Què en sabem d’un possible confinament a finals de mes?

La Generalitat no descarta decretar el tancament de la població si és necessari, però ara les dades no apunten a que ho tingui sobre la taula


La Generalitat de Catalunya NO ha informat del confinament de la població a finals de mes, com assegura un missatge NO VERIFICABLE que circula a les xarxes. El text, compartit en diferents formats i a diversos grups i plataformes, no diu a quin mes fa referència i tampoc especifica el marc territorial en què s’aplicaria el suposat confinament.

La situació actual de pandèmia però, tot i que Espanya està en una fase de desescalada, fa que les autoritats no desestimin cap opció. "Ara mateix no tenim cap notícia d’això (un altre possible confinament), no ho hem comunicat en absolut", ha assegurat a Verificat el departament de premsa del departament de Salut de la Generalitat, que actualment té les competències per restringir el moviment de la població en cas de que consideri que la situació epidemiològica ho requereixi.

"En aquests moments està tot obert. Si cal prendre un confinament domiciliari, el prendrem. […] En aquests moments, nosaltres no tenim uns experts que ens estiguin dient: 'No, escoltin, avancin cap al confinament domiciliari, perquè serà la millor solució'. Però a la que jo escolti que hi ha aquesta posició sobre la taula per part dels nostres experts, no tingui cap dubte de que la prendré", va afirmar al Parlament el president Quim Torra, en referència a la situació actual de confinament al Segrià.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio que "no descarta" tornar a decretar l’Estat d’Alarma, però que el Govern espanyol ho considera "l’últim recurs". I va afegir: "No tinc dades que facin previsible que això s’hagi de fer però no ho podem descartar". Però, com diu, no hi ha cap dada a dia d'avui que els faci plantejar-se aquesta opció (minut 23:43).

Què diuen les dades?

A 9 de juliol del 2020, l’únic focus actiu de coronavirus a Catalunya és la comarca del Segrià, amb un confinament perimetral des del dissabte 4 de juliol. És a dir, la població d’aquesta comarca, on es situa la ciutat de Lleida, es pot desplaçar pel territori però no sortir d’allà.

Aquesta taula mostra la situació de Lleida des del principi de la pandèmia, 9 de març, fins al 8 de juliol, i cada dia és un punt. L’eix horitzontal són els casos actius (persones que han desenvolupat la malaltia durant els últims 14 dies per cada 100.000 habitants), és a dir, el número de persones que potencialment poden contagiar la malaltia; l’eix vertical és la ràtio de contagi (quan és major d’1 vol dir que hi ha més casos que fa uns dies i que l’epidèmia creix i quan és menor d’1, que hi ha menys casos que fa uns dies i l’epidèmia decreix). El color és el resultat de creuar les dues variables per fer una estimació dels casos que hi haurà potencialment en el futur i serveix per categoritzar els territoris (com més vermell, més risc i com més verd, menys risc). Aquesta feina que fa el grup de recerca BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també té en compte les capacitats sanitàries i les possibilitats de realitzar tests PCR. 

"Actualment a Catlunya gairebé totes les regions es troben en una zona baixa de risc, en zona verda, excepte el Segrià, que està en zona de risc alt, on hi porta ja uns deu dies", explica Sergio Alonso, expert en modelització matemàtica de processos biològics de la UPC. 

Actualment, Catalunya té una ratio de contagi d’al voltant de l’1,5% i 2.479 contagiats actius (infectats en els últims 14 dies), dels quals 1.310 es troben al Segrià, segons les dades obertes de la Generalitat. "Un brot és un episodi puntual i, per tant, és impossible de preveure, no es pot saber que una persona malalta però assimptomàtica va a un bar, està cridant, està xerrant, el lloc no està ben ventilat i propaga la malaltia a unes quantes persones, l’endemà va a una oficina, també mal ventilada, un lloc tancat que pot propagar la malaltia entre d'altres persones… l’aparició d’un brot és impossible de preveure. El que sí que es pot veure és la tendència, com creix el número de casos i, al diagrama de risc, com està evolucionant la dinàmica de l’epidèmia a una població, una regió o fins i tot a nivell d’un país. Ara podem veure que el número de casos augmenta de forma preocupant i que està apareixent un brot que s’està sortint fora de control", apunta Alonso.