Què és referendumcatalonia.net i per què no és fiable?

La mostra no és significativa, l’enquesta no fa pública la seva metodologia i els impulsors no s’identifiquen


Ens heu fet arribar per WhatsApp (al 666 90 83 53) un missatge que parla d'un “sorprenent referèndum mundial sobre la independència de Catalunya que s’actualitza cada minut” i que destaca “el suport que tenim com a nació”. En el missatge ve un enllaç a una enquesta en línia: referendumcatalonia.net.

Es tracta d’un web que formula una única pregunta amb una resposta de sí o no: Catalunya hauria de ser un Estat independent? Els promotors de l’enquesta, que no s’identifiquen, expliquen que és la pregunta que es va fer al referèndum d’Escòcia del 2014 i que la seva és una iniciativa que va néixer el 2013 (sota el domini referendumcatalonia.com) amb l’objectiu “d’internacionalitzar el cas”. El mateix web assegura haver tancat l’enquesta el 2014 a causa d'atacs informàtics, segons expliquen ells mateixos, però el desembre de 2019 es va tornar a obrir canviant el .com per .net.

Tota la informació que tenim sobre aquesta iniciativa és la que expliquen al seu web, que en anglès té errors gramaticals. El novembre de 2013 mitjans com el diari Ara o Nació Digital es van fer ressò de la iniciativa. Entre el 23 de setembre i el 10 d'octubre d'aquell any, el projecte va recopilar 400 euros en una campanya de micromecenatge a la plataforma Tot Suma.

La mostra no és significativa

En la informació sobre la iniciativa, els promotors reconeixen que “la fiabilitat no està 100% garantida”, però que l’objectiu és “fer una aproximació de la tendència de vot dels catalans”. Per evitar vots massius i falsejaments de dades, “s’apliquen filtres de vot” i el sistema pot limitar els vots realitzats des d’una mateixa connexió a Internet. Al marge d’això, no hi ha més limitacions: “cada persona pot votar 100 vegades. No hi ha manera de prohibir”, explica Sohail Jannessari, professor de Metodologia Quantitativa de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. “Més que una enquesta sembla una guerra entre brossa”.

La mateixa aplicació ofereix els supòsits resultats de la votació desglossats per territori a temps real. El dilluns 15 de febrer a les 11.45 del matí, el web havia registrat un total de 399.709 vots. D’aquests, 199.028 eren de Catalunya, 135.895 d’Espanya i 64.786 de la resta de món. Per tant, el “sorprenent referèndum mundial” de què parla el missatge de WhatsApp que ens heu enviat només el 16,21% dels vots són de fora d’Espanya.

Pel que fa als resultats, a Catalunya el 88% dels vots comptabilitzats es mostren favorables a la independència (una xifra que no es reflecteix en cap enquesta oficial), a Espanya, el 61% són contraris i en altres punts del món el suport a la independència arriba al 85%. Més enllà d’Espanya, els cinc països on ha contestat més gent no passen dels 3.500 vots i tenen una participació que representa una proporció ínfima de la seva població: el Regne Unit (3.278 vots i un 0,0049%), França (3.269 i 0,0048%), els Estats Units (3.229 i 0,001%), Alemanya (3.088 i 0,0037%) i Israel (1.852 i 0,02%).

Crear una mostra representativa per als 8.000 milions d’habitants que té el món, especialment sobre un tema com la independència de Catalunya, sobre la qual la majoria no està informada, és molt difícil, segons Jannessari. Posa d’exemples la World Values Survey o l’European Values Survey, que analitzen el sentiment de la població mundial, però sobre temes molt més amplis. A més, a l’hora de dissenyar una enquesta “no és suficient tenir la resposta de l’enquestat o l’enquestada. Cal demanar dades socioeconòmiques com l’edat, el gènere, el nivell de renda, el lloc de residència o el record de vot en les eleccions anteriors per poder tenir una imatge de tota la població que volem analitzar i poder crear un model estadístic”, explica l’expert. En el cas de referendumcatalonia.net, el mostreig “no és aleatori de cap manera”, afegeix, “els que voten són les persones més interessades en la política catalana”.

El CIS, enquesta oficial

L’enllaç a aquesta enquesta/referèndum va acompanyada d’un text que fa referència al Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) donant a entendre que referndumcatalonia.net reflecteix l’estat real de l'opinió pública sobre la independència de Catalunya. Però a diferència dels sondejos oficials, aquest web no mostra la seva metodologia, un element bàsic per entendre la mostra i el marge d’error. Finalment, les enquestes del CIS sempre porten una data per poder acotar els resultats a un període concret. Referendumcatalonia.net, en canvi, acumula les respostes durant els anys, cosa que impedeix veure la seva evolució.

El CIS no fa la pregunta sobre si Catalunya hauria de ser un estat independent, però l’última enquesta de Centre d'Estudis d’Opinió (CEO, la versió catalana del CIS), publicada el 29 de gener, reflectia que el 44,5% dels catalans vol que Catalunya esdevingui un estat independent, davant el 47,7% que deia que no. De fet, a través de l’EvoluCEO, l’eina per veure l’evolució dels baròmetres del CEO, constatem que els partidaris de la independència mai han superat el 50% dels enquestats. En les eleccions a Parlament del 14 de febrer, els partits independentistes van superar per primera vegada el 50% dels vots, concretament un 50,73% (sumant ERC, JxCAT, la CUP i el PDeCAT), tenint en compte que la participació va ser del 53,56%.