Verificat i ‘La Vanguardia’ organitzen un cicle de debats temàtics en què no es pot mentir
Debats verificats és una iniciativa pionera en què les dades dels ponents estaran prèviament contrastades per fomentar un discurs públic lliure de mentides.
Debats verificats és una iniciativa pionera en què les dades dels ponents estaran prèviament contrastades per fomentar un discurs públic lliure de mentides.
La comunitat global de fact-checking està immersa en un procés d’autoreflexió per potenciar l’impacte de la verificació de fets i renovar-ne l’interès de la ciutadania. En aquest escenari, la necessitat d’aportar idees innovadores que redissenyin la manera en què es produeix i ofereix el fact-checking és crucial per comprometre els actors polítics i la societat civil en la lluita contra la desinformació.
Amb aquest objectiu, Verificat i La Vanguardia impulsen Debats verificats, una iniciativa pionera que consisteix en la celebració de tres diàlegs sobre qüestions socials d’interès públic: pantalles i educació; misogínia a les xarxes socials; i crisi de l’habitatge. Amb una metodologia innovadora que la distingeix dels formats convencionals, cadascun dels debats estarà precedit de la publicació d’un portal digital temàtic amb informació contrastada que proporcionarà els ponents dades i context verificat abans de l’esdeveniment per garantir l’honestedat dels arguments i per fomentar un discurs públic informat.
“Després de l’èxit de la prova pilot de 2023, ampliem la iniciativa per magnificar-ne l’impacte i fomentar una conversa política transparent i honesta, essencial per a una democràcia sana”
Alba Tobella, directora de Verificat
“Després de l’èxit de la prova pilot de 2023 durant les eleccions municipals de Barcelona, ampliem la iniciativa per magnificar-ne l’impacte i fomentar una conversa política transparent i honesta, essencial per a una democràcia sana” explica Alba Tobella, directora de Verificat, que aspira a continuar construint el model perquè “pugui ser replicat en altres llocs d’Europa en els pròxims anys”.
“En el moment crucial que viu la societat amb onades de falsedats i mitges veritats, és molt necessari que el periodisme faci un pas endavant perquè la ciutadania tingui referents de veracitat”, indica el vicedirector de La Vanguardia, Enric Sierra, en relació a la inicitiva conjunta amb Verificat.
Debats verificats, un format pioner
A més de la moderació dels debats, a càrrec de La Vanguardia, l’escenari disposarà d’un equip de fact-checkers de Verificat que comprovarà en directe les afirmacions en temps real dels ponents –que canviaran per cadascun dels actes–, garantint-ne la integritat i abordant immediatament qualsevol inexactitud.
“En el context actual, amb onades de falsedats i mitges veritats, és molt necessari que el periodisme faci un pas endavant perquè la ciutadania tingui referents de veracitat”
Enric Sierra, vicedirector de La Vanguardia
Prèviament a l’esdeveniment, els ponents s’hauran compromès a compartir amb Verificat la llista de les dades i les informacions factuals concretes que voldran fer servir amb les referències corresponents a les fonts oficials, acadèmiques i especialitzades d’on les hagin obtingut. Així, l’equip de fact-checkers n’analitzarà el contingut i retornarà als participants la informació verificada o, si s’escau, contextualitzada, per tal d’evitar arguments enganyosos o veritats a mitges. El pacte és sota un absolut compromís de confidencialitat.
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) serà la seu dels tres debats, el primer dels quals, sobre pantalles i educació, se celebrarà el 18 de febrer en horari de tarda. El segon, per abordar l’auge de la misogínia a les xarxes socials, tindrà lloc el 4 de març i, el darrer, sobre la crisi de l’habitatge, es durà a terme el 8 d’abril.
Noves aliances per arribar a noves audiències
El cicle de debats arriba poques setmanes després que ambdues entitats anunciessin l’inici d’una col·laboració per fer arribar les verificacions de Verificat a l’audiència de La Vanguardia, cada cop més conscient i implicada en la necessitat de fer front a la desnformació.
“L’aliança neix amb la vocació de respondre a la demanda que nombrosos lectors ens han fet arribar respecte a la difusió massiva de desinformació”, apuntaven des del diari, que coincidia amb Verificat a destacar que “permetrà fer més accessible el fact-checking i un pas endavant en la promoció de la cultura de la verificació”.