La vitamina B12 no cura la ressaca

Ni la B12 ni altres suplements alimentaris, l’única manera de no tenir ressaca és no beure

Ni la B12 ni altres suplements alimentaris, l’única manera de no tenir ressaca és no beure

,

Què s’ha dit?

Que la vitamina B12 és un tractament per a la ressaca

Què en sabem?

No hi ha evidència científica que demostri que la vitamina B12, per si sola, pugui evitar o alleujar de manera efectiva el malestar provocat pel consum d’alcohol

La creença que la Vitamina B12 pot ajudar a rebaixar els efectes de l’alcohol o a disminuir els símptomes de la ressaca és un mite molt estès entre els joves, com demostra la presència de diferents vídeos a TikTok que recomanen prendre-la. Fins i tot hi ha empreses farmacèutiques que venen productes amb aquestes vitamines prometent que poden disminuir els efectes de la ressaca. 

És FALS. No s’ha demostrat que prendre vitamina B12 ni qualsevol altre suplement alimentari tingui efectes per combatre el malestar posterior a la ingesta d’alcohol. L’única manera de no tenir ressaca és no beure.

La vitamina B12 ajuda a evitar la ressaca després de consumir alcohol

La ressaca és el resultat d’acumulació d’acetaldehid en sang, un compost molt més tòxic que l’alcohol (etanol), que es genera al cos després de consumir-ne i que produeix el conjunt de símptomes de la ressaca, com el mal de cap, la nàusea i la fatiga. 

Aquests símptomes també s’accentuen a causa de la deshidratació que provoca l’alcohol, ja que inhibeix l’hormona antidiurètica i fa que orinem més, perdent més líquid. 

Alguns suplements venuts per a la ressaca contenen vitamines del grup B (incloses B1, B6 i B12), així com altres ingredients que prometen accelerar la recuperació després del consum d’alcohol, però cap d’ells ha estat confirmat per la ciència com a tractament efectiu. 

La vitamina B12, per si sola, no té cap efecte en el metabolisme de l’alcohol, ni en l’eliminació de substàncies tòxiques com l’acetaldehid. Sí que és una vitamina que s’emmagatzema al fetge, i és important tant per a la formació de glòbuls vermells (les  cèl·lules que oxigenen la sang) com per crear les proteïnes que el nostre organisme utilitza per funcionar correctament, com les que ajuden a formar els músculs, la pell i altres parts del cos. 

Les persones alcohòliques tenen dèficit de B12

Sí que s’ha vist que les persones alcohòliques tenen una deficiència de vitamina B12, a causa de la degeneració hepàtica (dany al fetge provocat per un consum excessiu i continuat d’alcohol) i d’una dieta pobra en nutrients , que s’ha associat amb l’alcoholisme. El consum excessiu d’alcohol pot substituir els àpats i reduir la ingesta d’aliments rics en vitamina B12, com la carn, el peix, els ous i els productes làctics. També és freqüent que tot i tenir una dieta adequada, les persones que fan un ús problemàtic de l’alcohol tinguin una mala absorció de la vitamina B12, a causa del dany que també provoca l’alcohol. Això no vol dir, però, que consumir un suplement alimentari puntualment quan es consumeixen begudes alcohòliques ajudi a combatre la ressaca. 

B12 en el tractament del coma etílic

En casos greus i extrems de coma etílic, als hospitals s’administren vitamines del grup B, com la B1 (per ajudar al metabolisme de la glucosa) i la B6 juntament amb sèrum fisiològic amb glucosa (per recuperar la inhibició de la gluconeogènesi) per rehidratar l’organisme, tal com s’explica en aquesta revisió. En aquest cas, les vitamines juntament amb la hidratació tenen la funció d’ajudar a metabolitzar la glucosa, recuperar els nivells de sucre al fetge i rehidratar l’organisme, cosa que no significa que prendre puntualment un complement de vitamina B12 per via oral tingui el mateix efecte.

Carme Soria, infermera amb anys d’experiència a unitat de crítics de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, ha explicat a Verificat que el més important és la rehidratació i l’eliminació de l’acetaldehid. Això “és només qüestió de temps”, indica.

El nostre organisme necessita hores per tal de fer la metabolització i eliminació de l’alcohol i anar eliminant l’acetaldehid que provoca els efectes de la ressaca i aquest procés no es pot accelerar.

En els darrers anys s’han fet diferents investigacions per tal de determinar si existeixen aliments o productes naturals que puguin disminuir els símptomes de la ressaca. En aquesta revisió sistemàtica s’ha vist que alguns aliments com el ginseng poden millorar alguns símptomes concrets de forma moderada (com les nàusees), però no tots. 

La ressaca no empitjora amb l’edat

Els bevedors més joves experimenten una ressaca més severa, segons suggereix un estudi realitzat a 274 voluntaris que analitzava les diferències d’aquests símptomes en diferents franges d’edat i amb un consum repetit entre 4 i 14 dies consecutius. També conclouen que un consum d’alcohol més elevat i més proper a les hores del matí resulta en una ressaca més intensa, independentment de l’edat i el sexe.  

També s’ha vist que el consum d’altres drogues o fumar augmenten la ressaca, tal com s’indica en diferents investigacions referenciades.

A més, no hi ha correlació entre la quantitat d’alcohol eliminat per orina i la intensitat de la ressaca, com s’ha vist en aquest assaig clínic, indicant que els símptomes de la ressaca són individuals i diferents entre individus.

La millor manera de prevenir una ressaca continua sent evitar la deshidratació, menjar abans de beure i limitar el consum d’alcohol, ja que l’alcohol mai és beneficiós per la salut, com ja hem verificat en diferents ocasions. Si el consum d’alcohol ja s’ha produït, el millor és intentar beure una bona quantitat d’aigua abans d’anar a dormir per tal de rehidratar l’organisme i prevenir els possibles efectes de la ressaca, tot i que tampoc està clar del tot si d’aquesta manera es podria accelerar la recuperació.