Què podem fer si una recerca inversa d’imatges no funciona?
T’expliquem tres maneres per seguir investigant davant una recerca inversa fallida
La informació que rebem a través d'internet ve acompanyada d'imatges o vídeos. S'acostuma a dir que "una imatge val més que mil paraules", però no és cert. Darrere d'una imatge sempre hi ha una intenció i un punt de vista. A més, en l'entorn digital, les imatges són un recurs molt fàcil de modificar i descontextualitzar. Un dels recursos més bàsics per conèixer l'origen d'una fotografia és la recerca inversa d'imatges. Ja us hem explicat com realitzar-la i la seva utilitat per contextualitzar informació, però què podem fer si la recerca inversa d'imatges no dóna els resultats que esperàvem?
A continuació, t'expliquem tres maneres per seguir investigant davant una recerca inversa fallida:
Un: Pots prestar atenció als petits detalls com els cartells -que poden estar escrits en diferents idiomes-, les matrícules dels cotxes o la vestimenta d'algunes persones, com ara els policies, bombers o personal sanitari. Aquests són trets distintius que poden ajudar a identificar en quin lloc va ser presa la foto. Les imatges de satèl·lit i de Streetview de Google t'ajudaran en aquesta tasca d'investigació.
Dos: Una altra opció és fixar-se en el temps que feia en aquest lloc quan suposadament van ocórrer els fets. Sí, les condicions meteorològiques poden ajudar-te en la teva investigació. Com fer-ho? Et recomanem Wolfram Alpha per buscar el temps a la ciutat i en la data que vulguis.
Tres: També pots recórrer a eines que et permeten fer una anàlisi forense de la fotografia. És a dir, t'ajuden a investigar si la fotografia ha estat modificada i com l'han editat. Potser han barrejat dues fotografies, han fet desaparèixer alguna cosa o ho l’han afegida. Aquestes eines no són fàcils d'usar, però són molt potents. Un exemple és Foto Forensics.
Sort amb la teva investigació, i recorda que aquestes vies no són excloents entre si. Al contrari! Fins i tot poden complementar una recerca inversa d'imatges que hagi funcionat.
Si no ho has verificat, no ho comparteixis.