L’acomiadament de 108 treballadors del Centre de Recerca Príncep Felip de València va ser el 2011, no ara, com assegura un missatge viral
El Centre de Recerca Príncep Felip de València ha acomiadat 108 dels seus 258 empleats.
El Centre de Recerca Príncep Felip de València ha acomiadat 108 dels seus 258 empleats.
Què s’ha dit?
Que el Centre de Recerca Príncep Felip de València ha acomiadat 108 dels seus 258 empleats.
Què en sabem?
Que es tracta d’uns acomiadaments de 2011 en un context diferent de l’actual.
Ens heu preguntat a través del nostre canal de WhatsApp (+34 666 908 353) si és certa una cadena que circula per xarxes socials en la qual s’assegura que el Centre de Recerca Príncep Felip de València (CIPF) ha acomiadat 108 treballadors dels seus 258 empleats. El missatge el signa suposadament Vicente Lahera, catedràtic de Fisiologia de la Universitat Complutense de Madrid (UCM).
Aquest missatge és ENGANYÓS. Els acomiadaments van tenir lloc el 2011 i no van ser 108, sinó 114. D’altra banda, Vicente Lahera ha desmentit a Verificat que ell signés aquest missatge, que porta circulant anys per xarxes socials.
“El Centre de Recerca Príncep Felip de València ha acomiadat 108 treballadors, com signa Vicente Lahera, Catedràtic de Fisiologia de la UCM”
Encara que el missatge s’està difonent avui dia, aquests acomiadaments van tenir lloc el 2011 a través d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). Verificat ha contactat amb el CIPF i aquest ha defensat que ara “afortunadament, la realitat és molt diferent” i que això va ser “fa molts anys”.
En la notícia falsa també es fa referència al fet que s’han gastat 3 milions d’euros organitzant un campionat de golf a Castelló i 15 milions d’euros en unes torres de l’arquitecte Calatrava “que mai es construiran”. També parla de la compra d’una empresa, Valmor Sports, per part del govern autonòmic, que va deixar un deute de 30 milions d’euros. Les tres afirmacions són certes, segons va publicar la premsa espanyola en aquest moment (1, 2, 3). Es tracta, d’acord amb aquests mitjans, de diners que va pagar la Generalitat Valenciana, però a data de 2011.
“El divendres és el Dia mundial del càncer”, indica el missatge. Aquesta efemèride se celebra cada any el 4 de febrer i va caure en divendres en 2011 i en 2022. No obstant això, tenint en compte que verificadors com Newtral i Maldita.es, membres de la International Fact-Checking Network (IFCN), ja ho havien desmentit en 2019 i 2020 respectivament, l’origen del missatge es remuntaria a 2011.