La Xina no ha declarat, a 9 de gener, l’estat d’emergència pel virus hMPV
Els casos registrats fins ara d’aquest virus respiratori comú s’emmarquen en els paràmetres previstos per a aquesta època de l’any
Els casos registrats fins ara d’aquest virus respiratori comú s’emmarquen en els paràmetres previstos per a aquesta època de l’any
Què s’ha dit?
Que l’hMPV és un virus nou molt perillós, que pot causar una pandèmia, i que està col·lapsant els hospitals de la Xina. Alguns mitjans han assegurat que és una variant del virus SARS-CoV-2, causant de la covid-19.
Què en sabem?
Que el metapneumovirus humà (hMPV) és un virus respiratori habitual en aquesta època de l’any que es va descobrir el 2001 i que afecta principalment infants, persones grans i persones immunodeprimides amb símptomes respiratoris lleus o moderats. Que no es transmet tan ràpidament ni presenta tantes complicacions greus com la covid-19. L’OMS descarta per ara risc de pandèmia.
En els darrers dies, han circulat a les xarxes socials diversos missatges i, fins i tot, articles en alguns mitjans de comunicació, que alerten d’un brot d’un virus anomenat metapneumovirus humà (hMPV) a la Xina. Aquests continguts asseguren que es tracta d’un nou virus pel qual les autoritats sanitàries xineses i també l’Organització Mundial de la Salut (OMS) haurien declarat “l’estat d’emergència”. Alguns missatges afirmen que aquest virus tindria la capacitat de provocar una pandèmia i, fins i tot, que és una evolució del SARS-COV-2.
Algunes de les publicacions virals a Facebook, X i TikTok, entre altres, també asseveren que l’aparició de l’hMPV ha coincidit amb una “epidèmia de múltiples virus (Influenza A, hMPV, covid-19 i altres) que desborda hospitals i crematoris” a la Xina. És FALS.
A 9 de gener, ni la Xina ni l’OMS han declarat cap situació d’emergència per aquest ni cap altre virus.
La Xina ha declarat l’estat d’emergència per un brot de metapneumovirus humà (hMPV) que col·lapsa hospitals
L’hMPV no és un virus nou, el seu genoma es va seqüenciar fa més de 20 anys i fa dècades que circula a escala global. Es tracta d’un virus respiratori habitual en aquesta època de l’any a l’hemisferi nord, que no es transmet tan ràpidament com el SARS-CoV-2 (el virus que provoca la malaltia de covid-19), ni és de la seva família. Tampoc són habituals les complicacions greus com les provocades per la covid-19, que va deixar milers de morts durant la pandèmia del 2020. El metapneumovirus humà pot provocar infeccions respiratòries en alguns grups de risc, però en la majoria dels casos els símptomes són lleus o moderats, com ara febre, tos i congestió nasal.
En qualsevol cas, ni les autoritats sanitàries xineses ni cap altra a escala internacional han declarat, a 9 de gener, cap alerta per aquest virus. La Comissió Nacional de Salut de la Xina no ha publicat cap avís sobre un suposat estat d’emergència per aquest brot, tal com es pot comprovar al seu web.
L’OMS va emetre un comunicat el 7 de gener en què explicava que el sistema sanitari de la Xina “no està desbordat i no s’han produït declaracions d’emergència”, d’acord amb les mateixes autoritats xineses. Apunta, també, que l’augment de casos enregistrats d’aquest virus respiratori “està dins l’esperat en aquesta època de l’any durant l’hivern a l’hemisferi nord”.
En les últimes setmanes sí que s’han registrat un augment de casos, previsible per l’època de l’any, i així s’ha comunicat a través del Centre de Comunicacions de Malalties de la Xina. Els casos registrats no suposen, de moment, cap risc de pandèmia a escala global.
L’hMPV no és un “virus nou” ni de la família del SARS-CoV-2
Les publicacions virals asseguren que el brot d’hMPV a la Xina és causat per un patogen desconegut. Tanmateix, el metapneumovirus humà es coneix des de fa més de dues dècades: va ser descobert el 2001, quan se’n va seqüenciar el genoma i s’ha identificat arreu del món. Es tracta d’un virus respiratori que forma part de la mateixa família que el virus sincicial respiratori (VSR), causant de refredats comuns i bronquiolitis.
Les infeccions per hMPV són habituals i estacionals, segons dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, i no han causat cap pandèmia en el passat. A diferència del SARS-CoV-2, el virus responsable de la covid-19, l’hMPV no es categoritza dins els virus amb capacitat de transmissió elevada. Tampoc forma part de la mateixa família que el SARS-CoV-2, tot i que a les xarxes socials s’hi relaciona.
L’hMPV afecta, sobretot, infants de curta edat, persones grans i persones amb altres malalties o sistemes immunitaris debilitats. El risc de complicacions greus és molt inferior al del SARS-CoV-2. A més, els sistemes sanitaris estan habituats a gestionar aquests casos dins del context general de les malalties respiratòries estacionals.
Els casos actuals provocats per aquest virus no difereixen gaire dels detectats en anys anteriors, segons les dades de l’OMS.