No hi ha evidències que orinar assegut tingui avantatges fisiològics en homes sans
Aquesta pràctica pot resultar beneficiosa en persones amb problemes al tracte urinari inferior o a la pròstata
Què s’ha dit?
Que orinar assegut és beneficiós per als homes, ja que ajuda a la pròstata.
Què en sabem?
No s’ha constatat cap diferència en la salut dels homes sans. Sí que s’ha demostrat un benefici en pacients amb problemes al tracte urinari inferior o a la pròstata.
Estan circulant per internet vídeos que asseguren que orinar assegut “té molts avantatges” per als homes, ja que “la bufeta no fa l'esforç que es fa en orinar aturats [drets], i també ajuda a la pròstata”.
És ENGANYÓS. Els estudis científics que han analitzat els possibles avantatges que pot tenir orinar assegut en homes només han trobat beneficis en aquells pacients que pateixen problemes del tracte urinari inferior i pròstata.
Té molts avantatges orinar assegut: la bufeta no fa l'esforç que es fa en orinar aturats i també ajuda la pròstata
La qüestió sobre si és millor orinar assegut o dempeus en homes és una pregunta que probablement molts s'han fet i que, a més, s'ha investigat dins de la comunitat científica. L'exemple més rellevant és una metaanàlisi publicada el 2014 a la revista PLOS One per un grup d'uròlegs del Centre Mèdic de la Universitat de Leiden (LUMC), als Països Baixos, que revelava que orinar assegut aporta alguns avantatges per als homes amb problemes al tracte urinari inferior i de pròstata.
En concret i segons el treball, que estudia com influeix “canviar la postura en el màxim flux d'orina [el cabal] el temps que es passa orinant i la quantitat d'orina que queda a la bufeta”, els experts van arribar a la conclusió “que la postura asseguda és la millor posició per a homes amb problemes per orinar, ja que així es promou l'engrandiment de la pròstata”. Tot i això, els mateixos científics assenyalen que no van trobar diferència en homes sans.
"En gent sana, l'orinar assegut no produeix un clar benefici" a la salut, conclou Carlos Errando, cap de la Unitat d'Urologia Funcional i Femenina de la Fundació Puigvert i membre de l'Associació Espanyola d'Urologia (AEU), en converses amb Verificat.
Per què beneficia persones amb problemes de pròstata
La raó d'aquesta millora té a veure amb aspectes fisiològics del tracte urinari. En orinar, la bufeta, que és un múscul, força que surti l'orina, però per això s'ha de relaxar primer el múscul que hi ha al terra de la pelvis. “És com si fos l'aixeta”, descriu Errando. Per tant, si aquest múscul no es relaxa correctament, la bufeta no podrà fer la força i no s'orinarà bé.
"Estant assegut, la teoria diu que aquest múscul es relaxa millor", indica l'expert, una afirmació que secunden diversos estudis (1,2), cosa que fa que "l'aixeta s'obri amb més facilitat", indica l'expert .
Precisament per això, la posició és rellevant en homes amb pròstata que tenen algun problema obstructiu de la bufeta: “La bufeta ha de fer més força del normal, i en aquests casos sí que sembla que el fet d'orinar assegut produiria una mica de benefici en aquesta gent, perquè aquest mínim plus que dóna d'obrir l'aixeta una mica més, aquests homes sí que ho necessiten, i, per tant, sí que potser orinen més bé asseguts que drets”.
Respecte als homes sans que no tenen problemes de pròstata ni de cap mena, la realitat és que “és igual que orinis com orinis, mentre orinis com orines sempre. En gent sana, orinar assegut no produeix un benefici clar”, conclou l'expert.
Animal de vells costums
Més enllà dels beneficis objectius i provats d'orinar en una determinada posició per a certs pacients, altres estudis, com aquest del 2009 que va analitzar 61 participants sans, han determinat que la millor posició és aquella a la que l'home estigui més acostumat.
“Tampoc podem dir que l'evidència sigui tan clara com per assentar càtedra”, reconeix Errando, fent al·lusió a la mida reduïda de la mostra, encara que insisteix que aquestes conclusions “tenen sentit” perquè, si algú està acostumat a orinar d'una manera concreta, en una posició en què estigui més relaxat i més tranquil, relaxarà, per tant, més la musculatura davantera de la pelvis, “que és l'aixeta”, i orinarà amb menys dificultat.
Una qüestió cultural
En qualsevol cas, la preferència quant a orinar dempeus o assegut varia àmpliament segons el país, tal com revela una enquesta publicada el maig passat per YouGov.
Segons les seves anàlisis, fetes sobre 13 països, Alemanya és l'estat on més homes reconeixen orinar sempre asseguts. En concret, el 40% diu que ho fa “sempre”, i un altre 22% ho fa “la majoria” de les vegades. Només el 10% diu que “mai” no ho fa. En comparació, a Espanya, el percentatge és del 14% d'homes que diuen fer-ho sempre; el 20%, “gairebé sempre”; i el 28%, mai.
Dubte recurrent
No és la primera vegada que els mitjans es pregunten quins són els avantatges i desavantatges per a un home d'orinar d'una manera o altra. El 2022, Snopes, una agència de verificació nord-americana membre de la International Fact-Checking Network, va indagar sobre quina era l'evidència científica sobre això.
Van citar la mateixa metaanàlisi a dalt esmentada, però van recordar que, a més que aquesta pràctica pot tenir avantatges a nivell d'higiene —assenyala que hi ha menys probabilitats que esquitxi—, és més còmode per a persones amb discapacitat, homes grans i persones trans.