Ni l’Ozempic ni el seu principi actiu estan testats per a reduir el pes en persones sanes
El fàrmac s’empra, conjuntament amb la dieta i exercici, per a reduir els nivells de sucre en persones amb diabetis tipus 2
Què s’ha dit?
Que la medicació amb Ozempic és una estratègia útil per a perdre pes.
Què en sabem?
L’Ozempic és un fàrmac aprovat exclusivament per a reduir els nivells de sucre en pacients amb diabetis de tipus 2. No està indicat per a baixar el pes en pacients amb obesitat ni amb sobrepès, i no té cap benefici provat en persones sanes.
Una cerca a TikTok del terme “Ozempic”, un fàrmac indicat per al tractament de la diabetis tipus 2, dona com a resultat desenes de vídeos recents amb centenars de milers de visualitzacions en què alguns usuaris asseguren que és l’estratègia que les celebrities empren per a perdre pes. Altres comparteixen la seva experiència personal usant el fàrmac amb aquesta mateixa finalitat.
Els missatges que alaben els suposats beneficis de l’Ozempic per a perdre pes no s’han quedat només a TikTok. Personatges com Elon Musk han assegurat en diverses ocasions a Twitter que l’empren en el seu dia a dia, i a Youtube abunden els vídeos que en parlen, entre ells un amb més de 7.000 reproduccions que ha batejat el fàrmac com a “vacuna contra l’obesitat”.
En realitat, però, l’Ozempic no és un fàrmac aprovat per a tractar l’obesitat ni el sobrepès, sinó per a reduir els nivells de sucre en pacients amb diabetis tipus 2 —tot i que no és un substitut de la insulina—. Ni el medicament ni la semaglutida, el seu principi actiu, que sí s’ha autoritzat en quantitats majors que les presents a l’Ozempic per a baixar el pes en persones amb obesitat o amb sobrepès, ha estat testat com a tractament per a reduir el pes en persones sanes. La semaglutida, com tot fàrmac, té efectes secundaris i contraindicacions i l’evidència científica mostra com el pes perdut es recupera en interrompre el tractament.
La popularització a escala global de l’Ozempic com a suposat remei per a perdre pes ha provocat problemes de desabastiment arreu del món que poden allargar-se tot el 2023. L’AEMPS va demanar en un comunicat emès la tardor del 2021 que els professionals de la salut prioritzessin “l’ús d’aquests tractaments d’acord amb les condicions autoritzades” i va recordar, davant la possibilitat que els pacients que els necessitin no puguin accedir als fàrmacs, que existeixen altres medicaments similars per a les persones que necessitin el tractament.
Un principi actiu no testat per a persones sanes
Ni l’Ozempic ni el seu principi actiu, la semaglutida, estan estudiats com a tractament per a perdre pes en persones sanes. La semaglutida és en realitat una molècula que imita l’hormona GLP-1, encarregada de regular els nivells de sucre en sang i de generar una sensació de sacietat després de menjar, però no substitueix la insulina.
Una cerca dels assajos clínics publicats a PubMed, el major repositori online de papers sobre biomedicina, amb el terme “semaglutida” i una altra sota “Ozempic” no mostren cap resultat de cap assaig clínic que hagi avaluat possibles efectes beneficiosos ni del principi actiu ni del medicament en persones sanes. Només tres de les publicacions n’han analitzat la seguretat, que no l’efectivitat, en pacients sense cap patologia (1, 2, 3). El fàrmac és segur, però no es coneixen els seus efectes en la població sana.
“Es tracta d’un medicament subjecte a prescripció i supervisió mèdica, de manera que no es recomana el seu ús fora d’aquestes condicions”, assenyala en un correu a Verificat Inka Miñambres, endocrinòloga de l’hospital de Sant Pau de Barcelona i membre de l’àrea d’obesitat de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN).
Com tot fàrmac, els medicaments que contenen semaglutida tenen efectes secundaris que en aquest cas inclouen des de les molt freqüents nàusees i marejos (1 de cada 10 pacients), fins a la pancreatitis aguda i la hipersensibilitat —resposta exagerada del sistema immunitari davant del medicament— en casos puntuals (1 de cada 1.000), tal com es pot llegir en el prospecte de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). L’Ozempic està contraindicat durant l’embaràs i no s’ha pogut descartar que augmenti el risc de desenvolupar tumors a les glàndules tiroides.
A més a més, el tractament amb aquests fàrmacs “es planteja com a crònic”, explica l’endocrinòloga de la SEEN, perquè “l’esperable és que en deixar de prendre la medicació, els seus efectes beneficiosos (principalment la millora del control glucèmic [nivell de sucre en sang] i del pes) reverteixin, i [els pacients] tornin a la situació de partida d’abans d’iniciar el tractament”. De fet, un estudi publicat l’abril del 2022 i finançat per Novo Nordisk, la farmacèutica que el comercialitza, va trobar que un any després de deixar el tractament, els pacients havien recuperat dues terceres parts del pes que havien perdut.
El potencial d’un efecte advers
La semaglutida és el principi actiu de l’Ozempic i el Rybelsus, dos fàrmacs també comercialitzats per la farmacèutica danesa Novo Nordisk, que estan autoritzats a Espanya només per a regular els nivells de sucre en sang en pacients amb diabetis, conjuntament amb dieta i exercici. Un dels efectes no buscats d’aquests fàrmacs és la pèrdua de pes, raó per la qual apareix llistat com a esdeveniment advers d’aquestes medicacions (freqüent en el cas d’Ozempic i poc freqüent en el de Rybelsus).
Aquest efecte secundari a priori indesitjat va motivar la recerca científica respecte de la utilitat de la semaglutida per a regular el pes de pacients amb obesitat o persones amb sobrepès amb almenys una comorbiditat —presència d’un segon trastorn o malaltia en la mateixa persona—, com la hipertensió o una malaltia cardiovascular, la qual cosa ha possibilitat la sortida al mercat de Wegovy. El fàrmac conté dosis més altes de semaglutida i està aprovat a Europa, però encara no es comercialitza a Espanya.
L’AEMPS va publicar durant la tardor del 2022 una nota demanant que els professionals de la salut prioritzessin “l’ús d’aquests tractaments d’acord amb les condicions autoritzades”, davant la sospita que alguns facultatius estan receptant Ozempic fora del marc d’autorització del fàrmac, que només inclou la diabetis tipus 2.