Pot la irrigació nasal reduir el nombre d’hospitalitzacions per covid-19?
No hi ha evidència científica suficient que confirmi o desmenteixi aquesta la seva utilitat
Està circulant per Internet un article signat per una persona que s'autoidenfica com Joseph Mercola on s'indica que “la irrigació nasal podria ajudar a prevenir hospitalitzacions per covid”, i que aquestes conclusions les extreu de “un estudi” que “va demostrar que les persones que s'irrigaven (rentaven) el nas amb solució salina normal tenien una probabilitat 19 vegades menor d'ingressar a l'hospital per COVID-19 que la taxa nacional”. És una dada NO VERIFICABLE de moment. No hi ha evidència científica suficient que confirmi o desmenteixi aquesta asseveració.
“La irrigació nasal podria ajudar a prevenir hospitalitzacions per COVID”
El debat de si netejar-se el nas amb sal sovint pot ajudar a prevenir les infeccions per covid-19 o fer que sigui menys freqüent no és nou. Des que comencés la pandèmia, s'han escrit diversos articles d'opinió en revistes científiques plantejant la necessitat d'investigar aquesta possibilitat, sobretot en un escenari com el de l'any passat, en el qual encara no existien vacunes.
Però l'estudi del qual es fa ressò Mercola no ha estat publicat en una revista revisada per parells, és a dir, que encara no ha superat el procés de filtració independent que garanteix que el paper del qual parla té uns estàndards de qualitat mínims i és fiable. Per tant, fins que no passi aquest cribatge, els resultats que mostra han de deixar-se en l'entredit.
L'opinió de l'OMS i la FDA
La postura de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és clara: “No hi ha evidència que esbandir-se el nas amb sal hagi protegit la gent d'infectar-se amb el nou coronavirus” i “hi ha una mica d'evidència molt limitada que indica que pugui ajudar la gent a recuperar-se més ràpidament del refredat comú”.
En qualsevol cas, conclouen, “esbandir-se regularment el nas no sembla prevenir infeccions respiratòries”.
En línia amb aquestes afirmacions estan les de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA), que a mitjan setembre de 2021 va emetre un comunicat insistint que “no existeix cap esprai nasal que hagi demostrat prevenir la covid-19”.
El comunicat va venir després que a Filipines s'estigués anunciant un producte d'aquest tipus, assegurant que podia ajudar a reduir la severitat de la malaltia: “Aquests esprais contenen substàncies que cobreixen les mucoses nasals amb substàncies que no tenen un efecte específic contra patògens” i no estan fets amb “ingredients farmacèutics actius que tractin, previnguin o eliminin directament malalties”.
Falta evidencia científica de qualitat
El que empeny els científics a investigar el possible potencial de la irrigació nasal salina com a tractament preventiu de la covid-19, és que es tracta d'una opció barata i fàcilment escalable. Així, podria afegir-sea la llista de mesures que s'ha comprovat empíricament que redueixen la transmissió del virus, com les arxiconegudes mascaretes, la distància de seguretat i el rentat de mans.
A més,la irrigació nasal ja ha estat estudiada en altres malalties respiratòries, com la rinosinusitis crònica, per la qual s'ha observat que redueix els símptomes.