Posar el número de seguretat al revés al caixer automàtic no avisarà a la policia de què t’estan robant

És un missatge que corre des de 2006 com a mínim i que ha estat desmentit per la policia en diverses ocasions

És un missatge que corre des de 2006 com a mínim i que ha estat desmentit per la policia en diverses ocasions

,

Què s’ha dit?

Que si poses el número PIN al revés, el caixer alertarà la policia de l’emergència.

Què en sabem?

Que és una informació falsa que corre almenys des del 2006 i que ha estat desmentida en repetides ocasions per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Ens heu fet arribar a través del nostre canal de WhatsApp (+34 666 908 353) una publicació viral de TikTok en què s’assegura que, introduir el PIN de la targeta bancària al revés al caixer automàtic, és un mecanisme per avisar a la policia de què s’està patint un robatori. El missatge ha estat compartit gairebé 70.000 vegades i acumula més d’un milió de m’agrada, però és FALS.

Si un lladre t’obliga a treure diners del caixer (…) posa el teu PIN al revés. (…) La màquina alertarà immediatament a la policia local sense que els lladres ho sàpiguen

La Policia Nacional ha desmentit periòdicament aquesta informació a través de les xarxes socials. El registre més antic que hem trobat és de 2013, quan es va publicar al gener i a l’octubre. El cos ha difós aquest desmentit, com a mínim, en quatre ocasions més: el 2014, dues el 2018 (1 i 2) i el 2019. Totes aquestes publicacions desmenteixen que aquest mètode avisi als cossos de seguretat i afegeixen que si algú pateix una emergència traient diners d’un caixer, el que ha de fer és trucar el 091.

En aquesta línia, a finals del 2023, la Guàrdia Civil també va publicar al seu compte d’X (abans Twitter) que el fet d’introduir el PIN al revés els avisava de robatori era mentida. El cos ja va compartir el mateix text l’any 2018.

Un rumor internacional des de, com a mínim, 2006

A banda de ser una informació falsa que ressorgeix amb certa periodicitat a Espanya, és un missatge que du voltant per les xarxes d’arreu del món com a mínim des del 2006. Va ser quan l’entitat de fact-checking nord-americana Snopes – membre, com Verificat, de la International Fact Checking Network (IFCN) – va publicar un article on desmentia una cadena de missatges que deia, precisament, que posar el PIN al revés avisaria a la policia, i explicava que aquest mètode era només una idea sense implementació. 

Altres membres d’IFCN, com Politifact als Estats Units, Maldita i Newtral a Espanya, Ecuador Chequea a l’Equador o la plataforma Factchequeado han anat desmentint aquest missatge des de 2019.