Portar calces negres no farà que tinguis més infeccions vulvovaginals

Les infeccions estan provocades per microorganismes i no existeix cap relació entre aquestes el color de la roba interior


Què s’ha dit?

Que les calces negres provoquen més infeccions que les d’altres colors.

Què en sabem?

El color de la roba interior no és un factor a tenir en compte a l’hora d’analitzar què pot provocar una infecció. En tot cas, és més determinant el material de les calces i evitar, en la mesura del possible, l’ús de compreses que puguin augmentar la humitat a la zona íntima.

Corre per xarxes una imatge que assegura que les calces de color negre provoquen més infeccions vulvovaginals i l’autora assenyala que “segons sembla és pels tints que s'utilitzen per als colors foscos, poden irritar més la zona o produir al·lèrgies". Això, però, és FALS. No existeix cap relació entre el color de les calces i l’aparició d’infeccions, segons els experts consultats per Verificat. En tot cas, el factor que hi podria influir seria el material del qual estan fetes les calces, ja que si és sintètic pot promoure infeccions reincidents. D’altra banda, l’ús de productes com compreses sintètiques pot generar una humitat favorable pel desenvolupament de microorganismes.

Les calces negres generen més infeccions

La idea que les calcetes negres poden provocar infeccions no és nova. A internet s’han publicat continguts que estableixen aquesta relació, però no hem trobat que cap d’ells citi una font científica o estudis que donin suport al seu enunciat. Una cerca a Google Scholar, un repositori en línia enfocat i especialtizat en la cerca de contingut i bibliografia científico-acadèmica, no ha mostrat cap resultat. Tampoc a PubMed, un dels majors repositoris mèdics que existeixen, hem pogut trobar cap article que vinculi color de la roba interior i infeccions vulvovaginals. De fet, Elisabeth del Amo, coordinadora de servei de Ginecologia i Obstetrícia del Parc de Salut Mar de Barcelona, ha indicat a Verificat que, en una recerca en publicacions mèdiques, “no apareix informació al respecte”.

Toni Payá, cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia també del Parc de Salut Mar, ha assegurat a Verificat que no hi ha evidència que això sigui així: el color negre de la roba interior no afavoreix l’aparició d’infeccions. Miguel Ángel Checa, cap de secció d’Endocrinologia ginecològica i Reproducció Humana, del mateix centre hospitalari, ha indicat a Verificat que, tot i no tenir experiència en el tema, si “la relació (…) fos certa ja fa anys que es parlaria”.

Les infeccions estan causades per microorganismes

La publicació que estem analitzant parla d’infecció, però aquesta terminologia és incorrecta: no hi pot haver cap relació entre una infecció i els tints tèxtils perquè una infecció es produeix per la invasió i multiplicació de microorganismes. En aquesta situació parlaríem d’una contaminació química. 

La presència de restes de substàncies químiques en algunes peces (…) poden generar al·lèrgies o irritacions en persones sensibles quan estan en contacte directe amb la pell (cas de la roba interior), entre elles restes d'alguns tints”, indica a Verificat Eva Jiménez, del departament de comunicació i relacions institucionals de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Però això “no és un problema exclusiu de la roba interior, [sinó que] afecta totes les peces de roba (…) que entrin en contacte amb la pell (…), encara que la possibilitat de reacció augmenta en augmentar el temps i la zona exposada”.

L’entitat afegeix que “tampoc és exclusiu del color negre, ni tan sols és un problema que ocasionin només els tints (hi ha conservants, perfums, coadjuvants del processat…). És veritat que com més forts o intensos són els colors de les peces més tints s'han d'emprar, i si són de mala qualitat o usen substàncies compromeses, més possibilitat [hi ha] que quedin restes”, apunta. Poden aparèixer problemes en colors intensos, siguin negre, blau o vermell, entre altres.

L’OCU acaba amb un seguit de recomanacions: “tot depèn de la qualitat de la fabricació, i per evitar aquests problemes, sobretot si tenim una pell sensible o delicada”, aconsella a trets generals comprar roba feta amb materials certificats, rentar la roba nova abans de fer-la servir i evitar roba massa ajustada.

Si bé és cert que alguns materials poden provocar irritacions de forma freqüent a la zona perigenital (per exemple, els bolquers o les tovalloletes netejadores), els tints utilitzats en la indústria tèxtil no solen tenir aquest efecte, segons un document que n’analitza les principals causes.

Entre les causes de la vulvovaginitis, trobem els antibiòtics, les dutxes vaginals o tenir relacions sexuals sense protecció amb una nova parella. No obstant, l’article de Medline no menciona els tints tèxtils com a causants d’aquesta inflamació. Per evitar-ho, el millor és evitar la roba que mantengui la calor i la humitat i utilitzar roba interior de cotó.

El tipus de teixit sí que hi pot influir

Payá indica, però, que el material de la roba sí que pot influir. “S’ha vist en les dones que tenen infeccions de repetició (vulvovaginitis sobretot per fongs) que si porten roba interior de tipus sintètic, això empitjora i no cura. Sempre es recomana que la roba interior sigui de cotó”, apunta. Aquest material augmenta el flux d’aire i disminueix l’acumulació d’humitat. 

Per altra banda, l’ús de compreses sintètiques també pot afavorir aquesta situació, ja que “a vegades porta parabens [i altres components] perquè sigui desodorant, i això també empitjora [les infeccions] perquè afecta la flora [genital]”, afegeix Payá.