No, aquest vídeo de “Rodea el Congreso” no és de la investidura de Rajoy i Podemos encara no existia
El vídeo viral de l’enfrontament entre els participants de la manifestació al voltant del Congrés està tret de context
Què s’ha dit?
Que els membres de Podemos van intentar assaltar el Congrés dels Diputats per impedir la investidura de Rajoy.
Què en sabem?
Es tracta de la manifestació “Rodea el Congreso” del 25 de setembre del 2012, nou mesos després de la primera investidura de Mariano Rajoy i, en aquell moment, Podemos encara no existia com a partit polític.
Arran de l'assalt de les seus del poder legislatiu, executiu i judicial del Brasil el passat 8 de gener, s'han viralitzat diversos missatges a les xarxes socials que descontextualitzen un vídeo gravat el 2012 a Espanya. A l'enregistrament es veu un enfrontament entre els participants d'una manifestació al voltant del Congrés dels Diputats a Madrid i els cossos de seguretat. Algunes publicacions de Twitter afirmen que són membres de Podemos que van intentar assaltar l'hemicicle per impedir la investidura de Mariano Rajoy.
És FALS. El vídeo, que va ser publicat originalment per El País, correspon a la manifestació "Rodea el Congreso" que es va produir el 25 de setembre de 2012, nou mesos després de la primera investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern. A més, en aquell moment, Podemos encara no existia com a partit polític, ja que es va fundar el 2014, segons consta al Registre de Partits Polítics.
La manifestació "Rodea el Congreso" del 2016 sí que va coincidir amb la segona investidura de Rajoy i membres de Podemos sí que van mostrar el seu suport, com va explicar Europa Press, però el vídeo difós no correspon a aquesta protesta.
"Així van intentar membres de Podemos assaltar el Congrés dels Diputats per impedir la investidura de Rajoy. Convé recordar-ho avui quan parlen del Brasil"
La manifestació no va ser el dia de la investidura
El vídeo, que té més de 400.000 visualitzacions a Twitter i que afirma que es tracta de la investidura de Mariano Rajoy, en realitat mostra un aldarull que es va produir en una manifestació coneguda com a "Rodea el Congreso" o "25-S". L'enregistrament es va publicar originalment la mateixa nit de la protesta, el 25 de setembre del 2012, a la web del diari El País.
En aquell moment, Rajoy ja feia nou mesos que era al càrrec de president i, per tant, el vídeo no es va gravar ni el dia de la seva primera investidura (20 de desembre de 2011) ni el dia de la seva segona proclamació com a líder del govern (29 octubre 2016).
Canvi de nom de la convocatòria
Aquesta manifestació va sorgir d'una convocatòria de La Plataforma ¡En Pie! que proposava envoltar el Congrés dels Diputats, però posteriorment va passar a gestionar-se des d'una entitat creada especialment per a aquesta mobilització i que segueix en actiu avui dia, anomenada Coordinadora 25s, tal com s'indica a la seva pàgina web. La protesta pretenia demanar la dimissió del govern i iniciar "un procés constituent", segons indicava el manifest.
En un primer moment, el moviment es coneixia com a "Ocupa el Congrés", tal com es van referir alguns mitjans com Reuters, El Mundo, El Periódico i El Economista, però des de l'organització van explicar a la web de preguntes que el verb "ocupar" era simbòlic.
"Ningú no assaltarà físicament res", es pot llegir a la pàgina web de Coordinadora 25s. Segons va explicar l'organització, era una "pica d'ullet al moviment Occupy [Wall Street]", però el verb en si era metafòric. Precisament per la confusió que podia provocar el nom, la convocatòria es va acabar anomenant "Rodea el Congreso", tal com consta actualment a la pàgina web de Coordinadora 25s.
Podemos no existia
L'entitat organitzadora aglutinava diferents assemblees i organitzacions, segons es detalla a la seva pàgina, des d'assemblees del 15M de diferents municipis espanyols a partits polítics com el Partit Comunista d'Espanya i la formació catalana Esquerra Unida i Alternativa.
Però en aquell moment, Podemos no existia com a partit polític ni va ser l'organització que va convocar la protesta, a diferència del que diuen alguns missatges que acompanyen el vídeo que s'ha viralitzat. La formació morada es va presentar públicament en un acte celebrat a Madrid el 16 de gener del 2014 i es va apuntar al Registre de Partits Polítics del Ministeri de l'Interior l'11 de març del 2014, dos anys i mig després de la manifestació del 25S.
L'únic missatge que hem trobat que relaciona la protesta amb algun dirigent de Podemos és un tuit publicat tres dies després de la mobilització en què Pablo Iglesias afirma "defensar els manifestants que es defensen" dels cossos de seguretat. En la mateixa publicació, Iglesias també va compartir un vídeo del seu programa La Tuerka, en què parla sobre una agressió que es va produir a un antiavalots a la manifestació. Tot i això, en aquell moment, Iglesias no tenia cap càrrec públic i, com hem explicat, encara no havia fundat Podem.
Anys després d'aquesta protesta, membres de Podemos sí que van recolzar i van participar en manifestacions similars convocades per la Coordinadora 25s com la del 2016, la qual sí que va coincidir amb la segona investidura de Rajoy, segons van explicar mitjans com El País i Europa Press.