Pfizer no va testar la seva vacuna per frenar la transmissió, però això no és nou

Els assajos clínics de la vacuna Pfizer es centraren en l’eficàcia de les injeccions i en la seguretat de les mateixes


Què s’ha dit?

Que una executiva de Pfizer ha reconegut davant el Parlament Europeu que la vacuna de la covid-19 mai va ser testada per a frenar la transmissió del virus abans de sortir al mercat.

Què en sabem?

Els assajos clínics que van portar a l’aprovació de les vacunes de la covid-19 no van estudiar la capacitat que podien tenir per a aturar la transmissió de la covid-19, sinó que es van centrar en l’eficàcia de les injeccions i en la seguretat de les mateixes. Aquesta informació és pública des del desembre de 2020.

Ens heu preguntat a través del nostre WhatsApp per unes declaracions al Parlament Europeu en què Janine Small, una executiva de la farmacèutica Pfizer, afirma que la seva vacuna contra la covid-19 no va ser testada per conèixer la seva capacitat per reduir la transmissió del virus abans de ser llançada al mercat. Small va fer aquesta declaració en resposta a una qüestió plantejada per Rob Roos, membre del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, en el marc d’un Comitè Especial sobre la pandèmia de la covid-19 el passat 10 d’octubre.

La resposta de Small ha corregut àmpliament a través de les xarxes socials i en alguns mitjans digitals, on ha arribat a estar titllada d’“escàndol”. És cert que els assajos clínics no evaluaven la capacitat dels vials de frenar els contagis, però aquestes declaracions no aporten cap revel·lació nova. Pfizer ha confirmat a Verificat per correu electrònic que els assajos clínics duts a terme per la farmacèutica per a avaluar la seguretat i eficàcia de les fórmules no van ser dissenyats amb l’objectiu d’analitzar la capacitat del fàrmac per a aturar la transmissió del virus. Aquesta informació és pública des de l’inici dels assajos.

Pfizer reconeix davant el Parlament Europeu que la vacuna Covid mai va ser testada per a frenar la transmissió del virus abans de sortir al mercat

El passat 10 d’octubre, es va celebrar al Parlament Europeu un Comitè Especial sobre la pandèmia causada per la covid-19. En aquest marc, Rob Roos, membre del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, va preguntar (minut 15:22:50) a Janine Small, presidenta regional de vacunes de Pfizer en els mercats internacionals desenvolupats, si la vacuna contra la covid-19 de la farmacèutica va ser testada per a evitar la transmissió del virus abans d’entrar al mercat.

L’executiva de la farmacèutica va respondre negativament a la pregunta (minut 15:31:50), una reacció que ha circulat àmpliament per xarxes socials els darrers dies, donat que diversos comptes que hem verificat repetidament al llarg dels darrers mesos han denunciat aquest fet, titllant el discurs de Small d’”escàndol”. No obstant això, la resposta de l’executiva no és res nou, segons assegura el departament de premsa de Pfizer a Verificat per correu electrònic: “Aquesta informació estava públicament disponible en el protocol publicat, i no és nova. La ‘transmissió’ no era un criteri de valoració”.

Tampoc els resultats de l’assaig clínic en base als quals va ser aprovada la fórmula de Pfizer, publicats el 10 de desembre del 2020, feien cap referència a una possible reducció de la transmissió de la malaltia. De fet, les agències reguladores d’arreu del món es van fer ressò d’aquesta limitació en compartir la informació: tant l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA), com l’Agència de Seguretat en Salut del Regne Unit (UKHSA), com l’Agència Europea del Medicament (EMA) detallen en les seves publicacions immediatament posteriors a la publicació dels resultats de l’assaig clínic que no es coneixia l’impacte de la vacunació en la transmissió viral.

El passaport covid, al centre de la polèmica

L’europarlamentari Roos ha denunciat posteriorment a xarxes socials que, com que la farmacèutica no va testar la capacitat de les vacunes de la covid-19 per frenar la transmissió del virus, el passaport covid no tenia sentit en termes d’aturar la malaltia. Aquesta mesura, no obstant, no va entrar en funcionament en països europeus fins l’1 de juliol del 2021, mesos després del llançament de les injeccions, i quan l’evidència científica apuntava que la fórmula podia tenir aquesta capacitat amb les variants del virus estudiades fins aleshores (alfa i beta, principalment). Aquest passaport sempre ha estat de caràcter voluntari a Espanya.

Al febrer del 2021, una informació de Nature apuntava que “anàlisis preliminars” semblaven mostrar que les vacunes tenien certa capacitat bloquejadora de la transmissió, però reflectia la dificultat en dur a terme estudis fiables al respecte. En els següents mesos es van publicar diversos articles (1, 2, 3) que reportaven que efectivament la vacunació podia reduir la transmissió del SARS-CoV-2, almenys amb la variant alfa, dominant aleshores.