La Viquipèdia és una font útil per informar-nos però cal veure d’on surt el contingut
L’enciclopèdia sorgeix de la col·laboració entre gent de tot el món
Gairebé tots coneixem la Viquipèdia i n’hem fet ús alguna vegada. Aquesta és una enciclopèdia de contingut lliure que sorgeix fruit de la col·laboració entre gent de tot el món: tothom pot modificar la gran majoria d’articles i afegir les seves aportacions.
El projecte, iniciat el 2001, actualment compta amb més de 700.000 articles i qualsevol en pot crear de nous: es tracta d’una obra en constant desenvolupament.
Punts forts: la informació ha d’indicar la font d’on s’ha extret
La Viquipèdia s'actualitza contínuament amb la creació o actualització d'articles, en comparació amb les enciclopèdies impreses, que triguen mesos o anys a aplicar els canvis. Això permet que, en cas d’aparèixer nova informació sobre un tema concret, l’actualització pugui ser gairebé instantània.
El valor de la Viquipèdia molts cops es troba no tant en el propi article, sinó en què tota la informació ha d’estar degudament referenciada. Al final de cada article, hi ha un apartat dedicat exclusivament a la bibliografia que ens permet saber d’on ha sortit la informació i rastrejar-la. Representa, doncs, un molt bon exemple en aquest sentit, ja una de les premisses de la informació de qualitat és que sempre s’han d’indicar les fonts d’on ha sortit la informació.
Ja t’ho deien a l’institut: Viquipèdia no ens serveix com a font (però sí com a guia)
Quan comencem una investigació sobre algun tema, la Viquipèdia acostuma a aparèixer com a primera entrada al cercador. En ser una enciclopèdia elaborada a partir de les aportacions de particulars, no podem utilitzar-la com a font primària d’informació per citar-la en algun treball o article.
No obstant això, l’enciclopèdia ens pot servir com a guia per començar a informar-nos i, sobretot, per trobar continguts útils i fiables: les bones entrades de Viquipèdia sempre van acompanyades d’un reguitzell d’estudis, llibres, notícies, articles a partir dels quals s’ha desenvolupat l’entrada. Aquestes són les fonts que ens interessen!
Com amb tot, les coses no són blanc o negre, i hem de tenir cura a l’hora de revisar qualsevol pàgina que consultem i activar el radar de la desinformació. Rastrejar les fonts en les quals es basa un web ens permetrà assegurar-nos que no ens estan venent gat per llebre.
Mira-t’ho amb criteri
El funcionament de l’enciclopèdia l’ha fet protagonista d’algunes polèmiques. A l’abril d’aquest mateix any, es van publicar alguns articles que explicaven que Viquipèdia havia tingut una imatge errònia de la bandera de la Ciutat del Vaticà diverses vegades al llarg dels anys. L'editor anònim que va canviar l'aspecte de la bandera el 2017 va escriure que ho va fer amb finalitats de "correcció de color", però la qüestió és que, durant un període, la pàgina va estar mostrant una bandera equivocada.
També aquest any, a principis de juny, Estrella Damm va protagonitzar un escàndol per modificar l’entrada de la Viquipèdia on es parlava de l’estiu i canviar-ne la definició en un gest “en to d’humor”, segons indicaven ells mateixos. Com ja vam piular en el seu moment, la desinformació no és una eina vàlida ni en política ni en ciència, i alterar continguts genuïns tampoc hauria de ser una estratègia publicitària.