Verificat i ‘La Vanguardia’ s’alien per fer arribar el fact-checking a noves audiències

La col·laboració té com a objectiu fer les verificacions més accessibles a un nou públic cada cop més convençut de fer front a la desinformació

La col·laboració té com a objectiu fer les verificacions més accessibles a un nou públic cada cop més convençut de fer front a la desinformació

La proliferació de missatges falsos arran de la DANA de València i en el marc de les eleccions nord-americanes, que han donat la victòria a Donald Trump, el polític més verificat de la història recent, han demostrat l’impacte que pot arribar a tenir la desinformació en l’opinió pública. En aquest context, Verificat i La Vanguardia, anuncien l’inici d’una col·laboració per fer arribar les verificacions de l’entitat de fact-checking a un nou públic cada cop més conscient de la necessitat de fer front a la desinformació.

A través d’aquesta aliança, els articles de Verificat es publicaran també al diari, així com a les xarxes socials d’ambdues organitzacions en formats que permetran als lectors desmuntar els missatges enganyosos i falsos que hi circulen i poder identificar amb més facilitat la desinformació en els discursos dels representants polítics.

“El nostre objectiu és esdevenir un mecanisme de defensa essencial contra les mentides i el soroll que circula, contribuint a mantenir la integritat i la credibilitat de la informació que arriba a la ciutadania”, explica Alba Tobella, directora de Verificat.

Des de La Vanguardia apunten que “han utilitzat sempre criteris de comprovació de fets abans de publicar les notícies”, però que amb “l’expansió de la digitalització, aquestes mesures encara s’han d’extremar més”. Així, l’aliança entre el diari i l’entitat de fact-checking neix, precisament, “amb la vocació de respondre a la demanda que nombrosos lectors ens han fet arribar respecte a la difusió massiva de desinformació”, afegeixen.

La Vanguardia és el principal diari de Catalunya, el segon en difusió a Espanya i compta amb una comunitat de 150.000 subscriptors. Amb aquesta col·laboració busquem fer el fact-checking més accessible i fer un pas endavant en la promoció la cultura de la verificació. 

Per la seva banda, la metodologia de Verificat està avalada per la International Fact-Checking Network (IFCN) i la European Fact-Checking Standards Network (EFCSN). Des del seu naixement, el 2019, la primera i única entitat de fact-checking de Catalunya ha publicat més de 1.000 verificacions de manera neutral, independent i imparcial.