Vacunar a més gent no necessàriament promourà la proliferació de més variants virulentes
Fins ara, les dades estan demostrant que vacunar protegeix de la malaltia i de la infecció, i per tant ajuda a reduir la transmissió
El portal Agència Llatinoamericana d'Informació (ALAINET) ha publicat un article amb els arguments de Geert Vanden Bossche, un viròleg alemany que en el passat ha treballat per a l'Aliança per a la Vacunació (GAVI) i la Fundació Bill i Melinda Gates, que qüestiona la campanya de vacunació massiva que està tenint lloc en tot el planeta. En concret, Vanden Bossche afirma que una major vacunació implicarà també una major infecciositat, la qual cosa farà que augmenti “la possibilitat de resistència viral a les vacunes”. Es tracta d'una afirmació ENGANYOSA: si bé tal fenomen pot donar-se en determinats contextos, el fet que la vacuna redueixi la transmissió del virus redueix també la probabilitat que això passi.
“Mentre més utilitzem vacunes per a immunitzar a persones enmig de la pandèmia, més infecciós es tornarà el virus”, assenyala aquest científic. D’altra banda, un virus més infecciós “incrementa la possibilitat de resistència viral a les vacunes”.
Segons l'article, el viròleg insisteix que existeix una relació directament proporcional entre la quantitat de vacunes administrades i l'aparició de variants més infeccioses, i que això al seu torn “incrementa la possibilitat de resistència viral a les vacunes”. Encara que tal fenomen pot donar-se en determinats contextos, el fet que la vacuna redueixi la transmissió del virus redueix també la probabilitat que això passi.
“A nivell individual, existeix el risc que sorgeixin variants quan el sistema immune no aconsegueix desfer-se del virus i aquest pot seguir-se replicant en el cos durant un temps ”, indica a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.
De fet, diversos estudis suggereixen que algunes de les variants han pogut sorgir en pacients immunocompromesos en els quals la infecció va durar diversos mesos, i que van ser tractats amb plasma convalescent: “Els anticossos en el plasma no van aconseguir eliminar al virus però sí que van exercir una pressió selectiva sobre el virus, que va anar acumulant mutacions capaces d'escapar a aquests anticossos”, conclou.
Les vacunes precisament han mostrat protegir no sols de la malaltia, sinó també de la infecció i, per tant, ajuden a reduir la transmissió del virus en la població: “Com menys es transmet el virus, menys es replica i muta. D'aquí la importància de vacunar amb la pauta completa al màxim nombre de persones (per a evitar nivells sub-òptims d'anticossos), i en el menor temps possible”, conclou l'experta.
Quanta més immunitat, més pressió sobre el virus
Val la pena recordar que la resistència viral es dona quan augmenta la immunitat de la població, ja sigui a través de la infecció natural o a través de la vacunació: “Quanta més immunitat hi hagi en la població, més pressió selectiva hi haurà sobre el virus i més probabilitat que aquells virus amb mutacions que evadeixen aquesta immunitat siguin els que es puguin replicar i transmetre”, indica a Sarukhan.
En el cas de les injeccions contra la covid-19 també s'està observant que, sense haver estat dissenyades prèviament amb la idea de parar la transmissió, aconsegueixen aquest efecte. Així, també “es redueix la probabilitat que el virus continuï mutant i sorgeixin variants més perilloses”, raona Sarukhan, qui conclou que “la millor manera de reduir el risc de variants més resistents a les vacunes és vacunar a la major gent possible, com més de pressa millor”.