Què en sabem dels Mossos i el crit “Veniu, som gent de pau”?

Verificat ha investigat l’autenticitat de dos vídeos que corren per la xarxa amb una furgoneta dels Mossos d’Esquadra en direcció contrària mentre criden “veniu! som gent de pau!” perseguint tres joves que fugen per un carrer de Tarragona i que s’han viralitzat aquests dies. Per …


Verificat ha investigat l’autenticitat de dos vídeos que corren per la xarxa amb una furgoneta dels Mossos d’Esquadra en direcció contrària mentre criden “veniu! som gent de pau!” perseguint tres joves que fugen per un carrer de Tarragona i que s’han viralitzat aquests dies. Per verificar-ho hem emprat tècniques de geolocalització, anàlisi d'imatges i d'àudios. La nostra recerca ens ha portat a deduir que els vídeos no estan manipulats, i que el fet insòlit que va passar la nit del 15 d’octubre cap a les 12 de la nit al carrer Monestir de Poblet de Tarragona és cert. 

És real el vídeo?

La primera persona que va difondre el vídeo a Twitter va ser un usuari que es diu @oriolportabella en un tuit que va aparèixer a les 00:08 de la nit. Verificat ha intentat contactar sense èxit amb aquest usuari.

Minuts després el va publicar el grup de Telegram Anonymus Catalonia…

i l’endemà al matí es va viralitzar encara més amb el tuit del membre de la CUP David Fernàndez.

La fotografia d’Anonymus Catalonia localitzava el fet a un carrer mal descrit com “Montestir”, referint-se al carrer Monestir de Poblet. 
 

Gràcies a aquesta dada, Verificat ha pogut trobar amb Google Maps el número exacte del carrer des d’on es va gravar el primer vídeo per poder preguntar als veïns de la zona.

 Testimoni d’una veïna

Magdalena Bernaus, veïna del carrer i propietària d’una floristeria a la mateixa vorera va sortir a llençar la brossa en el moment precís en què va passar la furgoneta dels Mossos, en contra direcció, perseguint uns “nois joves”, segons ha explicat en una entrevista telefònica.

“Van passar cridant ‘Som gent de pau’, però com rient-se’n. Va ser l’home que anava conduint i parlava amb un micro a la mà”,

ha assegurat a Verificat.

Dos vídeos, mateixa escena 

Hores després, algú va penjar a Twitter un vídeo des d’un altre punt de vista: un balcó del carrer adjacent, Fra Antoni Cardona i Grau. Sabem que es tracta de la mateixa escena perquè en ambdós casos, analitzats frame a frame el moment en què el furgó dels Mossos entra al carrer Monestir de Poblet coincideix: el vehicle trepitja la fletxa que va en direcció contrària en el mateix moment en què a l’àudio comença a sentir-se el so del megàfon. 

L’equip de Verificat ha analitzat els àudios dels dos vídeos enregistrats des de dos angles diferents, per veure si estan manipulats. Superposant els dos arxius, es sent exactament el mateix, però respectant la distància de la càmera: unes rialles espontànies que apareixen quan s’acaba de sentir el crit que presumptament surt de la furgoneta (en un vídeo es senten en primer pla i en l’altre, de lluny. I viceversa).

Per apreciar els detalls de l’àudio, escolteu la següent pista amb uns auriculars en estèreo. 

 

Els Mossos d’Esquadra han confirmat a Verificat que estan investigant les imatges, però no n’han donat més detalls. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha admès en una entrevista a Catalunya Ràdio que

“són unes imatges que fan mal als mossos i mosses que treballen cada dia per la seguretat dels ciutadans”.

 

"Estat de necessitat”

Els cossos i forces de seguretat de l’estat poden anar en direcció contrària si aleguen trobar-se en una situació “d’estat de necessitat”, segons l’article 20.5 del Codi Penal.

 

RECTIFICACIÓ

En una versió anterior ens havíem referit a l'article 20.4 del Codi Penal quan en realitat es tracta de l'article 20.5, com en la versió actual.