Unides Podem i els “socis d’investidura” van rebre una suma total de 5,4 milions de vots a les darreres eleccions i no 7 com afirma Jaume Asens

La diferència de vots entre el PP i els rebuts pels partits que van permetre la investidura de Sánchez és de 400.000


Congrés dels Diputats

Què s’ha dit?

Jaume Asens va assegurar que, a les últimes eleccions generals, el Partit Popular va rebre 5 milions de vots, mentre que Unides Podem i els socis de la investidura van obtenir una suma total de 7 milions.

Què en sabem?

És cert que el Partit Popular va rebre 5 milions de vots, però Unides Podem i els socis de la investidura van obtenir 5,4 milions, és a dir, 1,6 milions menys dels que assegurava Asens.

El president del grup parlamentari confederal d'Unides Podem al Congrés i diputat d'En Comú Podem, Jaume Asens, va afirmar en una entrevista al programa Aquí Catalunya de SER Catalunya que "darrere del Partit Popular hi ha 5 milions de vots ara mateix" mentre que "darrere d'Unides Podem i els socis de la investidura n'hi ha 7" (al minut 13:39). El perfil oficial d'En Comú Podem a Twitter també va compartir aquestes declaracions (minut 2:40). El diputat buscava així demostrar que la proposta de la seva formació per reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) tindria "més legitimitat democràtica", ja que "hi ha molts més vots amb un acord entre el PSOE i els socis d'investidura que no pas entre el PSOE i el Partit Popular".

És ENGANYÓS. El Partit Popular sí que va rebre 5 milions de vots a les últimes eleccions generals, però Unides Podem i els socis de la investidura van obtenir 5,4 milions de vots, segons els resultats dels comicis celebrats el 10 de novembre de 2019. És a dir, encara que aquestes formacions van aconseguir uns 400.000 sufragis més que el PP, són 1,6 milions de vots menys dels 7 milions que assegurava Asens.

"Darrere del Partit Popular hi ha 5 milions de vots ara mateix, darrere d'Unides Podem i els socis de la investidura n'hi ha 7"

Jaume Asens, diputat d'En Comú Podem

"Va ser un lapsus", ha explicat a Verificat el departament de premsa d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats. Jaume Asens "volia dir que entre Unides Podem i PSOE són gairebé 10 milions" de vots, és a dir, "més que els que sumen PP i VOX", segons han assegurat des del gabinet de la formació. Aquesta afirmació sí que és certa, ja que la suma entre els vots d'Unides Podem (3,1 milions fruit de la suma de les candidatures d'Unides Podem, En Comú Podem a Catalunya i En Comú-Unides Podem a Galícia), i el PSOE (6,8 milions entre la candidatura del PSOE i la del PSC a Catalunya) sobrepassa els 9,9 milions i supera la suma dels vots entre el PP (5 milions) i Vox (3,7 milions).

La proposta que defensa Asens a l'entrevista a SER Catalunya consisteix a passar de la majoria de tres cinquens requerida actualment per triar els vocals del CGPJ a una "majoria absoluta", però sent necessari un acord entre la "meitat dels grups del Congrés".

Qui va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez?

Pedro Sánchez va ser investit president del Govern d'Espanya per majoria simple el 7 de gener del 2020 amb 167 vots a favor del PSOE, el grup parlamentari confederal d'Unides Podem (UP), el Partit Nacionalista Basc (PNB), Més País, Compromís, Nova Canàries, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i Terol Existeix, tal com va informar el Congrés dels Diputats en una nota de premsa publicada el mateix dia de la votació.

A més, es van registrar 18 abstencions procedents d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Euskal Herria Bildu (EH Bildu) i 165 vots en contra del PP, Vox, Ciutadans, Junts per Catalunya (Junts), Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Navarra Suma i Fòrum Astúries.

Els socialistes van tancar un acord amb Unides Podem per formar el primer govern de coalició des de la restauració de la democràcia i, a més, van pactar el vot favorable a la investidura de Pedro Sánchez amb el PNB, Compromís, Nova Canàries, el BNG i Terol Existeix. A més, Més País també va anunciar el vot a favor després de reunir-se amb el PSOE per valorar l'acord del govern de coalició. Així mateix, el pacte entre el PSOE i ERC per crear la taula de diàleg va facilitar l'abstenció dels republicans i EH Bildu va anunciar també la seva abstenció després que les seves bases ratifiquessin la proposta de la direcció.

Unides Podem i els socis de la investidura van rebre 5,4 milions de vots

Entre "els socis de la investidura" hi ha, per tant, les formacions que van votar a favor de Pedro Sánchez i també les que es van abstenir (Esquerra Republicana i EH Bildu), tal com especifica Jaume Asens a partir del minut 14:34 de l'entrevista.

Tot i això, la suma total dels vots que van obtenir Unides Podem i els socis de la investidura en les últimes eleccions generals del 10 de novembre de 2019 no arriba als 7 milions als quals fa referència el diputat d'En Comú Podem. En realitat, si sumem els vots de totes les formacions que van facilitar la investidura de l'actual president a través d'un sí o una abstenció (a excepció del PSOE), s'assoleixen 5,4 milions de vots, és a dir, 1,6 milions de vots menys dels que deia Jaume Asens.

A més, cal tenir en compte que dins d'aquesta suma s'inclouen els 124.289 vots que va aconseguir la candidatura de la coalició entre els partits Nova Canàries, el diputat del qual va votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez, i Coalició Canària, la diputada del qual va votar en contra.

El Partit Popular sí que va rebre 5 milions de vots a les últimes eleccions generals, com diu Jaume Asens. Els populars van aconseguir 4,9 milions de vots en solitari i 129.945 en coalició amb Fòrum Astúries, com reflecteixen els resultats electorals. Ara bé, tot i que Jaume Asens va errar en xifrar el nombre de vots d'Unides Podem i els socis d'investidura en 7 milions, sí que és cert que la suma dels sufragis que van rebre aquestes formacions supera en uns 400.000 els vots que va assolir el PP.