No et hackejaran el mòbil en 10 segons si obres un arxiu amb imatges del terratrèmol del Marroc o d’El Calvario

L’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya ha explicat que no tenen constància d’aquest suposat hackeig i ha afegit que “tot apunta que estan creant alertes falses utilitzant de pretext el terratrèmol del Marroc”


Què s’ha dit?

Que un arxiu que circula per WhatsApp amb imatges del terratrèmol del Marroc o d’El Calvario et hackeja el mòbil en 10 segons si te’l descarregues.

Què en sabem?

L’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya ha explicat que no tenen constància d’aquest suposat hackeig i ha afegit que “tot apunta que estan creant alertes falses utilitzant de pretext el terratrèmol del Marroc”.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de consultes de WhatsApp per un missatge que alerta que, en cas de descarregar-te unes fotografies del terratrèmol del Marroc a través d’aquesta aplicació de missatgeria, l’arxiu (anomenat “Ones Sísmiques CARD”) et hackeja el telèfon en 10 segons, sense que puguis aturar-ho de cap manera. El mateix missatge també s’ha compartit en un format similar dient que les imatges de l’arxiu corresponen al terratrèmol d’El Calvario (Colòmbia).

“No ens consta aquest suposat hackeig”, ha detallat a Verificat el departament de comunicació de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE). Des de l’INCIBE expliquen que no han rebut cap consulta relacionada amb aquest suposat arxiu maliciós a través del seu telèfon d’atenció gratuïta dirigit a ciutadans i empreses amb problemes de ciberseguretat (017). “Tot apunta que estan creant alertes falses utilitzant de pretext el terratrèmol del Marroc”, ha afegit el seu gabinet. L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya també ha confirmat a Verificat que no han rebut cap notificació que pugui fer creure que es tracti d’una amenaça real.

“Pujaran unes fotos del terratrèmol del Marroc/d’El Calvario per Whatsapp. L’arxiu es diu Ones Sísmiques CARD, no les obris ni vegis, et hackeja el telèfon en 10 segons i no es pot aturar de cap manera. Passa-li la data als teus familiars i amics. NO L’OBRIN. També ho van dir per TV”

L’INCIBE també ha informat d’una sèrie d’elements que podem tenir en compte per identificar els continguts i alertes falsos que circulen per les xarxes: “No se sap qui és el remitent, no enllaça cap font oficial, convida a la redifusió del mateix i conté el factor alarma o urgència a fer una acció si no se’n vol tenir una conseqüència”.

No hi ha constància que l’arxiu estigui circulant

El missatge també assegura que han informat per televisió sobre aquest arxiu maliciós. Tanmateix, des de Verificat no hem trobat cap notícia ni cap referència als mitjans de comunicació ni tampoc als canals de comunicació de les forces i cossos de seguretat, dels organismes oficials o de les institucions especialitzades en ciberseguretat que alerti sobre l’existència real d’aquest arxiu.

Els únics resultats que hem trobat són, de fet, publicacions que també expliquen que no hi ha constància que estigui circulant un arxiu anomenat “Ones Sísmiques CARD” que et hackeja el mòbil en 10 segons, com les verificacions de Maldita.es o Newtral, membres com Verificat de la International Fact-Checking Network (IFCN).

No és la primera vegada que es difon una alerta similar

Tanmateix, no és la primera vegada que des de Verificat desmentim una alerta falsa de les mateixes característiques. El 2022 ja vam publicar una verificació per informar que no et hackejaran el mòbil si obres un arxiu amb imatges d’un volcà de Xile. En aquest cas, el missatge tenia el mateix format amb l’única diferència que les fotografies feien referència al volcà de Chillan i que l’arxiu es deia “Erupcion en chillan chile”.

Els Mossos d’Esquadra, però, ja havien alertat el 2020 a través de X, la xarxa social prèviament anomenada Twitter, que es tractava d’una “altra cadena que només busca generar alarma”.