No, el diòxid de clor i l’MMS no curen el coronavirus
Es difón com una Solució Mineral Miraculosa, però és un medicament prohibit a Espanya
Amb la crisi del coronavirus, s’han tornat a escampar i a fer virals missatges i suposats estudis científics que defensen la coneguda com a Solució Mineral Miraculosa (MMS). Unes informacions que ja fa anys que circulen i que ara defensen que aquest producte és una medicina alternativa que cura la Covid-19. És FALS.
"Tenim la substància que està prohibida per al seu ús mèdic però no està prohibida per a la seva venda com a desinfectant, que és l'MMS, el clorit de sodi activat. Amb això se soluciona en pocs dies un coronavirus" (Josep Pàmies)
"El diòxid de clor hauria de funcionar perquè el que fa és oxidar les càpsides dels virus i precisament el coronavirus té unes càpsides molt prominents […] La solució que nosaltres tenim amb el diòxid és evident, és una solució que funciona fa anys" (Andreas Ludwig Kalcker)
Aquestes declaracions són de dos dels defensors de la Solució Mineral Miraculosa i que ara sostenen falsament que l'MMS cura el coronavirus. Els vídeos on Pàmies i Kalcker ho mantenen han estat suprimits per YouTube per "infringir les directrius de la comunitat", però tot i estar recollits a l'informe Continguts a YouTube i xarxes socials que promocionen productes de suposada eficàcia curativa del COVID-19, que va elaborar el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) el març amb vídeos, tuits i posts de Facebook de fakes sobre la Covid-19, segueixen circulant per Whatsapp i Telegram. Fa uns dies ens vau enviar un document en PDF i en format de llibre titulat La salud es posible, del 2013, signat per Andreas Ludwig Kalcker
L’Organització Mundial de la Salut ha deixat clar que encara no hi ha una cura pel coronavirus: “fins ara, cap medicament ha demostrat prevenir o curar aquesta malaltia. L'OMS no recomana automedicar-se amb cap fàrmac, inclosos els antibiòtics, per prevenir o curar la Covid-19”.
Cap país reconeix l'MMS com a medicament
Fa deu anys, el maig del 2010, l’Agència Espanyola de Medicaments va retirar del mercat l'MMS: “L’esmentat producte no ha estat objecte d'avaluació i autorització prèvia a la seva comercialització per part de l'Agència Espanyola de Medicaments […], sent la seva presència al mercat il·legal”. Al cap d’un temps, l’octubre del 2018, el govern espanyol va presentar una denúncia a la Fiscalia pel risc que suposava per a la vida i la salut de les persones la venda o publicitat de la Solució Mineral Miraculosa com a remei per a la curació de diferents patologies. Ho va anunciar al Senat l’aleshores Ministra de Sanitat, Consum i Benestar, María Luisa Carcedo Roces. En aquella ocasió, circulava erròniament que l'MMS servia per curar l’autisme. Per la seva banda, la Generalitat recull l’MMS a la llista de medicaments que més freqüentment s’adquireixen en llocs web il·legals.
Altres països han alertat dels riscos de l'MMS. El 2018 el Departament de Salut del Canadà –Health Canadà– va prevenir dels perills de la Solució Mineral Miraculosa i també ho va fer l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units –la FDA–, que va alertar l’agost del 2019 dels efectes secundaris perillosos i potencialment mortals de l'MMS. A més, fa tres mesos, la FDA va enviar una carta a una empresa que estava comercialitzant MMS com a mètode de prevenció i tractament de la Covid-19 i explicava que havia rebut “informes de persones que havien patit efectes adversos greus per la seva salut després de prendre un producte amb diòxid de clor”.
També s’han posicionat:
- A Xile, l’Institut de Salut Pública
- A Bolívia, el Ministeri de Salut
- A l’Argentina, el Ministeri de Salut
- A l’Equador, l’Agència Nacional de Regulació, Control i Vigilància Sanitària
- Al Regne Unit, l’Agència de Normes Alimentàries
- A França, l’Agència Nacional de Seguretat de la Medicina i els Productes de Salut
- A Àustria, l’Institut Federal de Drogues i Productes Mèdics
- A Alemanya, l’Institut Federal de Drogues i Dispositius Mèdics
Què és l’MMS?
La Solució Mineral Miraculosa (MMS) és el nom que s’utilitza per referir-se a l’ACS, clorit de sodi acidificat, una mescla de clorit sòdic –que és com una sal– i àcid cítric –un dels components de les llimones i les taronges–. És “una cosa molt senzilla i barata de fer”, explica Xavier Giménez, químic i divulgador científic de la UB, perquè les dues substàncies amb què s’elabora són molt fàcils d’obtenir. L’àcid cítric és una substància natural, en canvi el clorit sòdic és perillós per ell mateix, en totes les concentracions, excepte en dosis molt petites. També hi ha el CDS, que és el diòxid de clor solubilitzat en aigua. El CDS i l’ACS no són idèntics, però estan relacionats, ja que quan es prepara l’ACS, a dins de la mescla líquida es forma diòxid de clor –concretament el diòxid de clor es produeix quan s’acidifica el clorit sòdic–. Són dues maneres de preparar pràcticament la mateixa substància.
Per què és perillós l’MMS?
L'MMS és perillós perquè és un lleixiu. No és el lleixiu típic –que és hipoclorit sòdic– però es basa en l’ús del clor com a agent oxidant. El diòxid de clor es fa servir des de fa més de 100 anys per eliminar els microbis, per exemple quan es vol esterilitzar un quiròfan o la cuina d’un restaurant. “Aquests agents són esterilitzants perquè són tan potents que es carreguen totes les formes de vida conegudes, no només els microbis dolents, sinó totes les cèl·lules humanes", afegeix Giménez. En una superfície metàl·lica –com la de la cuina–, on només hi ha formes de vida contaminants i nocives, el seu ús no és problemàtic, però en cap cas, assegura l'expert, pot ser un medicament.
Un medicament és una substància que és selectiva, que actua contra un patogen o un agent molt concret que causa una malaltia, però és essencialment innocu per la resta del cos. En canvi, l’ACS és un biocida, és a dir, una substància que mata diferents formes de vida; bio- de vida i –cida de matar. Maria Parelló, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, afegeix que l’acció potent i oxidant que té el clorit sòdic (l’ACS) “pot produir efectes secundaris com dolor abdominal, nàusees, vòmits o diarrea”. L'MMS, encara que sigui en dosis petites, “no t’aporta cap benefici i té riscos”, conclou.
També hi ha persones que prenen MMS com a mesura profilàctica, per estar bé de salut. “És un verí que actua lentament i que, amb els anys, et provoca pèrdua de glòbuls vermells a un ritme tan lent que no n’ets conscient. Aquesta substància provoca anèmia al cap dels mesos, però és un efecte tan lent que la gent no pot atribuir-lo al fet que s’està prenent això”, relata Giménez.
Qui promou el consum de l'MMS?
Com hem assenyalat, a Catalunya, el màxim defensor de l’MMS és Josep Pàmies. Fa uns mesos, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va denunciar Josep Pàmies per promoure el producte MMS com a tractament de la Covid-19 i el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), a nivell estatal, va anunciar que es personaria com a acusació particular en el procediment que s’havia iniciat arran de la denúncia del CCMC. La Fiscalia va arxivar la investigació, segons van informar diferents mitjans.
A escala global, Jim Humble va ser qui va defensar i difondre inicialment l'ús d'aquest producte. A Europa, el moviment el representa Andreas Kalcker, autor del llibre La salud es posible.