L’Ajuntament de Barcelona no ha retirat un cartell de Junts per Catalunya pel seu “color polític”
Molts partidaris de la formació ha enviat missatges falsos amb les imatges d’una operadora municipal que retirava la propaganda amb la cara de Laura Borràs a Gràcia
A les últimes hores s’han viralitzat imatges d’una operadora municipal de Barcelona retirant un cartell electoral de Junts per Catalunya que s’han utilitzat per dirigents del partit i altres persones afins a la formació per criticar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (de Catalunya en Comú-Podem) per haver permès l’acció que, consideren, és partidista. És FALS. El cartell, però, incomplia l’ordenança municipal perquè es va col·locar en una farola no habilitada pel consistori. A més a més, l’Ajuntament ha eliminat cartells de diversos partit que concorren a les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer, inclòs el seu.
"Ada Colau […] elimina campanya electoral en funció del color polítc dels cartells"
Elsa Artadi, JxCat
El departament de premsa de la tinença d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha explicat a Verificat que els ajuntaments reserven llocs específics per a la propaganda electoral i posen les ubicaciones a disposició de la Junta Electoral de Zona (JEZ). És la JEZ qui realitza un sorteig i assigna la disposició d’espais per a les pancartes de cada formació. En el cas de Barcelona, el sorteig es va fer el 22 de gener amb presència de representants de les formacions polítiques, segons ens han confirmat les mateixes fonts.
El departament de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha facilitat a Verificat el llistat aprovat por la Junta Electoral de Zona amb el repartiment dels carrers de Barcelona on cada partit podia col·locar les seves banderoles en els espais habilitats (com, per exemple, la Diagonal, Gran Via o la Meridiana). Entre aquests llocs no s’hi troba el carrer d’Astúries, a Gràcia, que com mostren les imatges que s’han difós no té les estructures per penjar-hi banderoles. Junts per Catalunya no ha contestat a la nostra sol·licitud d'aclariments.
Fora d’aquests espais, es poden penjar pancartes i cartells, sempre que es compleixi amb l’ordenança municipal d’usos de l’espai públic. En aquest cas, l’article 23.5 de l’Ordenança de mesures per fomentar i garantitzar la convivència ciutadana a l’espai públic de Barcelona, aprovada el 2005, fixa que està prohibit col·locar publicitat en el mobiliari urbà, és a dir, faroles, fonts o bancs, segons ens ha aclarit el departament de premsa de l’ajuntament, que també ens ha facilitat un document explicatiu sobre aquest tema. Durant la campanya, s’habiliten cartrons al voltant de les faroles per permetre cartelleria extra, però en aquest cas, només es poden utiltizar les banderoles que es posen a les estructures col·locades pels serveis municipals i que serveicen tant per a la campanya electoral com per a anunciar esdeveniments fora d’aquest període.
De fet, la mateixa Llei Orgànica de Règim Electoral estableix a l’article 55 que en campanya electoral els Ajuntaments han de reservar "pancartes i cartells penjats a pals o faroles pel sistema anomenat de banderoles" i deixa clar que "la propaganda a través de les pancartes i banderoles només podrà col·locar-se en els llocs reservats com a gratuïts pels Ajuntaments". En la mateixa línia, la pàgina web oficial de les eleccions afegeix que els ajuntaments distribueixen els espais gratuïts per col·locar propaganda en funció del número total de vots que van tenir en les eleccions anteriors, en aquest cas les del desembre del 2017.
La retirada de cartells electorals
Sobre la retirada de cartells, el departament de premsa de la tinença d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat assenyala que "els equips de neteja, si detecten pancartes o carteles fora dels espais permesos, fan la retirada amb total imparcialitat respecte de la formació política".
De fet, el mateix perfil de l’àrea d’ecologia i urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona va aclarir a Twitter que “els serveis de neteja retiren els cartells electorals del mobiliari urbà en el qual no està permès col·locar-los” i va compartir una fotografia amb cartells de diferents candidatures que havien sigut retirats, fins i tot algus de Catalunya en Comú.
Des de l’inici de la campanya, els serveis de neteja han retirat cartells electorals de diferents formacions polítiques que estaven col·locats en espais no permesos per l’ordenança municipal. pic.twitter.com/B9o2NRdKXt
— BCN EcologiaUrbana (@BCN_Ecologia) February 6, 2021
Junts surt en tromba a criticar l’Ajuntament
El vídeo d’una operadora retirant el cartell de Laura Borràs, candidata de Junts per Catalunya, del carrer Astúries del barri de Gràcia, va ser difosa a Twitter per persones com Elsa Artadi (portaveu del partit), Pere Martí Colom (cap de premsa), Jaume Clotet (director general de comunicació del Govern) o la tertuliana Pilar Rahola. Aquests missatges acumulen més de 12.000 retuits i superen els 14.000 m’agrada. Artadi també ha compartit una imatge del mateix carrer amb cartells de la cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach. No hem trobat proves que els cartells d’Albiach es poséssin després de la retirada dels de Junts, però el mateix dissabte a la tarda, un redactor de Verificat va confirmar que el cartell no era allà.
Altres exemples a Barcelona
El cap de llista de Junts per Catalunya i l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, també va compartir una fotografia d’un operari municipal retirant un cartell seu a la plaça de Catalunya. Els comuns de Sant Andreu també van criticar que es retiressin els seus cartells del carrer Gran de Sant Andreu i d’altres usuaris ho van fer per cartells de la CUP.
A Twitter també han circulat imatges de la propaganda de Catalunya en Comú-Podem d’altres carrers de Barcelona la plaça dels Àngels. El dilluns a la tarda, els cartells d’Albiach de la plaça dels Àngels ja s’havien retirat, segons va confirmar un redactor de Verificat.
Aquesta peça és fruit d'una col·laboració entre Newtral i Verificat. Podeu llegir la versió en castellà aquí.