Què sabem del suposat traspàs pressupostari de la unitat d’emergències UVE a la tauromàquia a València

Tot i que no es pot establir una correlació directa, la Generalitat va retallar l’UVE i va augmentar la despesa en tauromàquia pel 2024

Tot i que no es pot establir una correlació directa, la Generalitat va retallar l’UVE i va augmentar la despesa en tauromàquia pel 2024

Membres del cos de Bombers de València treballant en tasques de neteja a Sedaví, un dels municipis més afectats per la DANA. JOSE JORDAN / AFP
, , ,

Què s’ha dit?

Que la Generalitat de València va eliminar el departament d’emergències climàtiques i va invertir els diners retallats al sector taurí.

Què en sabem?

Que el govern de Carlos Mazón va eliminar la UVE, però que no podem afirmar que els diners anessin a parar directament a la tauromàquia.

Ens heu preguntat a través del nostre número de WhatsApp (666 908 353) si és cert que la Generalitat de València va eliminar el departament d’emergències climàtiques i va invertir els diners retallats al sector taurí. Missatges similars circulen a xarxes com X (abans Twitter), en el context de les pitjors pluges torrencials del segle a València causades per la DANA, que han causat almenys 217 morts

És cert que el Govern de la Generalitat, presidit per Carlos Mazón (PP), va eliminar el novembre del 2023 la Unitat Valenciana d’Emergències (UVE), pocs mesos després que es decretés la seva posada en marxa. També aquell octubre, el Govern va anunciar una adjudicació de 300.000 euros a la Fundación Toro de Lidia i entre una partida dels pressupostos del 2024 per a activitats i projectes culturals d’1,7 milions d’euros s’incloïa la tauromàquia. 

Tot i això, no podem afirmar que els diners que el Govern es va estalviar per la retallada de la UVE anessin a parar directament a la tauromàquia, ja que la informació pública sobre els pressupostos no permet establir una traçabilitat directa d’on van exactament els diners estalviats en cada partida. T’ho expliquem!

El Govern prescindeix de la UVE

El Govern valencià de PP i Vox (la coalició es va trencar al juliol d’aquest any amb la sortida del partit de Santiago Abascal) va eliminar la Unitat Valenciana d’Emergències (UVE) com una de les primeres mesures després de guanyar les eleccions del 28 de maig del 2023. Ho anunciaven a X dient que era “el primer pas de la reestructuració del sector públic empresarial”. 

La unitat, una iniciativa de l’anterior Govern dels socialistes en coalició amb Compromís i Podemos, estava pensada com un organisme de coordinació per a millorar l’atenció de catàstrofes naturals, incendis forestals u onades de calor extremes. 

Entre els seus objectius hi havia l’extinció “d’incendis forestals, la intervenció en emergències d’origen meteorològic, sísmiques i per sismes submarins i la cooperació en situacions d’emergència social sota la direcció dels organismes competents de les mateixes”, tal com s’explica al diari oficial de la Generalitat valenciana. La UVE estava en una fase inicial en què s’havia aprovat per decret el febrer de 2023.

Fonts de l’anterior conselleria de Justícia expliquen a Verificat que durant la legislatura passada van augmentar les partides de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE), en la qual s’emmarcava la UVE, amb vistes a la “despesa fonamental” que suposaria la modernització de l’estructura d’emergències, sobretot per la compra de béns, l’augment de personal especialitzat o l’establiment de nous ‘softwares’. 

Així, si es revisen els pressupostos d’aquests anys, es pot comprovar que hi ha un augment en la partida del SGISE: als pressupostos pel 2021, són 50,4 milions; als del 2022, són 56,6 milions; i al del 2023, 70,1 milions. Als pressupostos de 2024, quan ja governava PP i Vox, es baixa la xifra a 57,4 milions (una retallada del 18 %). Tot i això, la UVE no va arribar a quallar perquè el govern actual la va eliminar en arribar al govern.

Per altra banda, a la memòria justificativa de la seva derogació per part del PP, el director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències,  Javier Montero Hernández, assegurava que la implementació de la UVE, que suposava la contractació de 728 persones, hagués costat uns 38 milions d’euros aquest 2024.

Continuen existint l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i el Centre de coordinació d’emergències (CCE), la institució encarregada de les competències en matèria d’emergències de la Generalitat.

Partides per a toros

Respecte al sector taurí, l’octubre d’aquell mateix any, l’extorer i aleshores vicepresident valencià Vicente Barrera va anunciar una ajuda directa dins dels pressupostos de la Generalitat del 2024 de 300.000 euros per a la madrilenya Fundación Toro de Lidia, que té com a objectiu promoure i defensar la tauromàquia. 

A més, el Govern de Mazón va incloure la tauromàquia com a activitat i projecte cultural juntament amb la música, el cine o el teatre, dins una partida pressupostària d’1,7 milions d’euros.