Pfizer no ha adulterat les proves dels assajos clínics de la vacuna per a obtenir l’aprovació FDA

Alguns participants que van rebre placebo es van vacunar en aprovar-se el fàrmac un cop publicats els resultats de l’assaig clínic


Està circulant per diversos grups de Telegram un article en el qual s'assegura que la NPR, la ràdio pública dels Estats Units, ha informat que Pfizer “va violar el propòsit científic” dels assajos clínics de la vacuna contra la covid-19 en, suposadament, administrar la injecció de Pfizer al grup de control, i que per tant, “qualsevol benefici real o problemes de seguretat no podrà ser evidenciat”. És FALS. Ni la ràdio pública ha dit tal cosa, ni hi ha cap indici que apunti al fet que Pfizer hagi vacunat el grup de control durant els assajos clínics de la seva vacuna. 

"Segons ha informat la NPR […] la dissolució intencional del grup placebo viola el propòsit científic de provar si la vacuna té alguna eficàcia; qualsevol benefici real i/o problemes de seguretat no podrà ser evidenciat, ja que sense un grup de control, no hi ha res amb el que comparar al grup vacunat."

Aquesta asseveració està treta de l'article, que suposadament s'ha basat en un altre de la NPR. Però no és això el que la ràdio americana ha asseverat. Tal com indiquen en la seva pàgina web, el que va ocórrer és que alguns dels participants que es trobaven en el grup de placebo (és a dir, que la dissolució que se'ls aplicava no era la vacuna per a, precisament poder comparar els resultats en els assajos clínics) van decidir voluntàriament rebre la vacuna, però va ser un cop publicats els resultats de l'assaig clínic en fase III i després de l'aprovació de la vacuna per part de la FDA

És a dir, que un cop confirmada l'eficàcia de la injecció de Pfizer, algunes de les persones que encara no havien estat vacunades (desconeixien fins a aquell moment si ho estaven o no) i havien rebut placebo van decidir lliurement fer-ho. Unes altres, per contra, van continuar formant part de l'estudi, que ja no se centra en mesurar l'eficàcia de la vacuna, sinó altres aspectes com els efectes secundaris a llarg termini.

Aquest tipus de maniobres són quelcom habitual dins el món de la recerca. De fet, els estudis concernents a les vacunes de Pfizer i Moderna s'allargaran previsiblement fins a l'octubre de 2023 i 2022, respectivament. A través d'ells es pretén monitorar constantment la seguretat de la vacuna, per si ocorregués algun imprevist, i alguns que formen part del grup de control seguiran sense ser vacunats. 

Assajos clínics més que documentats

En una altra part de l'article que ens heu fet arribar, s'afirma que “no hi ha manera de mesurar l'eficàcia, efectivitat o seguretat de la vacuna en si”, ja que sense grup de control, suposadament és impossible comparar-los amb els qui han rebut la dosi. 

No obstant això, existeixen estudis publicats en revistes científiques revisats per parells que indiquen no només quantes persones van participar en l'estudi (43.448 en el cas de Pfizer, 30.420 en el de Moderna), sinó també quantes d'elles van rebre la vacuna i quantes el placebo. En el moment en què es van analitzar les dades de l'estudi en fase III i van ser publicats, els participants de placebo que van voler van adquirir la injecció. 

Això, segons indica un article d'opinió, l'autor del qual és un grup d'experts de l'Organització Mundial de la Salut, publicat a New England Journal of Medicine, és una decisió que depèn de cada participant, però que des del seu punt de vista “es perdria l'oportunitat d'obtenir proves fiables sobre els efectes a més llarg termini”. 

La direcció de la pàgina en la qual es publica la desinformació comença per MPR, molt similar a les sigles de la ràdio pública NPR. Es tracta d'una estratègia comuna entre pàgines que emeten contingut fals.