Les patents relacionades amb la pandèmia publicades abans del 2019 no indiquen que hagi estat dissenyada
La PCR es va inventar fa anys, i hi ha hagut altres coronavirus abans del SARS-CoV-2 amb components similars
Ens heu enviat el vídeo d'un debat en el qual un home que s'identifica com Ángel Ruiz-Valdepeñas, a qui Verificat ja ha desmentit amb anterioritat, assegura que la pandèmia ha estat “perfectament dissenyada”. Per a provar-ho, cita una suposada recerca d'un expert en patents, el nom del qual no comparteix, en què, segons ell, es va trobar que "existeixen 74 patents d'abans de 2019 en relació amb aquesta situació [de pandèmia]”. És ENGANYÓS. Efectivament, existeixen patents d'abans de 2019 relacionades amb les PCR, la proteïna Spike i fins i tot els coronavirus en general, però això no prova que la pandèmia hagi estat dissenyada: la PCR es va inventar fa anys i hi ha hagut altres coronavirus abans del SARS-CoV-2 amb components similars.
“Hi ha una recerca d'un expert en patents i "existeixen 74 patents d'abans de 2019 en relació amb aquesta situació. Proteïna Spike, components del virus, PCR… és a dir, estem en una situació perfectament dissenyada".”
Ángel Ruiz-Valdepeñas, un metge que ha estat suspès durant sis anys pel Col·legi de Metges de les Illes Balears “per postular la negació de la pandèmia per SARS-CoV-2”, i que és cofundador del grup negacionista de la pandèmia ‘Mèdics per la Veritat’ segons una recerca de Maldita.es, va assegurar en un debat que la pandèmia causada per la covid-19 ha estat “perfectament dissenyada”, en existir “74 patents d'abans de 2019 en relació amb aquesta situació”. No obstant això, en cap moment cita a l'autor de la suposada recerca ni el títol d'aquesta, la qual cosa fa impossible trobar el treball.
És cert, no obstant això, que existeixen patents relacionades amb la pandèmia. Només el 2005, per exemple, es van publicar més de 500 famílies de patents que parlaven dels coronavirus, cadascuna de les quals engloba els registres en diferents països relacionats amb la mateixa invenció, però d'això no es desprèn que la pandèmia actual hagi estat planificada. En primer lloc, el concepte coronavirus no fa referència només al SARS-CoV-2, sinó a una família de virus, dels quals set han estat capaços d'infectar a éssers humans al llarg de la història i comparteixen certes característiques. Entre elles, que compten en la seva superfície amb la proteïna Spike o S.
De fet, “la recerca realitzada en les últimes dècades amb altres coronavirus va permetre identificar i caracteritzar la proteïna Spike”, altament conservada en tota la família vírica, explica a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona. És això, continua, el que ha permès que “es poguessin desenvolupar tan ràpidament les vacunes contra el SARS-CoV-2”, ja que la majoria d'elles usen aquesta proteïna com a antigen (la substància que en introduir-se dins l'organisme indueix una resposta immunitària).
Altres parts del virus
La S no és l'única proteïna que comparteixen tots els HCoVs. L'Enciclopèdia de Virologia inclou un apartat respecte a l'estructura dels coronavirus, en el qual es desenvolupen les similituds i diferències entre les altres principals proteïnes que es troben en tots els virus de la família.
No és estrany, per tant, ni que la literatura científica fes referència a algunes components del SARS-CoV-2 abans de 2019 més enllà de la proteïna Spike, ni que existeixin paleses relacionades amb aquestes parts del virus prèvies a la pandèmia.
Si es realitza una cerca amb l'eina Google Patents sota el terme SARS-CoV-2 per a patents publicades abans de 2019, el cercador llança només 35 resultats, cap dels quals parla del virus actual. Les pàgines apareixen en el cercador perquè han estat citades per patents posteriors a 2019 relacionades amb la pandèmia de la covid-19.
La PCR, un invent de 1985
Les proves PCR no s'han desenvolupat en el marc de la pandèmia actual. Es tracta d'una tècnica inventada el 1985 que permet augmentar de manera exponencial el nombre de còpies d'ADN d'una mostra. Això la converteix en una prova diagnòstica ideal per a malalties infeccioses com la covid-19 perquè, en generar milions de còpies a partir d'una quantitat molt reduïda d'un material genètic concret, permet determinar si un pacient està o no contagiat.
Que hagin estat tan útils no implica que la tecnologia s'hagi usat només en el context de la pandèmia: segons Sarukhan, es tracta d'“un invent que ha tingut un impacte enorme tant en la recerca biomèdica com en aplicacions pràctiques (diagnòstic de malalties infeccioses o genètiques, medicina forense, biotecnologia, etc)”, per la qual cosa el seu ús no pot vincular-se exclusivament amb la covid-19. De fet, la patent per a la PCR va expirar (el propietari va deixar de tenir drets exclusius sobre el seu invent) fa més de 15 anys, al març de 2005 als Estats Units i un any després a Europa.