No està demostrat que el vi o els tanins siguin beneficiosos per prevenir la covid-19

Un estudi in vitro suggereix els tanins, presents al vi, com una línia de recerca a llarg termini per desenvolupar teràpies anti-COVID-19,


Ens heu fet arribar un missatge a través del nostre número WhatsApp (+34 666 908 353) un missatge que assegura que els tanins, compost del vi, són beneficiosos per a prevenir la covid-19. A més, el missatge cita a un dels investigadors de l'estudi que, a l'espera de poder desenvolupar els fàrmacs adequats, suposadament recomana prendre productes amb tanins, com el vi, el plàtan o el te. És ENGANYÓS. La recerca existeix i es va publicar al desembre de 2020, però les seves conclusions són vàlides solo en els experiments in vitro i ara com ara no hi ha proves que puguin extrapolar-se a un escenari real.

“L'àcid tànic que es troba en el raïm i el vi inhibeix dos enzims clau en el coronavirus. En entrar en contacte, aquest últim ja no pot penetrar les cèl·lules humanes […] L'investigador […] recomana que els ciutadans consumeixin aliments i begudes rics en tanins per reforçar la seva immunitat. Aquest és el cas del raïm, el vi, els plàtans, el te i les verdures”

L'estudi en qüestió va ser publicat el desembre passat en la revista American Journal of Cancer Research i Mien-Chie Hung (citat en el missatge viral) és, efectivament, un dels seus autors. Els científics expliquen com van observar in vitro que l'àcid tànic, un compost químic present en raïm i altres fruits al qual se li atribueixen propietats antioxidants i astringents, interaccionava amb dues proteasas (enzim que trenca els enllaços de les proteïnes) del SARS-CoV-2, inhibint la seva activitat i impedint “l'entrada del virus en les cèl·lules”. L'estudi, no obstant això, es va dur a terme a nivell molecular i en el laboratori, i els resultats no poden extrapolar-se encara a un escenari real. És a dir, que no està demostrat que prendre vi ajudi a prevenir la malaltia del coronavirus.

Malgrat això, webs de vins i alguns mitjans de comunicació generalistes han interpretat els resultats indicant que aquest assaig dóna suport a la hipòtesi d'un efecte protector dels compostos del vi contra la covid-19 i que el mateix investigador Mien-Chie Hung “recomana que els ciutadans consumeixin aliments i begudes rics en tanins per reforçar la seva immunitat”, com és el cas del “raïm, el vi, els plàtans, el te i les verdures". L'estudi no diu això, que encara no està demostrat.

L'estudi, de fet, no anima a ningú a consumir productes rics en àcid tànic o tanins. El que assenyala és una possible línia de recerca a llarg termini en la qual s'estudiï si és viable emprar l'àcid tànic en el desenvolupament de teràpies anti-COVID-19, per la seva prometedora “capacitat d'inhibició d'enzims essencials per la infecció per SARS-CoV-2”.

El vi està sempre desaconsellat

És bastant freqüent veure en els mitjans de comunicació estudis en els quals suposadament es descobreix una propietat fins llavors desconeguda d'alguna beguda alcohòlica, com el vi. Les autoritats sanitàries desaconsellen la seva ingesta, perquè els pocs beneficis que puguin tenir són superats pels prejudicis. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar un document en el qual desaconsella la ingesta de vi o qualsevol altra beguda alcohòlica com a tractament contra la covid-19: “L'alcohol té efectes, tant a curt com a llarg termini, en gairebé tots els òrgans del teu cos. Sobretot, l'evidència suggereix que no hi ha un límit segur i, de fet, el risc de mal a la teva salut augmenta amb cada beguda alcohòlica ingerida”, indiquen.