Ucraïna: com ajudar sense caure en estafes
Estan circulant moltes informacions sobre com ajudar amb donacions materials o aportacions econòmiques als ucraïnesos, però no totes les indicacions són reals
Ens ha arribat un missatge que demana portar ajuda humanitaria al consolat d’Ucraïna. Aquests dies estan circulant moltes informacions sobre com ajudar amb donacions materials o aportacions econòmiques als ucraïnesos, tant d’entitats solidàries, organismes oficials i usuaris individuals. No podem verificar tots els missatges que circulen, però a continuació us donem alguns consells sobre quins són els canals més segurs per ajudar.
És veritat que el Consolat d'Ucraïna a Barcelona va començar recollint productes a la seva seu al carrer Numància 185 baixos 2 com indica aquest aquesta publicació de Facebook (la pàgina web del consolat no està disponible). No obstant això, dies després de la invasió, el consolat ha passat a coordinar les donacions que estan rebent altres entitats de la ciutat i de tota Catalunya. En aquesta publicació del 4 de febrer, indica els diferents punts de recollida que hi ha a Barcelona i els productes que necessiten. No tots els productes que apareixen al missatge que ens heu enviat estan a la llista que comparteix el consolat, però la majoria sí. Per exemple, les autoritats ucraïneses no especifiquen tots els medicaments que surten al missatge difós per WhatsApp. Aquí pots consultar els productes que el Consolat d’Ucraïna ha demanat:
Organismes i entitats internacionals
La guerra de Rússia contra Ucraïna ha fet que més d’1.200.000 persones hagin abandonat el país (a dia 3 de març), segons dades de l’Agència de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR). La meitat, aproximadament, han arribat a Polònia.
La mateixa agència de l’ONU per als refugiats ha habilitat una pàgina web on poder fer donacions econòmiques. La Creu Roja també té disponible un canal per enviar diners, com indica aquest comunicat a Twitter. En aquest cas també es poden fer donacions a Creu Roja Ucraïna o als seus homòlegs dels països fronterers, com Polònia. Altres entitats internacionals com Metges del Món, també informa que ha enviat més de 90 professionals sanitaris per reforçar els seus equips d’Ucraïna i ha obert un web on poder fer donacions. Càritas i UNICEF per la seva banda també han fet una crida a enviar diners per poder fer front a la crisi humanitària.
Organitzacions que recomana el govern ucraïnès
El govern d’Ucraïna també ha posat a disposició una pàgina web on es poden consultar les diverses entitats a les quals es pot enviar ajuda, ja sigui a través d’aportacions materials o de donacions monetàries. Entre elles, Come Back Alive, que adquireix material pel front com ulleres de visió nocturna o càmares tèrmiques infraroges i Hospitallers que també treballa directament al front.
Ajuda a Catalunya
El Consolat d’Ucraïna a Barcelona i diverses entitats de la ciutat s’han organitzat per poder recollir productes i enviar-los a Ucraïna. Aquí es pot consultar un mapa que ha fet Betevé sobre els punts de recollida habilitats, entre els quals està la Fira de Barcelona i l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia. Ajuntaments de diferents municipis i de les capitals de província com Girona i Lleida, per exemple, també s’han coordinat amb les entitats locals per gestionar l’enviament de medicaments de primers auxilis, menjar i productes d’higiene, entre d’altres.
Hi ha molts missatges demanant ajuda que circulen per canals de missatgeria, com el què ens heu enviat. Així que abans de fer donacions us recomanem:
- Consultar de quina entitat es tracta i a què aniran destinats els diners.
- Mirar si l’organització que rep la donació té accessible un telèfon o una adreça de contacte.
- A l’hora de fer una aportació econòmica també cal mirar la moneda per realitzar el pagament, ja que la diferència entre l’euro i la Grivna (moneda oficial d’Ucraïna), o altres, pot fer variar la quantitat de l’aportació.