Què ha dit el col·laborador d’Iker Jiménez per explicar les imatges on surt embrutant-se de fang abans d’un directe?

Rubén Gisbert admet haver-se embrutat expressament abans d’una connexió en directe

Rubén Gisbert admet haver-se embrutat expressament abans d’una connexió en directe

Imatges del col·laborador del programa Horizonte (Cuatro), Rubén Gisbert, on s'agenolla al fang per tacar-se la roba.
, ,

Què s’ha dit?

Que un col·laborador del programa Horizonte es va tacar de fang a propòsit abans d’una connexió amb el plató.

Què en sabem?

Que el col·laborador ho ha confirmat a les seves xarxes socials.

Ens pregunteu a través del nostre número de WhatsApp (+34 666 908 353) si són certes unes imatges on es veu a Rubén Gisbert, un dels col·laboradors del programa Horizonte presentat per Iker Jiménez (Cuatro) des de València, agenollant-se al fang per embrutar-se els pantalons abans d’una connexió amb el plató.

Ell mateix ha confirmat l’autenticitat del vídeo en un missatge al seu compte d’X (abans Twitter) on explica que va fer-ho perquè en una connexió que havia sortit abans al programa, que en realitat va ser gravada i no en directe, sortia ell dins un garatge ple de fang i brut fins als genolls. Per sortir amb el mateix aspecte en totes dues escenes, assegura, el reporter es va embrutar els pantalons per poder dir així que estava en directe en tots dos casos.

En l’anterior connexió, Gisbert havia estat en un aparcament de cotxes on el fang li arribava a l’altura dels genolls, com es veu al programa (minut 10:25) on informava Gisbert. Segons diu, decideix embrutar-se de fang perquè després “no es noti que no estan en directe”.

La manca de continuïtat entre dos plans és un problema que es coneix en periodisme i cinema com a error de raccord. Tot i això, “el raccord no és entre connexions, és dins d’un vídeo, dins dels mateixos reportatges”, explica el periodista i professor de la Universitat Pompeu Fabra, Aitor Álvarez. Per això, l’expert no creu que l’acció de Gisbert es pugui justificar d’aquesta manera

Alhora, cal diferenciar els canals de comunicació, com el programa Horizonte, dels mitjans de comunicació tradicionals, segons exposa a Verificat un portaveu del Col·legi de Periodistes de Catalunya en nom de la institució. Des de l’organització expliquen que aquests canals no s’emmarquen dins el periodisme i alerten que s’hi produeix molta desinformació. Per això, recomanen confiar en els mitjans que segueixen un codi deontològic.

A banda de les explicacions, Gisbert ha reconegut l’error aquest 5 de novembre en un missatge a través del seu compte de la xarxa X assegurant que ha “comès una estupidesa”. 

Iker Jiménez, presentador del programa Horizonte pel qual Gisbert estava gravant el vídeo, ha sortit al pas de la polèmica amb un altre vídeo al seu compte de X on diu que està desconcertat per l’actuació del seu col·laborador. El presentador assegura que en cap cas ni ell ni el seu equip van donar indicacions perquè Gisbert actués d’aquesta manera, ja que el programa “no està guionitzat”. Jiménez conclou que “no pot seguir comptant amb ell perquè l’ha fallat”.

No és la primera vegada que es posa en dubte la informació del programa Horizonte. El passat novembre, Verificat va comprovar missatges falsos i enganyosos que el programa va difondre sobre el canvi climàtic.