No et hackejaran el mòbil en 10 segons si obres un arxiu amb imatges d’un volcà de Xile

No s’ha registrat cap hackeig amb aquestes característiques


Què s’ha dit?

Que un arxiu amb imatges del Volcà de Chillan (Xile) que corre per WhatsApp pot hackejar-te el telèfon si te’l descarregues.

Què en sabem?

No s’ha registrat cap hackeig amb aquestes característiques. A més, el missatge indica que s’ha informat al respecte des de TV3, però la cadena no ha emès cap tipus de contingut al respecte.

Ens heu enviat un missatge de WhatsApp que alerta que, en cas de rebre unes imatges del Volcà de Chillán a través d’aquest servei de missatgeria, l’arxiu pot hackejar el telèfon en 10 segons, sense que la víctima pugui parar-ho de cap manera. Aquest missatge ja fa temps que circula i s’ha arribat a difondre en diverses versions, tant en català com en castellà. 

És fals. Els Mossos d’Esquadra ja van alertar el 2020 a través de Twitter que es tractava d’una “altra cadena que només busca generar alarma”. A més, tan Maldita com Newtral també van desmentir aquest rumor el 2019. Les dues agències de verificació, membres de la International Fact-Checking Network (IFCN) com Verificat, asseguren que l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE) els va confirmar que es tractava d’un rumor i que no s’havia registrat cap hackeig amb aquestes característiques. 

Pujaran unes fotos del Volcà de Chillan per Whatsapp. L'arxiu es diu Erupcion en xisclen chile, no les obris ni vegis, et jaquea el telèfon en 10 segons i no es pot detenir de cap manera. Passa-li la dada als teus familiars i amics. NO HO OBRIN… Ara també ho han dit x TV3

Newtral, a més, va contactar amb la Brigada Investigadora del Cibercrim de la policia xilena, la qual va assegurar no tenir constància d’haver intervingut en un hackeig d’aquest tipus. La policia xilena també va assenyalar a l’agència de fact-checking espanyola que tampoc coneixien aquest missatge viral, motiu pel qual pensaven que no estava circulant al seu país. 

En una de les versions del missatge que circula fins i tot es diu que la informació s’ha anunciat a TV3, però la realitat és que la televisió pública de Catalunya no ha emès cap contingut que alerti sobre aquestes suposades fotografies del Volcà de Chillán, tal com confirma a Verificat el departament de comunicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

————–

Aquesta verificació s'ha actualitzat el 8 de febrer del 2023 per afegir la confirmació del departament de comunicació de la CCMA.