Les morts per covid-19 de principis d’any no van tenir res a veure amb la campanya de vacunació
L’inici de la campanya de vacunació va coincidir amb un augment de la mortalitat per covid-19, però les dues variables no tenen relació causal
Ens heu fet arribar un vídeo que analitza el suposat efecte de la vacunació en la mortalitat per covid-19 al món, juntament amb una captura del cas particular d'Espanya. El vídeo mostra com el nombre de defuncions per covid-19 va començar a augmentar a finals de desembre de 2020, coincidint amb el començament de la campanya de vacunació. El vídeo és ENGANYÓS. Aquesta coincidència és real, però les imatges tracten de vincular dues variables que no estan directament relacionades. Les morts registrades durant la primera etapa de la vacunació depenen de circumstàncies epidemiològiques com la relaxació de la mobilitat durant el període nadalenc. De fet, quan la mortalitat es va estabilitzar a l'abril, el ritme d'immunització era tres vegades més alt que al gener.
Correlació no implica causalitat
És cert que el canvi de tendència en les defuncions a Espanya (al voltant del 25 de desembre) va coincidir pràcticament amb l'inici de la campanya de vacunació (el 27 de desembre de 2020). No obstant això, “la correlació no sempre té a veure amb la causalitat”, adverteix a Verificat Marc Sáez, estadístic i epidemiòleg de la Universitat de Girona. “En aquest cas, es tracta simplement de dues variables que tenen comportaments similars durant un temps”, assegura.
La campanya de vacunació ha anat augmentant la seva intensitat de manera progressiva i va començar pels grups d'edat més vulnerables a la infecció per SARS-CoV-2. Segons dades del Ministeri de Sanitat, fins a principis de març el nombre de vacunes subministrades a Espanya no arribava a les 100.000 dosis diàries, mentre que durant l'última setmana d'abril va acabar fregant les 300.000. És a dir, que entre gener i febrer, amb una mortalitat que es va disparar fins els 589 decessos en un dia, el ritme de vacunació era tres vegades menor que quan la situació ja s'havia estabilitzat per sota de les 100 morts diàries.
De fet, l'efecte de les vacunes s'ha fet palès amb el temps. Per exemple, en el cas específic de les residències de gent gran, per l'abril la mortalitat s'havia reduït en un 99,7%, com vàrem explicar en un article.
Les vacunes sí que van ser protagonistes durant la quarta onada, segons valora l'expert de la Universitat de Girona. La situació epidemiològica viscuda per Setmana Santa recorda al patró nadalenc: abans de la setmana festiva es van relaxar les restriccions i va augmentar el contacte social. No obstant això, la quarta onada va ser molt de menor que la tercera. “El motiu més important per a aquesta diferència és la vacunació”, assegura l'estadista, tot i que aquesta vegada “la major mobilitat no va representar tants contactes com en la tercera onada”. A 31 de març ja eren més de 5 milions les persones vacunades amb almenys una dosi (el 13,2% de la població a vacunar).
Variables paral·leles
Relacionar dues variables que coincideixen en el temps però que no tenen una relació causal és una forma molt habitual de manipular dades. És com dir, per exemple, que “a Europa neixen més nens a la primavera que durant la resta de l'any; i a la primavera venen les cigonyes: per tant, les cigonyes porten els nens”, com ironitza Marc Sáez, que explica que hi ha d'altres exemples de variables que evolucionen en paral·lel però que són independents entre si. Des de Verificat ja hem desmentit informacions que circulen en diferents formats i que relacionen de manera fal·laç la vacunació contra la grip amb les morts causades per la covid-19.
Dades errònies
El vídeo, que cita com a font de dades la web Health Data, mostra una suposada incidència de morts que arriba a 80 defuncions setmanals per cada 10.000 habitants durant la setmana del 4 de febrer a Espanya. No obstant això, totes les xifres que es mostren a la imatge estan multiplicades per 100 respecte a les oferides tant per la pàgina web citada com pel Govern. És a dir, que el pic de mortalitat de la tercera ona es va donar durant la setmana que indica el vídeo, però la xifra de defuncions setmanals va ser molt de menor: de 0,8 per cada 10.000 habitants.
De fet, al llarg de tota la pandèmia, s'han enregistrat a Espanya 80.099 morts (amb dades del 3 de juny), la qual cosa suposa un total de 17 per cada 10.000 habitants, una xifra bastant inferior a les 80 setmanals de les quals parla el vídeo.