demanat l'aprovació per a una versió de dues dosis.