Les vacunes d’ARNm no són una operació de control de natalitat

No hi ha cap base científica que doni suport a aquest argument. A més, entre la llista d’efectes secundaris de les vacunes ARNm no consta la infertilitat.


Un web autodefinit com a catòlic ha publicat un article en el qual càrrega contra les vacunes d'ARN missatger (ARNm), com les de Pfizer o Moderna, per utilitzar una tecnologia que, segons ell, és capaç d’“apagar el sistema immunològic i el reproductiu en humans només pressionant un interruptor”. Es una afirmació FALSA. Les vacunes ARNm són incapaces de produir infertilitat o de desactivar el sistema immunològic. De fet, cap de les vacunes contra la covid-19 té aquesta capacitat.

"L’ARNm es pot utilitzar per a apagar el sistema immunològic i el sistema reproductiu humans només pressionant un interruptor"

Les vacunes ARNm presenten una llista d'efectes secundaris, però entre ells no hi ha ni la infertilitat ni la inactivació del sistema immune. Al contrari, el que fan precisament les injeccions és generar anticossos per a combatre la malaltia produïda pel SARS-CoV-2.

No és la primera vegada que es diu una cosa semblant sobre el suposat efecte de la vacuna en la fertilitat. La immunòloga Adelaida Sarukhan, la immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona recorda que aquest rumor porta circulant mesos i que va sorgir arran de les declaracions d'un metge alemany i extreballador de Pfizer, que va dir que “la proteïna Spike del SARS-CoV-2 compartia regions similars amb una proteïna humana anomenada sincitina-1, que forma part important de la placenta”. Això, segons ell, implicava que “els anticossos anti-espícula generats per la vacuna covid-19 podrien atacar la placenta i causar infertilitat”.

Un argument sense base científica

No hi ha cap base científica que doni suport a aquest argument: “la seqüència compartida entre totes dues proteïnes és molt petita”, resumeix la immunòloga, que cita l'exemple de Jill Foster, pediatre de la Universitat de Minnesota: “És com si dos números de telèfon compartissin un dígit o dos. Això no significa que puguem trucar a una persona marcant l'altre número”, conclou.

D'altra banda, no s'ha notificat encara cap cas d'infertilitat, ni en les diferents fases d'assajos clínics, ni al llarg de la campanya de vacunació. Ni tan sols en aquelles dones que han passat la malaltia, per a les quals “la infecció natural també indueix la producció d'aquests anticossos”, raona Sarukhan.

És més probable que sigui el propi SARS-CoV-2 el que produeixi infertilitat

Tampoc s'espera que la resta de vacunes contra la covid-19 generin problemes de fertilitat, segons han corroborat les agències reguladores de medicaments en autoritzar el seu ús. "Cap vacuna que ha estat aprovada (fins ara al món) genera alteracions en la fertilitat. És més probable que hi hagi alteracions en la fertilitat per la infecció natural (del virus), que per les vacunes pròpiament", ha afirmat el bioquímic Julià Blanco, que lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular de l'Institut de Recerca IrsiCaixa.

Segons indica el científic, el SARS-CoV-2 utilitza l'enzim ACE2 per a entrar en el nostre organisme, una proteïna humana que regula l'hormona angiotensina, que al seu torn ajusta, entre altres coses, la pressió sanguínia. Un estudi que analitza les conseqüències del virus en la fertilitat conclou les gònades masculines podrien ser vulnerables a la infecció i recomana precaució a les dones i parelles que planegen tenir fills.

Hi ha vacunes que produeixin infertilitat?

L'article també assegura que existeix una campanya per a esterilitzar a dones joves a Àfrica mitjançant la vacuna del tètanus o del virus del papil·loma humà. No obstant això, la infertilitat no és un efecte secundari comú de les vacunes: “Que jo sàpiga, no hi ha cap vacuna en la història que l'hagi provocat”, admet Sarukhan. “En algun moment, també circulava el rumor de què la vacuna del papil·loma humà podria provocar infertilitat, però els estudis no indiquen cap associació” entre l'un i l'altre.

El que sí que existeixen (en fases molt preliminars) són vacunes dissenyades específicament per al control de la fertilitat com a mètode anticonceptiu. Entren dins del que es coneix com inmunocontracepción, una línia de recerca recent i que encara s'està explorant. Aquestes vacunes funcionarien “induint anticossos dirigits contra diferents proteïnes expressades pels òvuls, espermatozoides o hormones sexuals”, resumeix Sarukhan.