Qui hi ha darrere del document viral que assenyala que “no existeix l’emergència climàtica”?

Està circulant per xarxes socials un document publicat a finals de juny i signat per 1.107 científics i experts membres de la Fundació d’Intel·ligència Climàtica (Clintel), que denuncien que “no hi ha una emergència climàtica”. Per argumentar-ho, assenyalen que “l’escalfament és molt més …


Què s’ha dit?

Que “no hi ha una emergència climàtica”. Per argumentar-ho, membres de la Fundació d’Intel·ligència Climàtica assenyalen que “l’escalfament és molt més lent que el previst” i que el CO₂ és “aliment per a les plantes”, entre d’altres asseveracions falses o enganyoses.

Què en sabem?

Els científics que apareixen al document no estan especialitzats en l’estudi del clima o la meteorologia. A més, un miler d’experts no són representatius entre tota la comunitat científica. Gran part de les seves afirmacions ja han estat desmuntades per multitud d’experts en clima en ocasions reiterades.

Està circulant per xarxes socials un document publicat a finals de juny i signat per 1.107 científics i experts membres de la Fundació d'Intel·ligència Climàtica (Clintel), amb seu als Països Baixos, que denuncien que "no hi ha una emergència climàtica". Per argumentar-ho, assenyalen que "l'escalfament és molt més lent que el previst", que les polítiques climàtiques depenen de "models inadequats", que el CO₂ és "aliment per a les plantes", i que el canvi climàtic "no ha incrementat els desastres naturals" (a la pàgina 3), entre altres asseveracions falses o enganyoses àmpliament desmuntades per multitud d'experts en clima en ocasions reiterades.

Per exemple, sobre si els models en què es basen les previsions climàtiques són fiables, després de revisar la literatura científica disponible, vam concloure que havien estat molt precisos a l'hora de predir l'escalfament global. Aquí demostrem que certs fenòmens extrems com les onades de calor s'han intensificat al mig segle.

A més, els científics que apareixen al document no tenen majoritàriament formació en l'estudi del clima o la meteorologia, sinó que abunden, segons el document de Clintel, els enginyers, biòlegs, químics o físics —entre els signataris apareix des d'un pescador comercial a un cardiòleg, passant per un enginyer d'aires condicionats, i nombrosos geòlegs jubilats—. També hi ha un Nobel de Física, Ivar Giaever, que va ser guardonat als anys 70 per les seves aportacions en el coneixement sobre la superconductivitat de materials, cosa que no està relacionada amb els estudis sobre el clima.

A més, un miler d'experts no és representatiu entre tota la comunitat científica, que es compta per milers a tot el món -només a Espanya, hi ha més de 145.000 investigadors, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE)- i, a més, els estudis que recull als informes periòdicament el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l'entitat científica líder en l'avaluació del canvi climàtic, assenyalen que el canvi climàtic és real, i és causat per un excés de gasos d'efecte hivernacle emesos a l'atmosfera producte de l'activitat humana.

Finalment, Clintel, que es defineix com una "fundació independent que opera a les àrees de canvi climàtic i política climàtica", té llaços demostrats amb Fòrum per a la Democràcia (FVD), partit nacionalista holandès —novena força a la Cambra de Representants amb 5 dels 150 diputats—, ja que el seu líder, que diverses vegades ha negat el canvi climàtic o ho ha relativitzat, ha citat en les seves intervencions els documents d'aquesta entitat com a font vàlida sobre el tema, segons recull una investigació realitzada per mitjans holandesos.

Els seus cofundadors i ambaixadors també estan vinculats a grups com l'Heartland Institute, que alhora nega que hi hagi evidència sobre el canvi climàtic.

Un grup de pressió que nega l'emergència climàtica

La història de Clintel comença l'any 2019, quan és fundada per Guus Berkhout i Marcel Crok. El primer és un professor retirat de geofísica. El segon diu ser "periodista científic" i es defineix com a optimista climàtic a Twitter.

Des de la creació fins ara, la fundació ha publicat desenes d'informes, cartes i comunicats negant l'existència de l'emergència climàtica, amb documents que han estat publicats tant a la seva pàgina web com, de vegades, enviats al Parlament Europeu, a les Nacions Unides (UN) i a la Comissió Europea, per ser tinguts en compte.

Una investigació duta a terme per Follow the Money i Platform Authentic Journalism, dos llocs holandesos de periodisme de recerca, juntament amb la plataforma de periodisme de dades Pointer (KRO–NCRV), ha revelat que Clintel i el cofundador Berkhout tenen relació amb influents grups d'experts, com l'Institut Heartland, un think tank o grup d'experts (segons ells mateixos) que sembra dubtes sobre el canvi climàtic.

La investigació dels mitjans holandesos també assenyala que Clintel ha crescut de manera que fins i tot els seus documents han estat citats per Thierry Baudet, líder el partit polític Fòrum per a la Democràcia (FVD) i, en els últims anys, considerat el representant màxim de l'extrema dreta neerlandesa. Així, l'organització ja ha aconseguit fins a tenir presència al debat climàtic a la Cambra de Representants holandesa. Aquest partit és la novena força a la Cambra de Representants, amb 5 dels 150 diputats.

A més a més, la seva presència política ha arribat fins al Parlament Europeu. El 2019, membres de Clintel van ser convidats pel grup dels Reformistes i Conservadors Europeus, del qual actualment forma part VOX.

Els 1.100 "experts"

La immensa majoria dels autodenominats experts signants són professionals de diverses branques dintre de l'enginyeria, la geologia o el món dels negocis i molts, a més, estan retirats. És a dir, que el document està signat per persones que, tenint en compte la seva suposada formació, no compten amb els estudis necessaris o actualitzats per valorar correctament les anàlisis sobre el clima.

És cert que alguns dels signants sí que compten amb trajectòria i rellevància, com Ivar Giaever, guanyador del Nobel de Física amb un altre científic el 1973, que a més també s'identifica com a ambaixador de Clintel. Se li va concedir el guardó pel seu descobriment del túnel d'electrons als superconductors, és a dir, una cosa que no té a veure amb l'escalfament global. A més, les seves afirmacions contra el canvi climàtic han estat desmuntades per agències de verificació membres de la International Fact-Checking Network, com ara EFE Verifica, Snopes i Verificado.

A més a més, el món té milions de científics: 1.100 és una proporció irrellevant i no és una mostra representativa de l'opinió de la comunitat científica. A més, la manera com defensen aquesta idea és a través d'un document amb firmes, però l'habitual en l'àmbit científic i acadèmic és, a l'hora de defensar certes idees, publicar anàlisis basades en estudis científics portats amb una metodologia molt concreta i estandarditzada, que són a més publicats en revistes científiques i que, abans de ser publicats, passen una sèrie de filtres o revisions. Un document sense revisar, que no compta amb referències a estudis que donen suport a aquests arguments, i que ni tan sols ha estat publicat en una revista científica, no té tota credibilitat en l'àmbit acadèmic.

Sí que hi ha estudis amb una mostra més representativa sobre el consens respecte al canvi climàtic i el seu origen antropogènic: un article publicat el 2021 assenyalava, després d'analitzar més de 90.000 estudis sobre canvi climàtic, que el 99% dels experts climatòlegs estaven d'acord respecte que la crema de combustibles fòssils com el carbó, el gas i el petroli és la causant de l'escalfament del planeta i de donar lloc a un clima cada cop més extrem.

Els arguments, a examen

El document que està sent compartit és un més dels molts que l'organització ha compartit i publicat els darrers anys. En tots es repeteix que "no hi ha emergència climàtica" i, per justificar la seva afirmació, es valen d'arguments que la comunitat científica que estudia el clima ja ha desmentit de manera reiterada i amb proves.

L'escalfament està sent més lent del previst

És FALS. Les previsions facilitades pels models climàtics assenyalen que la temperatura ha augmentat conforme també ho ha fet la quantitat de gasos amb efecte d'hivernacle.

I al contrari que el que diu el document de Clintel, una de les revisions més recents de l'IPCC, que daten del febrer del 2022, assenyalen que "el canvi climàtic està afectant el planeta molt més ràpid del previst".

Les polítiques climàtiques es basen en models inadequats

Per Clintel i els seus 1.107 signants, els models "exageren els efectes dels gasos amb efecte d'hivernacle".

És FALS. En aquest article analitzem com els models climàtics han estat molt precisos calculant els efectes de l'augment de gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera des dels anys 70.

"Als anys 70, 80, 90, si tu poses un model climàtic a funcionar dient-li que augmentaria el CO₂, el model et responia amb un augment de la temperatura, que és més o menys el que ha passat", indica a Verificat Juan Jesús González Alemany, físic i meteoròleg de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), i expert en modelització climàtica, qui reconeix que, encara que "és veritat que hi ha variabilitat d'any a any", de manera que cal quedar-se és "amb les tendències a llarg termini".

I la tendència és que aquests models cada vegada són més precisos, igual que ha passat amb els meteorològics: "Cada vegada hi ha millors models, millors ordinadors per simular aquests models, i han anat millorant", afegeix el físic.

El CO₂ és aliment per a les plantes, és la base de tota la vida a la Terra

Aquí Clintel cau en l'argument ENGANYÓS d'assenyalar les virtuts del CO₂ com a element químic present de manera natural al nostre planeta. En aquest article ja assenyalem que, encara que l'excés de CO₂ no afecti la salut de les persones —almenys, no de manera immediata— i, efectivament, calgui perquè les plantes puguin dur a terme la fotosíntesi, això no vol dir que no tingui conseqüències directes a l'ecosistema, fins i tot en molt petites quantitats.

Tal com assenyala l'ambientòleg Andreu Escrivá al seu llibre I ara jo què faig? (Capità Swing, 2020) "passar de 280 [el 1958, quan van començar els registres] a 410 parts per milió [la mesura que s'utilitza per estimar la concentració d'aquest gas a l'atmosfera, que significa quantes unitats de tal substància hi ha per cada milió d'unitats del conjunt], la concentració que es va assolir [a l'atmosfera] el 2019, pot semblar un increment menyspreable". Això seria com "repartir una cullerada sopera d'aigua entre 920 copes de vi", compara l'expert. A parer seu, ningú notaria la diferència si tastéssim el vi, però amb el clima, aquesta petita variació és sentida per "tots i cadascun de nosaltres".

L'escalfament global no ha incrementat els desastres naturals

Aquesta és una altra afirmació FALSA recurrent del negacionisme climàtic. El document de Clintel no enllaça a estudis que vagin en aquesta adreça. Tot i això, les revisions sistemàtiques dutes a terme per l'IPCC sí que mostren reiteradament que estan produint-se un augment dels fenòmens meteorològics extrems. A la pàgina 1517 hi ha una llista d'estudis referenciats sobre els que basen per apuntalar els seus arguments.

En aquest article ja analitzem el fenòmen de les nits tropicals. En aquest altre, les onades de calor. Tant l'un com l'altre s'ha intensificat en les darreres dècades. Altres esdeveniments, com els incendis, també s'estan veient intensificats per les sequeres i les temperatures extremes, fenòmens que estan vinculats al canvi climàtic.