No és cert que moure la llengua d’un costat a l’altre sigui símptoma unívoc d’ictus
Els símptomes més comuns són la paràlisi i formigueig d’una part del cos, la dificultat o incapacitat de parlar i la pèrdua sobtada de visió en un ull
Què s’ha dit?
Que hi ha un nou senyal per a detectar si una persona està patint un ictus: demanar-li que tregui la llengua i observar si se li torça cap a una banda o l’altra.
Què en sabem?
Tot i que una persona que pateix un ictus pot desviar la llengua en treure-la, aquest no és un símptoma característic de la malaltia, sinó que es presenta en un context de paràlisi d’una part del cos. Els experts consultats per Verificat coincideixen que la població no ha de fixar-se en aquest detall, sinó centrar-se en els símptomes més comuns: la paràlisi d’una part del cos, un formigueig en les mateixes zones, la dificultat o incapacitat de parlar i la pèrdua sobtada de visió en un ull.
Aquests dies està corrent per WhatsApp un vídeo amb l’etiqueta de “reenviat moltes vegades” en el qual s’explica que, suposadament, els experts han detectat “un nou senyal de l’ictus” que consisteix a demanar a la persona de qui sospitem que l’està patint que “tregui la llengua” i observar “si se’n va d’un costat a l’altre”, assegura el vídeo. Per Youtube també trobem alguns vídeos que parlen de la llengua com a indicador de l'ictus.
És ENGANYÓS. És cert que una persona que està patint un ictus podria desviar una mica la llengua en treure-la, però això no representa cap troballa nova i tampoc un símptoma que, per ell mateix, ens hagi de fer sospitar d’un ictus. No tots els afectats d’aquest accident torcen la llengua en treure-la, ni qualsevol persona que ho faci té per què estar patint-ne un. La paràlisi d’una banda de la cara, la incapacitat per a alçar els braços i les dificultats per parlar són símptomes molt més reconeixibles i directament vinculables amb la malaltia.
“Hi ha un nou senyal de l’ictus: que tregui la llengua […] si la llengua està torçada, si se’n va a una banda o a l’altra, això també és senyal que l’està atacant un ictus”
El símptoma per ell mateix no és indicatiu d’un ictus, sinó que ho podria ser, només, en un context de paràlisi major. “Si estàs amb una hemiplegia —una paràlisi total o parcial d’un costat del cos— molt important, en obrir la boca i treure la llengua sí que pots desviar-la una mica […], però sempre amb el context que tens un hemicòs —la meitat dreta o esquerra del cos— sense cap força”, explica a Verificat David Cànovas, neuròleg de l’hospital Parc Taulí de Sabadell, un dels centres de referència de l’ictus a Catalunya. “No és un símptoma d’ictus”, coincideix Ana Pérez, responsable de premsa de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).
“Si jo veig un pacient que [de símptoma] només té que quan treu la llengua se li gira […] cap a la dreta […] el que penso és que té un problema del nervi que innerva a la llengua”, conclou l’expert, que insisteix a centrar-se en la simptomatologia més comuna per a no distreure l’atenció.
Quatre símptomes principals
Per a detectar un ictus —una pèrdua sobtada del flux de sang al cervell deguda al bloqueig o trencament d’una artèria cerebral— “hi ha quatre símptomes principals: motor, sensitiu, llenguatge i visual”, sintetitza Cànovas. En altres paraules, l’expert fa referència al fet que les paràlisis parcials d’una meitat del cos (com la cama, el braç o la cara), el formigueig i la insensibilització d’aquestes zones, la incapacitat o dificultat per parlar o la pèrdua sobtada de visió d’un ull són els principals indicadors d’aquest accident cerebrovascular.
Hi coincideixen la Clínica Universitat de Navarra (CUN) i la Fundació Ictus en les seves respectives pàgines web, les quals afegeixen, a més, un mal de cap molt intens i gens habitual com a possible indicatiu. Cap de les entitats reflecteix, però, una desviació de la llengua com a un símptoma comú de la malaltia al qual prestar especial atenció.
El codi RÀPID
Els tractaments hospitalaris actuals només són efectius durant les primeres hores, segons explica la Fundació Ictus en el seu web. Aquesta finestra de temps tan reduïda per a intentar salvar la vida del pacient és la raó per la qual és important que la reacció de l’entorn sigui ràpida: tal com indiquen des de la Universitat de Navarra, per cada minut que passa, les probabilitats de recuperació decauen.
Per a identificar els símptomes vinculats amb l’ictus, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Ictus han popularitzat el codi RÀPID, que consisteix a demanar al possible afectat que rigui (R), aixequi els braços (A) i parli (P). Si a la persona se li torça la boca en riure, no pot aixecar un dels braços o té dificultats per parlar, és possible que estigui patint un ictus (I), raó per la qual cal actuar de pressa (D) i trucar a urgències immediatament.
L’ictus és la primera causa de mort en dones en l’àmbit estatal i la segona en el total de la població, segons explica la SEN. També és la primera causa de discapacitat adquirida en adults.