No hi ha proves que la família del president de Damm financi l’independentisme
No hi ha proves que la família Carceller, històricament vinculada a aquesta empresa cervesera, doni suport o financi els partits independentistes de Catalunya
Ens heu enviat una imatge amb un text que diu que "els propietaris de Damm (la família Carceller) promouen, donen suport i financen la independència de Catalunya i alhora són uns defraudadors professionals". El missatge va acompanyat d'una fotografia de Demetrio Carceller Arce, l'actual president de Damm. No hi ha proves que la família Carceller, històricament vinculada a aquesta empresa cervesera, doni suport o financi els partits independentistes de Catalunya.
Més del 40% de les accions
Actualment, el president executiu de Damm és Demetrio Carceller Arce, fill de Demetrio Carceller Coll i nét de Demetrio Carceller Segura. Demetrio Carceller Arce va assumir el 1994 la presidència executiva de Damm, una cervesera vinculada a la seva família des dels anys setanta quan la seva àvia Josepa Coll va adquirir una part de la companyia, segons Forbes.
Segons l'informe anual de Damm del 2017 (a la pàgina 43), Disa Corporació Petrolífera, el president de la qual també és Demetrio Carceller Arce, era el principal accionista amb el 33,04% de les accions, per davant de Musrom GMBH, que tenia el 25,02% de les accions. L'empresa Seegrund posseïa el 13,95%.
En 2014, es va fer públic que la família Carceller tenia el 42% de Damm, una participació resultat de la suma de Disa, Seegrund (que des de feia temps era el tercer major soci de Damm i té darrere a Demetrio Canceller Coll, segons va revelar la CNMV) i del mateix Carceller Arce, com van explicar Europa Press, El Mundo, l'Ara o El Economista.
A més, el 2014 la germana de Demetrio Carceller Arce, Maria Carceller Arce, es va incorporar al Consell d'Administració de Damm com a representant de Seegrund (així consta en el fet rellevant publicat per la CNMV amb número de registre 199.039). Maria Carceller Arce també és consellera delegada de Grup Rodilla (un grup de restauració de Damm) des del 2012 i consellera de Damm des del 2018.
Segons el rànquing d'El Mundo, Demetrio Carceller Arce i la seva família són els 25ns més rics d'Espanya el 2021.
Damm és propietat de més de 550 accionistes
L'informe anual del 2020 de les activitats de l'empresa (a la pàgina 48) assenyala que el govern de la companyia "s'exerceix per mitjà de la Junta General d'Accionistes, el Consell d'Administració i el Comitè de Direcció". El Consell d'Administració i el seu Comitè de Direcció estan encapçalats per Carceller Arce. En conversa telefònica amb Verificat, el departament de premsa de Damm aclareix que l'empresa té més de 550 accionistes i que, per tant, Demetrio Carceller Arce no és el seu únic propietari. L'última Junta d'Accionistes es va celebrar el 22 de juny de 2021.
Sense indicis que Carceller Arce promogui l'independentisme
No hem trobat cap prova ni cap argument que sostingui que Carceller Arce, president executiu de Damm, promou, defensa o finança l'independentisme. No hem trobat cap declaració pública ni cap posicionament en el qual s'alineï amb les tesis independentistes.
De fet, s'han publicat articles biogràfics sobre la família Carceller en diferents mitjans (El Confidencial, Expansión, Economía Digital, El Mundo o Eulixe) i en cap dels casos que hem trobat se'l vincula amb l'independentisme.
Nét d'un ministre franquista
Els articles sobre la família Carceller també destaquen que l'avi de l'actual president de Damm, Demetrio Carceller Segura, va ser ministre durant el franquisme.
El 16 d'octubre del 1940 va ser nomenat ministre d'Indústria i Comerç, un càrrec que va ocupar fins al 20 de juliol del 1945. Mentre va ser ministre, Carceller Segura va rebre cinc Grans Creus: de l'Ordre d'Isabel la Catòlica, de l'Ordre del Mèrit Militar, del Mèrit Naval, de l'Ordre de Cisneros i de la Molt Distingida Ordre de Carles III.
El finançament dels partits polítics
Les donacions dels partits polítics ve regulada per la Llei Orgànica sobre finançament dels partits polítics, que permet que els partits rebin "donacions no finalistes en diners o en espècie procedents de persones físiques" (article 4) amb un màxim de 50.000 euros (article 5). La llei afegeix que "totes les donacions superiors a 25.000 euros i en tot cas, les donacions de béns immobles, han de ser objecte de notificació al Tribunal de Cuentas pel partit polític en el termini de tres mesos des de la seva acceptació" (article 5).
El Ministeri de l'Interior especifica en una nota que els partits polítics han de "publicar a la seva pàgina web, en el termini màxim d'un mes des de la data d'enviament al Tribunal de Comptes, les subvencions rebudes i les donacions i llegats d'import superior a 25.000 euros amb referència concreta a la identitat del donant o legatari".
Si mirem les memòries d'Esquerra Republicana (ERC) i de la CUP dels darrers anys (Junts per Catalunya, un partit de nova creació, encara no ha publicat cap memòria), veiem com consta una llista dels donants (memòries d'ERC del 2020, el 2019, el 2018 i el 2017 i de la CUP del 2019, el 2018 i el 2017), però apareix el DNI amb alguns dígits ocults perquè no sigui identificable. La gran majoria de donacions són de quantitats petites, però en el cas de la CUP n'hi ha 16 de més de 25.000 euros i tampoc s'inclou la identitat del donant. Per tant, no podem comprovar si la família Carceller ha donat diners als partits independentistes.
L'empresa afirma que no té posicionament polític
Sobre el missatge que ens heu enviat i que també ha circulat per Twitter, el departament de premsa de Damm respon que "l'empresa no té posicionament polític i no s'ha pronunciat públicament sobre la independència de Catalunya ni sobre cap tema polític". No hem trobat rastre que Demetrio Carceller es pronunciés sobre la situació i, de fet, un article sobre la seva família publicat el 2020 per Nació Digital en una sèrie de perfils d'anàlisi i investigació sobre cinquanta empresaris catalans reconeixia que "els Carceller han restat muts durant tot el procés independentista".
No obstant això, en els últims anys s'han difós en les xarxes alguns elements per intentar relacionar Damm amb l'independentisme. En primer lloc, per exemple, s'ha criticat que el logo de Damm aparegués en els cartells dels anomenats "Concerts de l'estelada" dels anys 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018. El departament de premsa de Damm contesta que no tenen "ni idea" del motiu pel qual apareix el logotip i explica que es tracta d'un logo antic de Damm. Les mateixes fonts expliquen que a vegades passa que en un esdeveniment es donen o distribueixen cerveses d'Estrella Damm procedents d'un bar o un restaurant i s'afegeix el logotip sense que l'empresa en tingui constància. "Hi ha moltes coses que no controlem", apunten.
En segon lloc, Estrella Damm ha publicat en alguna ocasió un anunci en motiu de la Diada Nacional de Catalunya l'11 de setembre. Així va ser, per exemple, a El Punt Avui el 2011, el 2012, el 2013, el 2014 i el 2015, al Punt el 2010 o a l'Avui el 2008, el 2009 i el 2010. Des de la companyia assenyalen que fa molts anys que publiquen anuncis l'11 de setembre amb una imatge que s'ha fet tradicional d'unes caixes vermelles de cervesa apilades davant d'una paret groga (per fer la imatge de la senyera). "Som una companyia fundada el 1876 a Barcelona i celebrem la Diada de Catalunya, igual que Sant Jordi o la Mercè. Tenim la seu a Barcelona i ens considerem una empresa de Barcelona i de Catalunya. Som una empresa d'aquí, no hi ha més lectura", expliquen.
En tercer lloc, el setembre de 2017 la Guàrdia Civil va trobar gairebé deu milions de paperetes de votació per l'1 d'octubre en una nau de Bigues el propietari de la qual era Pau Furriol i Fornells, segons van informar els mitjans en aquell moment (Catalunya Ràdio o El País). Furriol formava part del Consell d'Administració de Damm SA, compost per nou persones, sent un dels set vocals (segons consta en l'informe anual del 2017), i a més era conseller d'Immobles i Terrenys S.A., una societat dependent de Damm. També era patró de la Fundació Damm. És militant d'Esquerra Republicana des de fa més de trenta anys, ha ocupat diversos càrrecs en el partit i l'abril del 2021 va ser proposat com a senador per designació autonòmica. Ara bé, es tracta d'un cas d'una persona en concret que no representa la totalitat de l'empresa.
D'altra banda, amb motiu de la Diada de Sant Jordi del 2013 Estrella Damm va fer un anunci que hi va haver qui va interpretar com una "picada d'ullet a l'independentisme". L'espot proclamava el següent: "Si t'arrisques, et pots equivocar. Potser perdràs el cap, l'honor, la glòria. Potser suposarà el ridícul, el desterrament o l'oblit. Però si vius com tu vols, fins a les darreres conseqüències, potser i, només potser, arribis a ser qui ets". No obstant això, no hi ha proves que aquest missatge es referís a Catalunya i a la situació política del país. El Periódico el va definir com "un vídeo de tints èpics en homenatge al patró de Catalunya" i La Vanguardia tampoc va fer una lectura en clau independentista.
Un acord de Demetrio Carceller Arce amb la Fiscalia Anticorrupció
En el missatge que ens heu fet arribar també s'afirma que "els propietaris d'Estrella Damm són uns defraudadors". El 2016, el president de Damm Carceller Arce va acceptar una condemna de tretze mesos de presó per quatre delictes contra la Hisenda Pública com a cooperador necessari d'uns delictes fiscals comesos pel seu pare, que va ser condemnat com a autor de 13 delictes contra la Hisenda Pública, 3 d'ells agreujats. Així ho van explicar El Confidencial i La Directa. L'Audiència Nacional va imposar a Carceller Arce una sanció de 3,5 milions d'euros, segons va explicar l'Agència EFE. Tot això apareix en la sentència de l'Audiència Nacional, que el seu departament de premsa ha facilitat a Verificat.
La Fiscalia ho va considerar "un dels casos de major import de frau fiscal comesos a Espanya per omissió de pagament d'impostos corresponents a una sola persona física utilitzant com a model defraudatori la deslocalització de la seva residència", segons la nota de premsa que ha enviat a Verificat.
El departament de premsa de Damm confirma els fets, però respon a Verificat que es tracta d'"un tema 100% personal que no té absolutament res a veure amb la companyia". Les mateixes fonts subratllen que l'empresa "no ha tingut cap delicte fiscal ni cap irregularitat".
Aquest article és fruit de la col·laboració entre Newtral i Verificat. Pots llegir la versió en castellà aquí.