Neil Armstrong portava una funda per a les botes amb una sola diferent de la del seu vestit espacial, per això la petjada no és la mateixa

La petjada sobre la superfície lunar i la sola del vestit emprat per Armstrong són diferents perquè els astronautes de l’Apollo 11 que van trepitjar la Lluna portaven unes fundes per a les botes amb una sola diferent de la dels seus vestits espacials, no perquè mai arribessin a trepitjar la …


Què s’ha dit?

Que la petjada de l’astronauta Neil Armstrong a la Lluna no coincideix amb la sola de les botes del vestit espacial que va fer servir a la missió de l’Apollo 11.

Què en sabem?

Els dos astronautes de l’Apollo 11 que van trepitjar la Lluna, Armstrong i Aldrin, portaven una funda per a les botes amb una sola diferent de la dels seus vestits espacials.

Ens pregunteu per un missatge viral que afirma que una fotografia d'una petjada al sòl lunar de Neil Armstrong, l'astronauta nord-americà que es va convertir en el primer ésser humà a trepitjar la Lluna el 1969, no coincideix amb la sola de les botes del vestit espacial que portava a la missió de l'Apollo 11, en la qual el van acompanyar Buzz Aldrin i Michael Collins. "No vull dubtar de la plausibilitat d'aterrar a la Lluna, però comparant la petjada amb una sola completament plana, començo a dubtar personalment", afegeix l'usuari. T'ho expliquem.

Tot i que les imatges sí que són certes, la petajada sobre la superfície lunar i la sola del vestit emprat per Neil Armstrong no coincideixen perquè els dos astronautes de l'Apollo 11 que van trepitjar la Lluna, Armstrong i Aldrin, portaven una funda per a les botes amb una sola diferent de la dels seus vestits espacials.

Dos tipus de soles diferents

La raó que les dues superfícies siguin diferents és que els astronautes de l'Apollo 11 que van trepitjar la Lluna portaven una funda per a les botes amb una sola diferent de la dels seus vestits espacials. La sola de l'uniforme de Neil Armstrong era plana, com es pot comprovar a la digitalització en 3D del vestit espacial publicada pel Museu Nacional de l'Aire i l'Espai dels Estats Units. La sola de la funda, per la seva banda, tenia un disseny diferent, com confirma una radiografia publicada pel mateix museu, que coincideix exactament amb la fotografia de la petjada a la superfície de la Lluna compartida pel tuit viral.

La funda "va ser dissenyada per ser usada sobre les botes del vestit espacial Apollo mentre un astronauta caminava per la Lluna", explica la pàgina web del Museu Nacional de l'Aire i l'Espai. Així ho han confirmat Verificat l'astrofísic de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC) José María Madiedo i el divulgador científic Álex Riveiro. Aquesta funda va ser emprada tant per Neil Armstrong com pel seu company de missió Buzz Aldrin, "van ser els dos que van caminar sobre el sòl lunar, mentre que Collins es va quedar en tot moment dins del mòdul que es va posar sobre la superfície de la Lluna", assenyala Madiedo.

La NASA té diverses imatges de la missió Apollo 11 publicades a la seva pàgina web, on es pot comprovar que els astronautes portaven fundes per a les botes i deixaven unes petjades que coincideixen amb la sola d'aquestes. En una d'aquestes fotografies, on apareix l'Aldrin baixant del mòdul lunar, es pot observar la forma de la sola de la funda. En altres, es pot apreciar que les petjades que els dos astronautes van deixar sobre la superfície lunar mentre portaven les fundes coincideixen amb la sola de la mateixa (aquí, aquí, aquí i aquí).

Per què portaven una funda per a les botes?

José María Madiedo ha assenyalat a Verificat que "el van emprar per aconseguir més tracció sobre el sòl lunar", ja que "aquest sòl està format per una pols molt fina anomenada regolita". D'aquesta manera, segons detalla l'astrofísic, "la funda tenia unes esquerdes o marques per millorar l'agafada a terra" com passa amb els pneumàtics dels vehicles.

"Una vegada conclosa la missió, aquesta funda ja no era necessària, per la qual cosa es va abandonar a la superfície de la Lluna per no haver de gastar en l'enlairament combustible en una cosa que ja era inútil", descriu en subratllar que era prioritari reduir al màxim el pes del vehicle. A més, el membre de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia afegeix que "d'aquesta manera es compensava en part el pes extra que suposava enlairar-se amb les mostres de roques lunars que es van recollir durant la missió" de l'Apollo 11.

Les imatges sí que corresponen al vestit i la petjada d'Armstrong

Les fotografies que comparteix el tuit sí que pertanyen al vestit espacial de Neil Armstrong i a una de les petjades que l'astronauta va deixar sobre el sòl de la Lluna. Una cerca inversa a través de Yandex de la fotografia de la suposada petjada sobre la superfície lunar que publica el tuit viral mostra que la imatge va ser publicada en un article de The New York Times, on s'indica que correspon a una "petjada de Neil Armstrong" durant la missió de l'Apollo 11 duta a terme el 1969. El diari cita com a font de la fotografia la NASA.

Així mateix, una altra cerca inversa a través de Yandex de la instantània de l'uniforme que comparteix la publicació de Twitter ens dirigeix a una entrada de Wikimedia Commons, un projecte de la Fundació Wikimedia que emmagatzema arxius d'imatges i altres formats multimèdia per a la resta dels projectes de la fundació, on s'indica que es tracta "d'una foto que mostra una vista obliqua del vestit espacial de l'Apollo 11 de Neil Armstrong".

La imatge va ser publicada el 20 de juliol del 2015 per l'astrònom Phil Plait en un article de la revista Slate. A la nota va escriure sobre la seva visita al Centre Steven F. Udvar-Hazy del Museu Nacional de l'Aire i de l'Espai per documentar la tasca de conservació del vestit emprat per Armstrong el 1969 que duen a terme des del museu i promocionar una campanya de recaptació de fons necessaris per preservar-lo. El mateix Plait va compartir una de les fotografies que es va fer al costat de l'uniforme d'Armstrong al seu compte de Twitter.