No és cert que s’hagin traslladat 400 empreses de Lleida a l’Aragó, com diu Alícia Romero

La majoria d’aquestes empreses s’han deslocalitzat a altres parts de Catalunya

La majoria d’aquestes empreses s’han deslocalitzat a altres parts de Catalunya

,

Què s’ha dit?

Que en els darrers anys s’han traslladat gairebé 400 empreses de Lleida a l’Aragó. 

Què en sabem?

Que de les 428 empreses que han marxat de Lleida, tan sols 81 han anat a la comunitat aragonesa.

Alícia Romero, consellera d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, va dir el 16 de desembre en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio (minut 24:45) que, en els darrers anys, s’han traslladat gairebé 400 empreses de Lleida a l’Aragó. La consellera detallava que les empreses s’han mogut en cerca de tràmits més àgils i menor burocràcia. 

És ENGANYÓS. Entre 2015 i 2020 van marxar de la província de Lleida un total de 428 empreses. Així i tot, només 81 d’aquestes es van traslladar a l’Aragó, segons un estudi de la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

S’han traslladat en els últims anys gairebé 400 empreses de Lleida a l’Aragó

Alícia Romero, consellera d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya

La mateixa consellera Romero va afirmar a l’entrevista que l’estudi de la UdL i la UPF mostrava el trasllat de la majoria d’empreses de Lleida a la comunitat autònoma de l’Aragó. L’informe que cita, però, explica que, de les empreses que van marxar entre els anys 2015 i 2020, la major part (un 51,4%) es van deslocalitzar a altres parts de Catalunya. Les empreses que s’han traslladat a l’Aragó conformen el 18,9% del total. 

Barcelona és el destí preferent de les empreses

D’altra banda, quant a les províncies preferides per les empreses, les d’Aragó tampoc ocupen el primer lloc. L’estudi mostra que el 39,4% de les empreses han marxat cap a Barcelona, la província preferent seguida d’Osca (14,4%) i Madrid (14%). Les dades indiquen que tots els sectors empresarials s’han deslocalitzat sobretot a Barcelona, excepte les empreses del sector d’agricultura, ramaderia i pesca, per les que Osca és el primer destí. 

En aquest sentit, l’estudi detalla que el destí que les empreses han escollit no és aleatori: les que escullen Barcelona ho fan en cerca de beneficis en infraestructures o oportunitats de creixement, mentre que les que es desplacen a l’Aragó busquen una major agilitat administrativa, predisposició política i disponibilitat de sòl. D’altra banda, les que prefereixen Madrid, l’escullen pels incentius fiscals i les subvencions que ofereix.