Què en sabem sobre la no participació d’Aliança Catalana a la Junta de Portaveus?
Què s’ha dit? Que el Parlament ha exclòs Aliança Catalana de la Junta de Portaveus …
Què s’ha dit? Que el Parlament ha exclòs Aliança Catalana de la Junta de Portaveus …
Què s’ha dit?
Que el Parlament ha exclòs Aliança Catalana de la Junta de Portaveus i que el temps s’ha repartit en detriment seu.
Què en sabem?
Que el reglament del Parlament estableix que els diputats que no tinguin subgrup no poden participar a la Junta de Portaveus, però que el Grup Mixt pot arribar a un acord.
Les xarxes s’han omplit, els darrers dies, de missatges virals que asseguraven que s’havia “exclòs” Aliança Catalana de la Junta de Portaveus i que el temps atorgat per a la intervenció de la diputada Sílvia Orriols al ple d’investidura del passat 26 de juny s’havia repartit “com han volgut en clar detriment d’Aliança Catalana”, tal com ho ha qualificat la mateixa Orriols.
El reglament del Parlament preveu, als articles 30 i 35, el funcionament del Grup Mixt, els subgrups que l’integren i la seva participació en la Junta de Portaveus. Com que no arriba al mínim de diputats per conformar aquest subgrup, ja que en té dos, Aliança Catalana no pot participar de la Junta de Portaveus, al contrari que la CUP, que amb quatre membres electes ha pogut formar un subgrup i tenir-hi representació. Podria participar, doncs, el partit d’Orriols a la Junta de Portaveus? T’ho expliquem!
“Exclouen Aliança Catalana de la Junta de Portaveus però tindran 2 minuts al Ple convocat demà“
“El President del Parlament, Josep Rull, menysté Aliança Catalana i no la convida a participar de la Junta de Portaveus del proper dimarts“
L’article 30 del reglament del Parlament estableix el funcionament dels subgrups parlamentaris, és a dir, d’aquells que es troben dins el Grup Mixt perquè no han arribat al mínim de cinc diputats que marca la norma per formar grup propi. L’article diu que “es poden constituir subgrups parlamentaris, integrats per un mínim de tres diputats pertanyents a un mateix partit, federació o coalició electoral”. En tenir-ne dos, Aliança Catalana no pot conformar-ne, mentre que la CUP, que compta amb quatre, sí.
Per aquesta raó, la CUP pot participar en la Junta de Portaveus, ja que a l’apartat 2 del mateix article 30 s’hi preveu que “si tots els membres del Grup Mixt són adscrits a subgrups parlamentaris, un representant de cada subgrup pot assistir, amb veu i vot, a les reunions de la Junta de Portaveus”.
Des de la CUP, en el moment que es va saber que les dues formacions haurien de compartir Grup Mixt amb Aliança Catalana, van començar a negociar amb altres grups primer per a la cessió d’un escó i, després, per a una reforma del reglament que els permeti tenir un grup propi. De fet, aquest divendres, els grups de PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP han registrat una proposta de reforma del reglament per possibilitar la conformació de grups parlamentaris com al Congrés dels Diputats. És a dir, la cessió d’un diputat d’un altre grup perquè la CUP pugui tenir grup propi.
Una reforma similar es va donar el 2011, quan Solidaritat Catalana i Ciutadans compartien Grup Mixt i la formació taronja es va queixar que se signaven iniciatives a favor de la independència de Catalunya en nom del Grup Mixt. Finalment, la Cambra va reformular, per unanimitat, els subgrups i els hi va atorgar més autonomia i veu i vot a les Juntes de Portaveus.
El temps d’intervenció es reparteix de forma proporcional
El Reglament també recull què fer amb el temps d’intervenció de cada grup i com s’ha de repartir. Ho fa, concretament, a l’article 84, on es diu que les intervencions del Grup Mixt en el seu conjunt tenen la mateixa durada que la de la resta de grups parlamentaris. “El temps es distribueix entre els seus membres de forma proporcional a la importància numèrica de les forces polítiques que l’integren”, segons especifica el reglament.
És a dir, al ple de dia 26 es va acordar que el temps d’intervenció seria d’un màxim de cinc minuts per grup parlamentari. Al Grup Mixt, recordem, hi ha els quatre diputats de la CUP i els dos d’Aliança Catalana, i el temps es va repartir amb dos minuts per a Aliança Catalana i quatre per a la CUP, d’acord amb la força numèrica de cadascun i amb la decisió final de la Mesa, que va acordar que en fer la proporció, el partit encapçalat per Orriols tingués aquests per fer-ho de la forma més justa, tal com expliquen des del Parlament a Verificat.