Les maduixes acumulen més pesticides que altres fruites, però se’n controlen els nivells
Els nivells que contenen són molt baixos i no són tòxics
Els nivells que contenen són molt baixos i no són tòxics

Què s’ha dit?
Que les maduixes acumulen grans quantitats de pesticides i que si no es renten amb bicarbonat o vinagre poden ser perilloses per a la salut.
Què en sabem?
Que diversos informes científics confirmen que les maduixes són una de les fruites amb més residus de pesticides, però que es troben dins dels límits que estableix la UE i el seu consum és, per tant, segur per a la salut.
Ens heu preguntat a través del canal de WhatsApp de Verificat (+34 666 908 353) si és cert que les maduixes acumulen una gran quantitat de productes químics perillosos i que cal netejar-les amb bicarbonat o vinagre per eliminar els residus tòxics, com assegura un vídeo de TikTok que acumula més de 10.000 m’agrada.
Les maduixes són una de les fruites amb més residus de pesticides, segons el darrer informe de l’ONG Environmental Working Group (EWG) dels Estats Units, on el reglament i les substàncies permeses són diferents de les de la UE. No hem trobat cap classificació similar a Europa, però segons dades de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) del 2022, les maduixes van ser una de les fruites amb major freqüència de residus múltiples, inclosos pesticides, juntament amb pomes, préssecs, tomàquets i peres, entre altres productes frescos. Així i tot, en la majoria dels casos, els nivells es mantenen dins de límits considerats segurs. T’HO EXPLIQUEM!
“Les maduixes lideren la llista de fruites amb més residus de pesticides, i aquests pesticides poden provocar problemes en la teva salut”
Segons dades recents de l’EFSA, les maduixes es troben entre els vegetals que contenen més pesticides. Poden contenir una combinació de residus de fins a catorze pesticides diferents, encara que gairebé tots els casos observats compleixen la legislació europea que regula els pesticides i fitosanitaris, i que estableix els nivells considerats segurs per a la salut humana.
Al Scientific report de l’EFSA de l’any 2022 es van analitzar 110.829 mostres de diferents productes vegetals. En un 96,3% de les mostres els residus de pesticides queien dins dels límits establerts, és a dir, no superaven el límit màxim de residus (LMR), i per tant es trobaven a uns nivells que no comporten toxicitat, tal com explica l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).
Les maduixes tenen una pell molt porosa, delicada i amb petits solcs. Això en dificulta la neteja superficial i afavoreix l’acumulació de pesticides, pols i altres substàncies. El pesticida més present en aquesta fruita és el fluodioxonil i el seu ús es troba regulat per un reglament de la UE que determina la concentració màxima permesa, així com de tots els altres pesticides autoritzats. Els productes que es comercialitzen han de presentar nivells inferiors per tal de ser posats a la venda.
Nivells considerats segurs
La regulació europea fixa límits màxims de residus per a cada tipus de pesticida. Aquests límits depenen del tipus d’aliment a què fa referència i, en alguns casos, de com s’acostumen a consumir (cru, cuit, pelat o sense pelar).
L’objectiu és garantir que, segons els hàbits dietètics habituals de cada regió, mitjançant aquesta regulació, els consumidors no superin mai les dosis considerades nocives per a la salut. És a dir, que tot i que els pesticides poden ser perjudicials en dosis altes —les intoxicacions per plaguicides poden comportar problemes de salut greus, i fins i tot la mort—, no ho són en les quantitats en què es troben als aliments que compleixen el marc normatiu de la Unió Europea, a diferència del que assegura el vídeo.
Com podem netejar o desinfectar la fruita i verdura?
Rentar les fruites i verdures sota l’aixeta durant almenys 30 segons és la millor manera d’eliminar els residus, inclosos els pesticides, tal com recomana l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).
Segons l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) per netejar la fruita correctament cal rentar-se les mans amb aigua i sabó abans de manipular-la, rentar les peces senceres sota aigua potable sense sabó ni detergents i assecar-les amb un drap net o paper de cuina abans de consumir-les. En cas que es vulgui desinfectar la fruita o verdura, es pot fer servir lleixiu apte per a la desinfecció de l’aigua de beguda en una proporció d’1,5 ml per litre d’aigua mantenint els aliments en la solució durant un màxim de 5 minuts i esbandint-los bé després.
Alguns estudis com aquest, demostren que deixar els aliments en aigua amb una dissolució de bicarbonat pot ser més eficaç per tal de reduir la presència de certs pesticides, com el tiabendazol o els de la família dels organofosforats, però per a altres tipus no seria útil. Ara bé, no es tracta d’una mesura que recomani l’ACSA ni l’AESAN.