Què en sabem d’aquesta carta anònima “de les vostres infermeres”?

Circula una carta a la societat catalana “de part de les vostres infermeres” que en realitat és anònima i afirma dades que no són verificables


Fa dies que circula un missatge “de part de les vostres infermeres” que fa una crida a la ciutadania a seguir les normes del desconfinament en la fase actual de la pandèmia del coronavirus. La carta ens ha arribat a través de Whatsapp, però també circula a Facebook i Twitter. Cap dels col·legis oficials d’infermers i infermeres de Catalunya ni desenes de societats mèdiques de diferents especialitats reconeixen l’autoria d’aquest text, que cita dades falses o que a dia d’avui no són verificables.

El missatge diu que a Catalunya unes 10.000 famílies han patit la mort d'un o més d'un membre a causa de la Covid-19. No hi ha dades de quantes famílies són víctimes de la Covid, però sí el total de morts: 11.403 a 13 de maig, segons dades de la Generalitat. També s'assegura que hi ha un centenar de morts cada dia, més de 1.000 contagis i 600 persones en unitats de cures intensives. A dia 13 de maig, els nous contagiats confirmats eren 322, els morts en les últimes 24 hores, 52, i els ingressats greus, 353. Tot segons dades actualitzades, notablement inferiors a les de les darreres setmanes.

El text afirma que a Catalunya s’han contagiat una de cada 10 persones i que se n’acabaran infectant vuit de cada 10. La primera xifra és FALSA i la segona NO ES POT VERIFICAR. A Catalunya s'ha contagiat un 5,9% de la població, segons un estudi del Ministeri de Salut espanyol publicat el 13 de maig, que ha analitzat 36.000 famílies de tot el país. A tot l'estat, el nivell estimat de prevalença del virus és del 5%. 

El 12 de maig, Catalunya sumava 240.622 contagis reportats, dels quals un 75% són sospitosos i l’altre 25%, confirmats amb test PCR, segons les dades oficials de la Generalitat. Aquesta xifra equival al 3,2% de la població de Catalunya i no inclou les persones assimptomàtiques o les que han passat el virus a casa sense informar-ne i que sí apareixen reflectides a l'estudi de seroprevalença (incidència d'anticossos a la societat). 

Sobre les projeccions, la dada del 80% és superior al càlculs dels principals estudis internacionals. La xifra més referenciada posa el total potencial de contagis en un 70% de la població, segons càlculs com el de Marc Lipsitch, epidemiòleg de la Universitat de Harvard, el del centre d’estudis CIDRAP de la Universitat de Minnesota, o el científics alemanys citats per Angela Merkel a l’inici de la pandèmia. Gabriel Leung, epidemiòleg de la Universitat de Hong Kong, va dir en una entrevista amb The Guardian l'11 de febrer (abans que comencés el confinament a la majoria de països) que entre el 60 i el 80% de la població mundial es podria arribar a infectar si no es prenien mesures. No s'han fet previsions a nivell espanyol o català específicament. 

És veritat, com indica el missatge, que les mesures de distanciament social permeten reduir els contagis. Abans del confinament, l’índex de transmissió era de 4, és a dir, que cada persona infectada podia arribar a contagiar-ne quatre més. A 5 de maig, totes les regions sanitàries de Catalunya estaven per sota d’1 (és a dir que per cada contagi no n’hi ha necessàriament un altre), segons va declarar la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa

Missatge anònim

La carta, tot i assegurar que ve d’un “grup d'infermeres de diferents unitats de crítics, hospitalització i atenció primària de diferents centres i hospitals de Catalunya”, no està signada. Els quatre col·legis provincials d’infermers i infermeres de Catalunya (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida) han negat a Verificat que tinguin cap relació amb aquest comunicat

També hem parlat amb la presidenta de la Societat Espanyola d’Infermeria Intensiva i Malalties Coronàries, Marta Raurell, que nega que l’organisme que representa tingui res a veure amb el missatge, i amb Elena Domínguez, cap de premsa de les gairebé 90 societats mèdiques catalanes i balears que formen part de la Fundació Acadèmia, que també desconeix l’origen d’aquest escrit.