Veritats i mentides sobre els manters a Barcelona
Verifiquem les veritats i les mentides que s’han dit sobre els manters a Barcelona, un dels temes estrella de cara a les eleccions del 26 de maig.
És FALS que Ada Colau subvencioni els manters
⚠️ADA COLAU SUBVENCIONA AL TOP MANTA⚠️
¡Los manteros campan a sus anchas en BCN y Ada Co🎗au no sólo lo permite sino que lo financia💶!😱
Con @manuelvalls, BCN volverá a estar con los comercios y los ciudadanos👨👩👧👦! ¡Salvemos BCN con @VallsBCN_2019!https://t.co/NwQkalYXPL— Jóvenes con Manuel Valls (@JovesVallsBCN) 9 de marzo de 2019
La venda ambulant no autoritzada per part d’estrangers en situació irregular coneguda popularment com a “Top Manta” és una activitat il·legal que no està subvencionada amb cap recurs municipal.
El govern d’Ada Colau va impulsar la creació al març del 2017 d’una cooperativa anomenada Diomcoop, que a través de la venda de roba i productes de comerç just, la prestació de serveis de logística, neteja i vigilància, i serveis de càtering, pretén donar feina a persones que anteriorment s’havien dedicat a la venda ambulant no autoritzada, per a facilitar-los l’obtenció de permisos de residència. Aquesta cooperativa rep una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona.
El titular d’OK DIARIO és ENGANYÓS perquè, com hem dit, Ada Colau no subvenciona els manters, però la subvenció pagada a la cooperativa Diomcoop sí que va augmentar prop d’un 50% respecte al pressupost aprovat pel 2018.
El diari electrònic OK Diario denuncia en un article molt viralitzat un augment del 50% de la subvenció del govern d’Ada Colau “als manters”.
El consistori va aprovar una subvenció a la cooperativa Diomcoop, integrada per ex manters, de 212.340,24 euros, segons el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona del 2018.
I finalment, s’han destinat 317.340 euros a la cooperativa Diomcoop el 2018, segons el document que recull l’execució del pressupost a desembre del 2018. La xifra representa un 49,44% més del que estava inicialment pressupostat.
L’Ajuntament de Barcelona ha explicat a Verificat que els 317.340 euros eren l’import previst en el conveni de col·laboració amb Diomcoop signat al 2017, un pressupost que és aportat per diferents àrees del consistori. En aquest conveni s’estableix atorgar una subvenció total de 1.080.688,14 euros a Diomcoop, “que es distribuirà en 449.473,55 euros l’any 2017, 317.340,24 euros l’any 2018 i 313.874,35 euros l’any 2019”.
Però l’Ajuntament diu que la quantitat de 317.340,24 euros no va quedar reflexada als pressupostos del 2018 perquè una de les àrees participants de la subvenció “no va incorporar la seva part al pressupost municipal com a subvenció nominativa tot i existir la previsió i reserva de crèdit” i per aquest motiu no va quedar plasmada als comptes.
És FALS que Ada Colau hagi promès papers per a tots els manters
La web Economía Digital titula un article del 29 de març del 2019 amb la suposada promesa de Colau de “papers per a tots” els manters, en el subtítol parla d’una “proposta”, i en el seu text asseguren que l’alcaldessa “vol proporcionar permisos de treball temporal i més temps i flexibilitat per a que puguin regularitzar el seus papers” i així “accedir legalment al mercat laboral”.
No existeix cap promesa formal ni cap declaració de Colau en aquests termes. Tampoc l’alcaldia disposa de les competències per a regularitzar estrangers.
Al juny de l’any passat, l’alcaldessa va demanar al govern central que es fessin canvis a la Llei d’Estrangeria per a facilitar permisos temporals de treball per als manters sense papers, com a part d’una estratègia per a integrar-los laboralment, i que deixin enrere la venda ambulant irregular.
Segons dades facilitades pel consistori a Verificat, la cooperativa Diomcoop actualment emplea a 15 ex manters que han deixat la venda ambulant il.legal, i en total, 17 persones han estat regularitzades, pel fet de tenir feina, a través d’aquesta iniciativa. Sumats als Plans d’Ocupació engegats pels consistori en tres anys destinats a ex manters, han ajudat a que s’hagin regularitzat 111 persones en tres anys.
Hi ha 2000 manters actualment a Barcelona?
Antes eran 400 manteros en BARCELONA, con ADA COLAU ya son 2000!
y EMPODERADOS!!
MIRADCake Minuesa y José Bou visitan las "Galerías Colau" de los manteros de Barcelona https://t.co/KVxHnzZfnU
— cakeminuesa (@cakealatake) 14 de febrero de 2019
Hem detectat que circulen per les xarxes en molts missatges i articles la xifra de 2.000 manters a la ciutat de Barcelona. També representants de partits a l’Ajuntament com Alberto Fernández Díaz del PP o Marilén Barceló de Ciutadans han citat la xifra de 2.000 manters. El PP de Barcelona a través del seu equip de premsa explica a Verificat que es tracta d’un número proporcionat per la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, que agrupa 42 entitats de la ciutat.
No existeix una xifra oficial de manters a Barcelona, és una xifra no comprovable.
El Síndic de Greuges es queixava al 2017 de la falta de dades i xifres per analitzar el fenomen dels manters a Catalunya després de tres reunions amb la Generalitat, la policia i els ajuntaments.
El consistori de Barcelona treballa sobre estimacions. Segons ha explicat a Verificat l’Ajuntament de Barcelona, el Servei municipal de Gestió de Conflictes Socials a l’Espai Urbà va fer una primera estimació entre febrer i març del 2015, que xifrava en 350 i 400 el nombre de manters. I en l’actualitat, segons dades setmanals que ofereix el Servei d’intervenció a la venda ambulant no autoritzada, la mitjana estimada és d’entre 600 i 700 manters, tot i que s’han observat pics de prop de 800 persones. La dinàmica actual, senyalen, és la concentració de manters en grups més grans i més visibles en menys zones de la ciutat.
Davant la falta d’informació oficial, la Direcció General de Comerç de la Generalitat està fent un estudi de la quantitat de manters que existeixen a Catalunya, que per ara estima en 4.000.