L’escut de Felip V de la façana del Parlament no es va col·locar el 1716 i no ha estat “destrossat” després de tapar-se el 2012 amb un de Catalunya

És enganyós que l’escut del Parlament de Catalunya hagi sigut “destrossat”, ja que continua estant a la façana de l’edifici, però està cobert des de 2012 pel de Catalunya. L’escut tampoc ha estat a la façana del Parlament des de 1716, sinó des de 1889.


Missatge Twitter escut Parlament

Què s’ha dit?

Un missatge viral afirma que ha sigut destrossat l’escut d’Espanya de la façana del Parlament de Catalunya que portava penjat des de 1716.

Què en sabem?

L’escut no ha estat a la façana del Parlament des de 1716, sinó des de 1889. A més, no ha sigut “destrossat”, ja que continua estant a la façana de l’edifici, però està cobert des de 2012 pel de Catalunya.

S'ha fet viral a Twitter i Facebook una publicació que afirma que s'ha destrossat l'escut d'Espanya de la façana del Parlament de Catalunya que portava penjat des de 1716. El missatge adjunta dues fotografies, una amb l'escut actual (amb les quatre barres de la bandera catalana) i una altra amb l'anterior (l'escut monàrquic de l'època de Felip V).

Les imatges són reals, però el missatge que les acompanya conté diverses imprecisions. D'una banda, l'escut al qual es refereix el missatge no ha estat a la façana del Parlament des de 1716, sinó des de 1889. A més, no ha sigut “destrossat”, ja que continua estant a la façana de l'edifici, però està cobert des de 2012 pel de Catalunya.

Destrossar un escut d'Espanya que portava penjat a la façana del Parlament de Catalunya des de 1716. No hauria de ser un delicte contra el patrimoni històric artístic?

Actualment, a la façana del Parlament es pot veure l'escut de Catalunya, que és el que apareix en la segona fotografia que adjunta la publicació viral. Davall d'ell, continua estant l'escut d'armes de Felip V, la descripció detallada del qual podem trobar en el llibre L'Escut d'Espanya (pàgina 235) i que és antecedent històric en el “procés heràldic de l'Escut d'Espanya" com explica la web oficial del Govern.

L'escut català està a la façana del Parlament des de 2012, quan l'escut de Felip V es va ocultar en homenatge al 80 aniversari de la inauguració del Parlament en el marc de la Segona República Espanyola, el 1932. En aqueix moment, l'escut monàrquic ja va ser cobert pel català durant uns anys, fins a l'arribada del Franquisme, però en cap moment ha sigut “destrossat”, com assegura la informació viral.

De la notícia en 2012 es van fer ressò els mitjans, com El Mundo o ABC. En les fotos s'observa com els operaris tapen el blasó del Monarca, que queda ocult després de la col·locació de l'escut de la bandera catalana.

Història de l'edifici del Parlament

Va ser el rei Felip V, de fet, qui va ordenar construir l'edifici on avui es troba el Parlament, que en aquell moment era l'arsenal de la Ciutadella i es trobava dins de la fortalesa que va alçar el monarca, segons explica la web del Parlament català. No obstant això, segons la mateixa font, al principi l'escut d'armes no va ser col·locat a la façana de l'edifici, sinó en una de les portes d'accés a la fortalesa de la Ciutadella, l'anomenada porta de Socors.

Les obres de l'antic arsenal i de la fortalesa van començar el 1716 i van finalitzar el 1748, segons afirma la mateixa web, però el departament de premsa del Parlament no ha pogut confirmar a Verificat que l'escut es col·loqués a la porta de Socors el mateix any en què van començar les obres. El que sí que confirmen és que l'escut no ha estat des de 1716 a la façana del Parlament, on està ara, perquè abans estava en una de les entrades de la fortalesa.

L'escut es va traslladar a la façana principal de l'edifici, on avui es troba el Parlament, el 1889. Aquell any, l'Ajuntament de Barcelona va acordar convertir l'antic arsenal de la Ciutadella en Palau Reial i va fer unes obres que van incloure el trasllat de l'escut d'armes de Felip V de la porta de Socors a la zona central de la façana de l'edifici. Malgrat que la construcció mai va funcionar com a Palau Reial, perquè el 1900 va passar a ser el Museu Municipal d'Art, l'escut d'armes de Felip V va continuar visible a la façana fins al 1932, com explica la web del Parlament i confirma el seu departament de premsa a Verificat.

L'escut monàrquic ja es va tapar durant la Segona República

Amb la instauració de la Segona República a Espanya en 1931, l'Ajuntament de Barcelona va cedir l'edifici perquè fos la seu del Parlament, i en les obres d'adaptació, segons indica una altra notícia del Parlament català, es va col·locar damunt de l'escut de Felip V l'escut de Catalunya de les quatre barres verticals. L'edifici, amb el nou escut visible a la façana, va ser inaugurat el 1932 pel president de la Generalitat Francesc Macià.

No obstant això, l'escut català de les quatre barres va durar pocs anys. El 1939, amb l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona, l'edifici del Parlament va passar a ser una caserna militar i l'escut català va ser eliminat de la façana deixant al descobert, una altra vegada, l'escut d'armes de Felip V, segons indica la pròpia web del Parlament.

Finalment, el 2012, amb motiu del 80è aniversari de la inauguració del Parlament per part de Fransesc Maciá, es va restituir l'escut de les quatre barres a la façana, col·locant-lo, una altra vegada, damunt de l'escut de Felip V. El departament de premsa de la cambra legislativa afirma que l'escut que es va tornar a instal·lar el 2012 no era el mateix de 1932, sinó una rèplica. Des de llavors, segons confirma el departament de premsa no hi ha hagut més canvis en l'escut de la façana del Parlament.

El Parlament està protegit com a patrimoni arquitectònic

El Parlament català està inclòs dins de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que gestiona la direcció general de patrimoni cultural de la Generalitat. Això vol dir que l'edifici està protegit per la llei 9/1993 del patrimoni cultural i que segons l'article 35 les intervencions han de complir amb uns criteris específics. Entre ells, es poden utilitzar elements “per a la millor adaptació del bé” i “per a valorar determinats elements o èpoques” sempre que es conservin “les característiques tipològiques d'ordenació espacial, volumètriques i morfològiques més remarcables” (punt a i c).

El que diu la llei en aquest cas coincideix amb el que va afirmar en una entrevista a Europa Press l'escultor encarregat de realitzar l'escut de Catalunya, Jaume Cases, en la qual va dir que es conservava l'escut de Felip V perquè era “patrimoni”. El Departament de Cultura, que és qui ha d'autoritzar les obres d'un edifici considerat patrimoni, no ha contestat a Verificat en el moment de publicar aquesta informació sobre les raons per les quals va autoritzar col·locar damunt de l'escut de Felip V el de Catalunya.