L’afàsia que afecta Bruce Willis no està causada per la vacuna de la covid-19

Analitzem un article que vincula l’afàsia que ha desenvolupat Bruce Willis amb la vacuna per la covid-19


Què s’ha dit?

La vacuna de la covid pot provocar afàsia.

Què en sabem?

No existeix evidència científica que vinculi cap de les vacunes de la covid-19 i l’afàsia.

Ens heu fet arribar un article que assegura que l’actor Bruce Willis ha desenvolupat afàsia després de rebre la vacuna per la covid-19 i proposa una possible vinculació entre els dos fets. Aquesta informació és ENGANYOSA. Tot i que la família de l’actor ha anunciat que aquest es retira perquè pateix afàsia, no existeix evidència que demostri que aquesta malaltia sigui un possible efecte secundari de la vacuna. Si bé el titular no és fals (existeix una relació temporal entre la vacuna i l’afàsia), confon el lector perquè dóna a entendre que la causa de l'afàsia, un trastorn adquirit del llenguatge que resulta d'una lesió al cervell, és la vacuna, i no és així. Que hagi aparegut al mateix temps que la injecció (relació temporal) no significa que una sigui la causa de l’altra. 

Bruce Willis, amb afàsia després de ser punxat, perd progressivament les capacitats cognitives

Són nombrosos els efectes secundaris que s’han atribuit a la vacuna de la covid-19. Si bé és cert que d’alguns d’aquests efectes se n’ha demostrat una relació causal amb la injecció (cansament, mal de cap, dolor muscular, febre, entre d’altres), d’altres no tenen cap vincle provat i, simplement, es tracta de dos esdeveniments que han coincidit en el temps. Aquest és el cas de l’afàsia, una “alteració de la producció i/o la comprensió del llenguatge causada per danys selectius en àrees específiques del cervell”. Anteriorment, Verificat ja ha desmuntat altres rumors que vinculaven la vacuna amb els efectes suposats com la calvície o la mort súbita.

Relació temporal no indica causalitat

“Tots els efectes secundaris confirmats (reaccions adverses) s'inclouen a la informació del producte que es pot trobar a la pàgina web dedicada a cada vacuna (Pfizer-BioNTech; Moderna; Astrazeneca; Janssen). L'afàsia no s'inclou en cap informació del producte de les cinc vacunes contra la covid-19 autoritzades a la UE”, indica a Verificat una portaveu del departament de mitjans de comunicació i relacions públiques de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

Peter Turkeltabu, neuròleg assessor de l’Associació Nacional d'Afàsia i doctor en medicina de la Universitat de Georgetown, coincideix amb l’EMA i explica a Verificat que “no hi ha cap associació entre cap de les vacunes disponibles contra la covid i l'afàsia. L'afàsia és una alteració adquirida del llenguatge, i és una conseqüència comuna d'ictus, tumors cerebrals, lesions cerebrals o malalties neurodegeneratives. No és causada per vacunes”.

“Fins ara, els CDC no han detectat cap patró inusual o inesperat d'afàsia després de la immunització que indiqui que les vacunes contra la covid-19 estan causant o contribuint a aquesta condició. Els CDC continuen recomanant que tots els que siguin elegibles es vacunin”, indica a Verificat Curtis H. Gill, especialista en Comunicació i Afers Públics de la Divisió de Promoció de la Qualitat Sanitària, Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC).

La publicació que ens heu fet arribar mostra algunes taules de dades de casos d’afàsia que han aparegut al mateix temps que l’administració de la vacuna per la covid-19. Aquestes dades s’han extret del portal del “Centre Nacional d'Informació sobre Vacunes”. El centre, les dades del qual ja han sigut desmentides per Reuters, va ser fundat l'any 1982 per una mare que deia que el seu fill havia resultat ferit per una vacuna. Com explica The Washington Post, és una pàgina contrària a la vacunació, que a més permet registrar les dades del VAERS a través d'un portal no oficial que se salta les advertències del sistema de farmacovigilància sobre la perillositat d'establir relacions causals entre esdeveniments i vacunació.

Les dades que pengen al web sobre efectes secundaris són extretes del VAERS. Com hem explicat nombroses vegades, aquestes dades, tot i que són oficials, estan tretes de la base de dades de VAERS, un sistema de vigilància que notifica esdeveniments adversos que ocorren després de l'administració de fàrmacs com les vacunes contra la covid-19 per a que les autoritats i els investigadors puguin investigar si aquests estan vinculats, però no necessàriament sempre ho estan. Verificat va explicar fa poc com funciona el sistema de notificació d’efectes adversos i l’anàlisi per si es pot establir una relació causal amb la vacuna.