Verificat se suma a un projecte europeu que empra IA per combatre la desinformació climàtica

FactCRICIS ajudarà les entitats de ‘fact-checking’ a millorar les seves capacitats per fer front a situacions de crisi

FactCRICIS ajudarà les entitats de ‘fact-checking’ a millorar les seves capacitats per fer front a situacions de crisi

Verificat, en associació amb la European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) i altres entitats europees, ha anunciat el llançament d’un projecte que vol millorar les capacitats de les organitzacions europees de comprovació de dades per fer front a situacions de crisi. S’anomena FactCRICIS: European Fact-Checking Response in Climate Crises, i està cofinançat per la Unió Europea.

FactCRICIS ajudarà les organitzacions de fact-checking a identificar i desmentir les campanyes de desinformació relacionades amb el canvi climàtic, com també altres crisis, fomentant respostes més ràpides, impactants i coordinades tant a dins com a fora de les fronteres europees.

Per al projecte, Verificat treballarà amb la EFCSN i 20 entitats més, en col·laboració amb la universitat alemanya TU Dortmund, les entitats espanyoles de fact-checking i desenvolupament tecnològic Newtral i Maldita.es, l’organització de verificació de dades centrada en ciència i tecnologia Science Feedback, i l’empresa búlgara d’IA i gestió de dades Ontotext.

“En dos anys hem après com funciona la desinformació climàtica a Espanya i ara FactCRICIS ens permetrà entendre, també, les dinàmiques a escala europea, identificar-ne els discursos i combatre’ls abans no es viralitzin”

Marc Masip, fact-checker de Ciència de Verificat

L’objectiu del projecte és crear un paquet complet de recursos pràctics —que combinen eines d’IA d’avantguarda amb coneixements climàtics— dissenyats per reforçar la preparació dels verificadors de dades europeus a l’hora de respondre a la desinformació climàtica i fomentar la col·laboració transfronterera.

“Durant dos anys hem après com funciona a Espanya la desinformació climàtica i les principals narratives que empra per justificar els seus arguments. FactCRICIS ens permetrà entendre també les dinàmiques en l’àmbit europeu, identificar els discursos amb temps i combatre’ls abans no es viralitzin”, ha apuntat Marc Masip, fact-checker de Ciència de Verificat.

“Les situacions de crisi són caldo de cultiu per a la desinformació i Europa necessita un sistema de mitjans de comunicació capaç de reaccionar immediatament davant aquest repte transfronterer”

Carlos Hernández-Echevarría, president de l’òrgan de govern de la EFCSN

“Els dos últims anys han demostrat que les situacions de crisi són caldo de cultiu per a la desinformació. Europa necessita un sistema de mitjans de comunicació capaç de reaccionar immediatament davant aquest repte transfronterer quan es plantegi. Per això, estem millorant les capacitats del fact-checking europeu a través de FactCRICIS”, ha exposat Carlos Hernández-Echevarría, president de l’òrgan de govern de la EFCSN.

Un dels resultats del projecte serà una completa base de dades d’informació errònia i desinformació relacionada amb el clima i les corresponents comprovacions de fets, enriquida amb metadades sofisticades per oferir una visió única de les afirmacions falses sobre el canvi climàtic i les qüestions polítiques vinculades. Inicialment, aquesta base de dades serà utilitzada per entitats de fact-checking que formen part de la EFCSN, entre elles Verificat, en un programa pilot per provar i millorar-la. A més, el públic europeu podrà accedir-hi a través d’un lloc web públic.

FactCRICIS, doncs, és un projecte conjunt de la European Fact-Checking Standards Network amb els seus socis TU-Dortmund, Maldita, Newtral, Science Feedback i Ontotext, així com les organitzacions membre participants de la EFCSN, entre les quals hi ha Verificat, amb el cofinançament de la Unió Europea. Per conèixer més informació del projecte, es pot consultar la pàgina web de la EFCSN.