Tres mites sobre sistema immunitari i malalties respiratòries
L’asma o la rinitis al·lèrgica, que afecten prop de dos milions de catalans, tenen el seu origen en un mal funcionament del sistema immunitari
L’asma o la rinitis al·lèrgica, que afecten prop de dos milions de catalans, tenen el seu origen en un mal funcionament del sistema immunitari
Què s’ha dit?
Que l’asma només afecta els infants; que hi ha poques malalties respiratòries rares; que cal enfortir el sistema immunitari per prevenir afeccions respiratòries.
Què en sabem?
Que l’asma pot afectar persones de totes les edats; que hi ha més de 70 malalties rares del sistema respiratori; i que la idea de “potenciar” el sistema immunitari és errònia.
Algunes malalties del sistema respiratori tenen el seu origen en un mal funcionament del sistema immunitari. Parlem, per exemple, de l’asma i de la rinitis al·lèrgica, que afecten prop de dos milions de catalans i que estan motivades per una resposta exagerada del sistema immunitari a estímuls quotidians. Però també de patologies com la fibrosi quística o la sarcoïdosi, englobades en el que es coneix com a malalties minoritàries perquè afecten una proporció molt petita de la ciutadania.
El mal funcionament del sistema immunitari –sigui per excés o per defecte– afecta una bona part de la població. També els dubtes i els mites que l’envolten. Verifiquem tres mites sobre el sistema immunitari i les malalties respiratòries!
L’asma és només una malaltia de la infància
L’asma, una malaltia respiratòria crònica que inflama i estreny les vies respiratòries, no afecta només els infants. Si bé és cert que se sol diagnosticar en nens i nenes (quan es dona el primer episodi), pot aparèixer en qualsevol etapa de la vida, també l’edat adulta, en forma d’una malaltia coneguda com a asma d’inici tardà. En qualsevol cas, l’asma és una de les malalties cròniques més comunes en la infància i afecta, a Catalunya, al voltant del 10% de les criatures i del 5% dels adults. No té cura, però es pot controlar i tractar perquè les persones afectades puguin tenir una vida normal.
La predisposició genètica i les característiques individuals de cadascú són factors que influeixen a l’hora de desenvolupar la malaltia. Aspectes externs com la presència d’al·lèrgens, la contaminació ambiental (fum i pol·lució), les infeccions respiratòries o el consum de tabac, entre altres, també juguen un rol important en l’aparició tardana de l’asma, tal com explica en conversa amb Verificat el pneumòleg investigador de l’Hospital Clínic de Barcelona Oriol Sibila.
L’asma, doncs, és una malaltia en què el sistema immunitari inflama les vies respiratòries perquè respon exageradament a un agent extern que, en realitat, no és perillós per a la salut física de la persona afectada. Els “atacs d’asma”, concepte amb què es defineixen col·loquialment els episodis d’inflamació, poden estar desencadenats per agents externs: des del fum, fins als àcars o la contaminació, passant pel fred o la pràctica esportiva.
Potenciar el sistema immunitari ajuda a prevenir malalties respiratòries
Popularment, es fa referència a la suposada necessitat de potenciar o reforçar el sistema immunitari mitjançant suplements, dietes especials o productes naturals i així prevenir refredats i altres malalties respiratòries. Aquesta idea, però, és una fal·làcia: les persones amb un sistema immunitari que respon exageradament a agents externs estan en risc de patir malalties, com també les que hi responen de manera massa dèbil. L’objectiu, doncs, no ha de ser “potenciar” el sistema immunitari, sinó mantenir-lo en condicions òptimes.
El sistema immunitari és una xarxa complexa de cèl·lules, teixits i òrgans que protegeixen el cos de patògens com virus, bacteris i fongs. En definitiva, funciona com una defensa, identificant i eliminant les amenaces abans no causin malalties. La seva eficàcia depèn de diversos factors, com ara la genètica, l’estil de vida o l’exposició prèvia a patògens.
Hi ha diferents factors a tenir en compte per mantenir un sistema immunitari en bones condicions:
- Seguir una dieta equilibrada que proporcioni els nutrients i micronutrients necessaris.
- Dormir prou hores perquè el cos organitzi les seves defenses.
- Fer exercici de forma moderada i constant.
- Mantenir nivells baixos d’estrès.
- Preparar les defenses específiques envers certes malalties –com la grip o la covid-19– amb mesures profilàctiques com la vacunació.
Totes aquestes recomanacions no només serveixen per a les malalties respiratòries. Un sistema immunitari competent és essencial per mantenir una bona salut.
Quines malalties rares afecten el sistema respiratori?
Les malalties rares o minoritàries són aquelles que afecten menys de cinc persones per cada 10.000 habitants. El Departament de Salut ha enregistrat que més de 70 d’aquestes patologies afecten el sistema respiratori. La fibrosi quística –que provoca l’acumulació de moc als pulmons– és potser la més coneguda, però n’hi ha moltes altres, com ara trastorns de ventilació, malformacions o hipertensió pulmonar.
Les malalties respiratòries rares engloben la majoria de les patologies autoimmunes que afecten el sistema respiratori. Es tracta de condicions en què el sistema immunitari ataca el teixit sa de l’organisme i hi provoca lesions i inflamació, entre altres. Les causes rere aquesta mena de malalties són desconegudes i cal diferenciar-les d’afeccions com l’asma o les al·lèrgies, en què el sistema immunitari respon exageradament a estímuls innocus –tal com hem explicat anteriorment–, però no ataca les cèl·lules sanes del cos –com sí que passa en el cas de les malalties minoritàries.
Així, les malalties rares –la majoria de les quals tenen un origen genètic– encara requereixen molta investigació. Deguda la seva reduïda incidència en la població, el coneixement que en té la comunitat científica és més magre que en el cas d’altres patologies i, en conseqüència, la diagnosi i el tractament són processos complexos.
L’edició de 2019 de La Marató de 3Cat, de fet, es va dedicar a la recaptació de fons per a aquesta causa.
Aquest article forma part d’una col·laboració entre Verificat i La Marató de 3Cat, enguany dedicada a les malalties respiratòries i que se celebrarà el 15 de desembre per recollir fons amb finalitats benèfiques.