Les vitamines i suplements no eviten contagiar-se de la Covid-19
Un article que recomana prendre vitamines i suplements per evitar contagiar-se de la Covid-19 s’ha viralitzat a les xarxes socials en el últims dies però no hi ha proves científiques
Un article que recomana prendre vitamines i suplements per evitar contagiar-se de la Covid-19 s’ha viralitzat a les xarxes socials en el últims dies. El text, publicat pel portal Pijama Surf, relaciona "un sistema immunitari robust" amb la ingesta de vitamines i la capacitat de "combatre el contagi del coronavirus SARC-CoV-2", i aconsella afegir vitamina B3, vitamina C, vitamina D, zinc, seleni i quercetina a la dieta habitual. Aquesta informació és FALSA.
“Les vitamines són essencials i funcionen per a combatre el contagi del coronavirus SARS-CoV-2”
L’article està basat en una entrevista feta per una periodista de la cadena de televisió nord-americana FOX al doctor Peter Osborne en què diu que els pacients amb nivells baixos de vitamina D presenten quadres més greus de Covid-19. Les seves recomanacions no estan avalades científicament per cap organisme oficial.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que "cap medicament ha demostrat prevenir o guarir aquesta malaltia" i desaconsella l’automedicació amb per fer front al coronavirus. Les úniques maneres que s’han demostrat efectives per prevenir la malaltia són la higiene de mans i la distància de seguretat. El Ministeri de Sanitat del govern espanyol també assegura, en un document titulat Preguntes i respostes sobre el SARS-CoV-2 i el COVID-19, que encara no existeix cap tractament específic amb evidència científica suficient per fer front a aquesta malaltia.
Des que va començar la pandèmia, diferents investigacions han indagat la relació entre certs marcadors i la gravetat de la malaltia, com aquest estudi publicat a la revista científica Nature sobre els nivells de vitamina D en pacients asimptomàtics i crítics. Però això no vol dir que s’hagin de consumir vitamines i suplements com a mesura preventiva per evitar el contagi, explica a Verificat Manel Juan, cap de servei d’Immunologia de l’hospital Clínic de Barcelona.
"Qualsevol d’aquests components estan perfectament regulats per l’organisme i normalment tota la gent que tingui una dieta sana en té les quantitats suficients", assenyala Juan. "Incloure’n més quantitats, en molts casos, és simplement prendre’ls i eliminar-los (…) No aporta res al sistema immunitari perquè el sistema immunitari està justament preparat per treballar en situacions de nivells baixos", descriu l’especialista.
Juan assegura que "aquests components no tenen un efecte dosis-depenent" (que l’organisme n’acabi depenent) i subratlla que "hi ha poc perill si prenem suplements que l’organisme no necessita de base".
Pacients de llarga duració
L’article de Pijama Surf també cita un protocol elaborat per uns científics sudafricans per fer front a la "Covid de llarga duració" o síndrome post-viral, basat en els mateixos components que aconsella Osborne amb unes dosis concretes de vitamines i suplements. Aquesta informació també és falsa. Els nivells nutricionals, incloent vitamines i minerals, de pacients de Covid-19 es poden veure afectats en funció de la gravetat de la malaltia, però, segons el cap de servei d’Immunologia del Clínic, ja existeix un protocol per restablir els marcadors d’aquests pacients. "Són problemes nutricionals que es generen per aquesta malaltia i per moltes altres, aleshores els criteris estan molt ben establerts de com recuperar aquests pacients", apunta.