Què sabem sobre la proposta d’obrir nous hotels al centre de Barcelona?
Què s’ha dit? Que “Collboni, Trias, PP i VOX han votat a favor de permetre …
Què s’ha dit?
Que “Collboni, Trias, PP i VOX han votat a favor de permetre el lloguer d’habitacions a turistes, fins ara vetat, i de fer més hotels al centre” de Barcelona.
Què en sabem?
Una comissió municipal va aprovar una proposició no vinculant de Junts per regular el lloguer turístic d’habitacions i autoritzar “projectes singulars” d’hotels al centre de Barcelona. Encara que el text va tirar endavant després que el PSC s’abstingués fruit d’un acord amb Junts, el govern socialista diu que no hi ha cap acord polític pel que fa a l’obertura d’hotels i d’habitacions turístiques a la ciutat.
S’ha viralitzat una publicació a X (abans Twitter) on s’afirma que els grups del PSC, Junts (Trias per Barcelona), PP i Vox a l’Ajuntament de Barcelona “han votat a favor de permetre el lloguer d’habitacions a turistes, fins ara vetat, i de fer més hotels al centre” de la ciutat. “Si va endavant, serà una catàstrofe per Barcelona”, afegeix la publicació. Què en sabem? T’ho expliquem!
L’autor del tuit, tal com detallava la notícia de Nació que enllaçava, es referia a una proposició no vinculant de Junts aprovada (amb l’abstenció del PSC) a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge que insta al govern municipal, en mans dels socialistes, a modificar del PEUAT (Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics) amb l’objectiu de regular el lloguer turístic d’habitacions i autoritzar “projectes singulars” d’hotels al centre. Avui dia, la votació no té cap conseqüència sobre la legislació vigent.
“Collboni, Trias, PP i VOX han votat a favor de permetre el lloguer d’habitacions a turistes, fins ara vetat, i de fer més hotels al centre”
És fals que la proposició comptés amb el vot favorable del PSC, al contrari del que diu la publicació viral. Aquesta proposta va ser aprovada amb el vot a favor de Junts, PP i Vox, el vot en contra de Barcelona en Comú i ERC i l’abstenció dels socialistes, sense la qual, això sí, no hauria tirat endavant, tal com va publicar Nació i segons ha confirmat el gabinet del consistori a Verificat. De fet, el PSC es va abstenir després que Junts modifiqués la seva proposició fruit d’una transacció entre els dos grups: mentre que inicialment el text reclamava la modificació del PEUAT en “tres mesos”, aquesta referència temporal es va treure del redactat definitiu. Així ho van explicar el regidor de Junts Damià Calvet i la tinenta d’alcaldia Laia Bonet a la mateixa comissió.
La proposta, però, no té caràcter vinculant en tant que va ser aprovada com una proposició / declaració de grup, les quals “tenen naturalesa d’actes d’impuls polític de l’acció del govern i no produeixen efectes jurídics”, tal com assenyala el document dels acords de la comissió. “Només poden tenir efectes vinculants quan també el Govern les assumeix com a pròpies”, segons ha explicat el departament de premsa del consistori a Verificat. És a dir, “els canvis normatius que puguin haver-hi en aquest àmbit s’hauran de tramitar a iniciativa del Govern municipal a través de l’impuls i la negociació dels plans urbanístics corresponents”, aclareix el gabinet.
La tinenta d’alcaldia Laia Bonet, però, va afirmar dos dies després de la comissió que “el govern municipal no ha acordat ni amb Junts ni amb cap altre grup la reforma del PEUAT per regular les llars compartides o permetre nous projectes hotelers a Ciutat Vella o a l’Eixample”. “Si es revisa el PEUAT, serà per adaptar-lo a la nova normativa catalana i espanyola i sempre mantenint les restriccions actuals”, va manifestar Bonet.
En ser preguntat sobre per què el govern municipal va facilitar l’aprovació d’aquesta proposició quan ara diu públicament que no hi ha cap acord per reformar el PEUAT amb l’objectiu de regular “les llars compartides o permetre nous projectes hotelers”, el gabinet de premsa de l’Ajuntament remet “al contingut dels tuits de la tinenta d’alcaldia Laia Bonet on recalcava que no hi ha cap acord polític en aquest sentit”.
Lloguer turístic d’habitacions i “projectes singulars” d’hotels al centre
La proposició aprovada per la comissió demana “que s’iniciï la modificació del PEUAT”, el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics, en “almenys” dues línies d’actuació. Així consta al document dels acords de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge a la sessió del 14 de novembre del 2023 (pàgina 8).
En primer lloc, planteja regular “les llars compartides”, és a dir, el lloguer turístic d’habitacions “de la mateixa manera com es contempla el decret 75/2020 de Turisme del 6 d’agost de 2020”. És a dir, per un període igual o inferior a 31 dies, amb un màxim de quatre places per llar i amb l’obligació que la persona propietària resideixi i comparteixi l’habitatge amb els hostes durant la seva estada.
En segon lloc, demana permetre l’autorització de “projectes singulars” d’hotels al centre de la ciutat “que comportin l’augment de l’oferta turística de qualitat”, amb un estudi previ que avaluï la viabilitat i l’impacte de cada proposta “en la seva ubicació”. Concretament, la proposta reclama que es modifiqui el PEUAT per incloure “la possibilitat de la implantació d’aquest tipus de projectes” a les zones 1 i 2, on actualment hi ha restriccions per obrir noves places turístiques.
La zona 1 del PEUAT, on ara mateix “no s’hi admet la implantació de cap nou tipus d’allotjament turístic ni l’ampliació de places dels establiments existents”, inclou Ciutat Vella, part de l’Eixample, com Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample, part de Sants-Montjuïc, com Poble-Sec i Hostafrancs, i també part del districte de Sant Martí, com el Poblenou i la Vila Olímpica, així com una part de la Vila de Gràcia, tal com es detalla al web oficial de l’Ajuntament de Barcelona.
La zona 2, on actualment només es pot obrir un nou establiment quan es tanca un altre, comprèn l’àrea que envolta la zona 1 generalment: Sants, les Corts, Baix Guinardó, Sagrada Família, Fort Pienc, el Parc i la Llacuna del Poblenou, etc.